Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλούνται εύθραυστα επίπεδα

Πτωτική συνεδρίαση που δείχνει να βάζει σε σοβαρή δοκιμασία ψυχολογία και τεχνικά στηρίγματα. Στο ναδίρ οι προσδοκίες, στο ζενίθ το επενδυτικό ρίσκο και ο δείκτης ανησυχίας. Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο η Coca Cola διασώθηκε με θετικό πρόσημο και αμετάβλητες οι Cosmote και ΟΤΕ. Στο 1 προς 8 η αναλογία ανοδικών-πτωτικών.

του Θ. Σταυρόπουλου

Η σημερινή συνεδρίαση χτύπησε καμπανάκι κινδύνου καθώς έστειλε χαμηλότερα προσδοκίες και δείκτη ψυχολογίας και υψηλότερα το επενδυτικό ρίσκο και το δείκτη ανησυχίας.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι αν συνεχιστεί η διολίσθηση των τιμών στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση και στο ΧΑ, θα μπουν σε δοκιμασία τα τελευταία αναχώματα τόσο στην ψυχολογία των εμπλεκομένων, αλλά πολύ περισσότερο στην τεχνική ανάλυση.

Είναι ενδεικτικό ότι οι φωνές αισιοδοξίας από πλευράς επαγγελματιών του χώρου τείνουν να γίνουν σπάνιο είδος, καθώς στις εισαγόμενες αρνητικές διαθέσεις δεν μπορεί να προσμετρηθεί ούτε το μέγεθος ούτε η διάρκεια.

Αυτά βέβαια όλα αφορούν την υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως τις μετοχές του FTSE όπου μόνο η Coca Cola διασώθηκε με απλά θετικό πρόσημο και αυτό συνέβη λόγω των δημοπρασιών.

Στον ορισμό της απογοήτευσης η εικόνα και μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με 22 τίτλους να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5% ενώ η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών δίνει για κάθε έναν ανοδικό τίτλο 8 πτωτικούς.

Σε ρόλο θεατή οι περισσότερες από τους θεωρούμενες περιφερειακές δυνάμεις, υφίστανται τις συνέπειες της έλλειψης αγοραστών και καταγράφουν σημαντικές υποαξίες στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς όλοι περιμένουν ”δυνατότερα χέρια” να κάνουν την πρώτη κίνηση.

Οριακά πλέον τα πράγματα όσον αφορά την τεχνική ανάλυση, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο ο FTSE και ο FTSE M, όχι μόνο επιδεικτικά συνεχίζουν να μη δίνουν σήμα αγοράς αλλά αντίθετα, βρίσκονται μπροστά σε ”τεχνικά κενά”, αν παραβιαστούν τα τελευταία τεχνικά οχυρά.

Έτσι, και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που οριακά έχασε τη στήριξη των 2.712 μονάδων και ενδοσυνεδριακά κράτησε αυτή στις 2.695, η διαγραμματική απεικόνιση δείχνει ότι σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 2.695 μονάδων σε κλείσιμο, δημιουργείται τεχνικός συναγερμός με την επόμενη στήριξη στις 2.630 μονάδες.

Αντίθετα, κάθε ανοδική αντίδραση που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.790 μονάδων, μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να θεωρηθεί και σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών.

Σαφώς περισσότερο απαισιόδοξοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, όπου με αξιοσημείωτες συναλλαγές τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν σαφώς μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αγορά, ανοίγοντας τις υποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, όμως τα όποια κέρδη και το θετικό πρόσημο κράτησαν ακριβώς 13 λεπτά. Από εκεί και πέρα, σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση και μάχες στη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 5.090 μονάδων, για να υπάρξει σχετική αντίδραση προς το τέλος και με τις βοήθειες των δημοπρασιών να επιτευχθεί κλείσιμο στις 5.117,42 μονάδων με απώλειες 1,15% ενώ ο τζίρος έφτασε τα 533 εκατ. από τα οποία τα 155,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σε κόκκινο φόντο σχεδόν ολόκληρος ο 20άρης, αφού εκτός της Coca Cola, αμετάβλητοι διασώθηκαν οι Cosmote και ΟΤΕ. Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Τιτάνα και Intralot, του 2% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Alpha Bank, Κύπρου, απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και βέβαια, αρνητικό κλείσιμο για όλους τους υπόλοιπους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Παραπέμπει σε άλλες εποχές η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές έναντι 242 πτωτικών και βέβαια, κάθε πρόβλεψη ακόμη και για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ιδιαίτερα επισφαλής, καθώς όλα πλέον κρίνονται από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και τις διαθέσεις των εισαγόμενων εντολών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v