Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας την... αντίδραση

Τα μικρά κέρδη του ΓΔ δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα του συνόλου της αγοράς, καθώς και σήμερα 29 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4 έως 18,18%. Ωστόσο, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν κάποια αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα στις διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση στο ΧΑ. Ζητούμενο η διάρκεια και, βεβαίως, η έκταση στο ταμπλό.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη, το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό με απώλειες και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις, επιφυλακτικότητα και αλλαγές στο πρόσημο του Δείκτη.

Είναι εμφανές ότι η ψυχολογία των εμπλεκομένων έχει τραυματιστεί σημαντικά και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που κάθε ανοδική αντίδραση την θεωρούν εξαιρετική ευκαιρία ρευστοποιήσεων, καθώς κλίμα και διαθέσεις συνεχίζουν να διαμορφώνουν οι ”εισαγόμενες” εντολές και κάθε πρόβλεψη ακόμα και για την βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει απόλυτα επισφαλής.

Βέβαια οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν κάποια αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα στις διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και στην Σοφοκλέους, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η διάρκεια είναι το ζητούμενο και πολύ περισσότερο η έκτασή της στο ταμπλό, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του συνεχίζει να διολισθαίνει με κεκτημένη μάλιστα ταχύτητα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ισχυροποίησε αρκετά την στήριξη των 2697 μονάδων, όμως κάθε ανοδική αντίδραση που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2798 μονάδων, μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα θα μπορούσε να εκληφθεί. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2715-11, 2697 και 2687 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2740-45, 2757 και 2768-70 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση σχετικά αξιόλογων συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων με τις τελευταίες πράξεις κοντά στα υψηλά ημέρας και τα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά και να μειώνουν κάπως τις υποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 65 μονάδων (χαμηλό ημέρας στις 5086,76 και υψηλό στις 5151,32 μονάδες), άλλαξε τέσσερις φορές πρόσημο και έκλεισε στις 5086,76 (μην έχοντας βοήθειες από τις δημοπρασίες που μάλιστα τον έστειλαν και χαμηλότερα) με οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 892 εκατ. από τα οποία τα 455,4 αφορούσαν ”πακέτα”.

Εικόνα δύο ταχυτήτων στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, όπου στο μεν Τραπεζικό ταμπλό έλειψαν οι σημαντικές ημερήσιες μεταβολές, ενώ στους υπόλοιπους τίτλους του FTSE οι ημερήσιες διακυμάνσεις ήταν περισσότερο ”ενδιαφέρουσες”.

Έτσι τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Αγροτική και με αξιοσημείωτες απώλειες η Εθνική. Από εκεί και πέρα με αρνητικό πρόσημο η Πειραιώς και θετική μεταβολή για Alpha Bank, Eurobank, MPB, Εμπορική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Από την άλλη πλευρά, κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική και θετικό κλείσιμο για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Coca-Cola, Intralot, Motor oil, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΟΤΕ και Cosmote.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 168 πτωτικών, ενώ εκ νέου 29 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4 έως 18,18%.

Τέλος από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν τα νέα σημαντικά κέρδη για τον Τσουκαρίδη, η κινητικότητα σε Alco και Yalco (τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη κερδοφορία), Sciens και η αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας για Άττικατ και Μοχλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v