Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται ”σωσίβιο” για την κρίση

Η κρίση που συντηρεί ανοιχτές τις ”πληγές” στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι λογικό να πιέζει χαμηλότερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και μεσοπρόθεσμα στις τράπεζες θα μπορούσαν να αναδειχτούν σε ”μοχλό ανάσχεσης” για ένα μέρος του Χ.Α.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αρνητικούς οιωνούς ξεκινά για τις αγορές η εβδομάδα. Για το τι συμβαίνει στις ασιατικές αγορές λεπτομέρειες αναφέρονται στο σχετικό θέμα, όπου ”βαρίδι” αναδεικνύεται το ισχυρό ιαπωνικό νόμισμα.

Από την… ανοιχτή πληγή των στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας, η HSBC προειδοποιεί για διαγραφή επιπλέον επισφαλών δανείων ύψους 1 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από πολλούς ξένους πιστωτικούς οίκους.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο όμως οι τράπεζες αναφέρονται ως το πιο ”καυτό story” σε σχετικό θέμα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ”Μέτοχος”.

Πράγματι, οι εξελίξεις σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια είναι αυτές που καθιστούν προτιμητέα την ελληνική αγορά, εν μέσω διεθνών αναταράξεων, μόνο που οι εξελίξεις θα πρέπει να προσεγγίζονται τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Κυρίως στις τηλεπικοινωνίες, όπου πολλά γράφτηκαν και περισσότερα φημολογήθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο, φαίνεται πως πηγαίνουμε για μια επόμενη ”επίθεση” με… αξιωματικό και… βασίλισσα, με τον… βασιλιά (δηλαδή το Δημόσιο) να βρίσκεται σε ασθενή θέση.

Ήδη αρκετοί διορατικοί παίκτες και παράγοντες αρχίζουν να… καταλαβαίνουν το όλο σχέδιο και πώς αυτό υλοποιείται σταδιακά.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, πολλά θα εξαρτηθούν από τη σχέση πωλητών - αγοραστών, καθώς αρκετοί ξένοι κυρίως στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις προχώρησαν σε ρευστοποίηση - κατοχύρωση θέσεων.

Ορισμένοι από αυτούς, μειοψηφούσα όμως μερίδα, έχουν ”έτοιμες εντολές αγοράς” σε μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, ΟΤΕ και δευτερευόντως ΔΕΗ.

Εάν αυτές οι εντολές ενεργοποιηθούν σήμερα, το πολύ αύριο, δεν αποκλείεται καταρχήν για τον FTSE 20 να διαμορφωθεί συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά απ’ ό,τι στις ευρωπαϊκές αγορές.

Εν μέρει αρκετά θα εξαρτηθούν και από τη διαδικασία εξαγοράς των μειοψηφιών της Cosmote, με την τιμή να ορίζεται στα 26,25 ευρώ τοις μετρητοίς.

Θεωρούμε, ακόμα, για σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση για την ελεγχόμενη ροή της αγοράς την αντοχή συγκεκριμένων μετοχών του 20άρη, κάτι που πιθανόν να φανεί στα πρώτα 20-30 λεπτά της συνεδρίασης.

Εάν σε αυτό το διάστημα καταγραφεί χαμηλή τιμή ημέρας, τότε… έχει καλώς και για ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Δεδομένης της κρισιμότητας της συνεδρίασης, εκτιμούμε πως θα χρειαστεί να επανέλθουμε μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά μετά το ”άνοιγμα” προκειμένου να έχουμε σαφέστερη εικόνα για την αγορά σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v