Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαθέσεις σταθεροποίησης για... ολίγους

Οι επιπτώσεις της κρίσης και τα οικονομικά αποτελέσματα καθορίζουν διεθνώς τη βραχυπρόθεσμη τάση. Διαθέσεις σταθεροποίησης διαπιστώνονταν νωρίτερα το πρωί μεταξύ ορισμένων ισχυρών χρηματιστηριακών κύκλων. Εντούτοις οι όποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να αφορούν σε ένα μικρό μόνο μέρος της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διαθέσεις σταθεροποίησης διαπιστώνονταν νωρίτερα το πρωί μεταξύ ορισμένων ισχυρών χρηματιστηριακών κύκλων.

Εντούτοις οι όποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να αφορούν σε ένα μικρό μόνο μέρος της αγοράς, δηλαδή σε επιλεγμένες μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Γιατί η κατάσταση που διαμορφώνεται για την πλειονότητα των μετοχών είναι λίγο ως πολύ απογοητευτική, για να μην αναφερθούμε σε εικόνα… αποσύνθεσης πολλών εξ αυτών.

Είναι εύγλωττη η χθεσινή αναφορά του Θανάση Σταυρόπουλου, με τον τίτλο ”Η σφαγή των ’μικρών’”.

Ωστόσο, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι ισχυροί χρηματιστηριακοί κύκλοι και οι ξένοι συνεργάτες τους σε αυτή τη φάση επικεντρώνονται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Με αφορμή την κόντρα στο ρεύμα κίνηση χθες των μετοχών Alpha Bank - Εθνικής, αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρονται και πάλι στην πιθανή στρατηγική συνεργασία των δύο ομίλων, ορισμένοι μάλιστα προχωρώντας πιο πέρα κάνουν λόγο και για σχέση ανταλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι εξελίξεις αυτές αφορούν στην αγορά μεσοπρόθεσμα.

Από το μέτωπο των τηλεπικοινωνιών έχουμε να παρατηρήσουμε πως ο Οργανισμός θα προχωρήσει μεν σε δανεισμό (περί τα 2,9 δισ. ευρώ) για να εξαγοράσει το υπόλοιπο μειοψηφικό ποσοστό της θυγατρικής, μεσοπρόθεσμα όμως βγαίνει κερδισμένος από αρκετές απόψεις.

Η πιο προφανής αφορά στα έσοδα από μερίσματα της Cosmote, που θα πάνε συνολικά για τους μετόχους του ΟΤΕ.

Από αυτή την άποψη το Δημόσιο που κατέχει 28,03% και ο όμιλος Marfin που ελέγχει το 15,05% θα έχουν σημαντικό κεφαλαιακό όφελος. Και κατά την εκτίμησή μας τα οφέλη για Δημόσιο και MIG έχουν συνέχεια.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για όσους τοποθετούνται μεσοπρόθεσμα στην αγορά και από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μεγέθη της Coca Cola 3E, ειδικότερα όμως όσον αφορά στο γ’ τρίμηνο.

Κίνηση γοήτρου και προστιθέμενης αξίας θεωρείται η συνεργασία με την TCCC και την ιταλική Illy (επειδή οι καιροί είναι… πονηροί, θυμίζουμε πως το σχετικό θέμα είχε αναφερθεί στο φύλλο της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, 27-28 Οκτωβρίου).

Από το μέτωπο της ενέργειας οι εξελίξεις τρέχουν, αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν μεσοπρόθεσμα, με ωφελημένη πρωτίστως την ίδια την Επιχείρηση.

Όσον αφορά στον όμιλο Μυτιληναίου, η εικόνα της μετοχής χθες μπορεί να μην ήταν αυτή που αρέσει στους πιστούς της, ωστόσο στα χαμηλά επίπεδα εκδηλώνεται ενδιαφέρον για λογαριασμό πελατών της Morgan Stanley.

Στην ακτοπλοΐα, τα σχέδια Γκριμάλντι για ΑΝΕΚ - Αδριατική αναφέρονται λεπτομερώς από τον διευθυντή του ομίλου και υπεύθυνο για την ελληνική αγορά κ. Παύλο Κυπριανού, σε συνέντευξή του στον Γιώργο Παπανικολάου.

Ο όμιλος ΑΝΕΚ, μετά μάλιστα την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων (23,6 εκατ. ευρώ), επιβεβαιώνει την παρουσία και την ισχύ του ως ενός εκ των πόλων στον κλάδο.

Στα των ημερών, η Alapis διαψεύδει για πολλοστή φορά φήμες και αναφορές για τη Rilken. Η ΝΕΛ υποχωρώντας στο 0,87 ευρώ, προσεγγίζει πλέον τα χαμηλά του 0,80 ευρώ, η Moda Bagno ”κόβει” σήμερα (μετά τη λήξη) το δικαίωμα στη διανομή δωρεάν μετοχών (1 παλαιά/2 νέες), ενώ σε ανάλογη κίνηση προχωρά και η Intralot (κόβοντας το δικαίωμα στη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1 προς 1).

Η σημερινή τάση στις ευρωπαϊκές αγορές καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τα οικονομικά αποτελέσματα ομίλων του μεγέθους Credit Agricole, Unicredito, Banka Popolare di Milano, Vodafone.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v