Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Κίτρινη γρίπη για τα Hedge Funds

Οι μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών προκαλούν πονοκέφαλο στα Hedge Funds και σε άλλους θεσμικούς επενδυτές σε μια ευαίσθητη περίοδο για τις χρηματιστηριακές αγορές. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι η αρχή.

Aγορές: Κίτρινη γρίπη για τα Hedge Funds
Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι ασχολούνται με τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, το γεν κερδίζει έδαφος έναντι και των δύο.

Την ίδια ώρα που το δολάριο έχανε λίγο πάνω από 1% έναντι του ευρώ σε εβδομαδιαία βάση, το γεν κέρδιζε πάνω από 3,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και 2,5% έναντι του ευρώ.

Η ισχυροποίηση του γεν ίσως δεν λέει πολλά πράγματα στους περισσότερους επενδυτές.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα Hedge Funds και τα άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που έχουν δανειστεί γεν λόγω των χαμηλών επιτοκίων του για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων σε όλες τις μεριές του πλανήτη (carry trade).

Για όλους αυτούς η ισχυροποίηση του γεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερες απώλειες από μετοχές σε μια περίοδο όπου οι τιμές των τελευταίων διολισθαίνουν, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους.

Οι ρευστοποιήσεις μετοχών που έχουν χρηματοδοτηθεί με δάνεια σε γεν οδηγούν στην αναδίπλωση του περίφημου carry trade και σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ανατιμητική διαδικασία του γεν, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν δεν προέκυπτε η πιστωτική κρίση που προκάλεσε τις πωλήσεις μετοχών με αποτέλεσμα να ”χτυπηθούν” κάποια τεχνητά επίπεδα (stop losses) που τις πολλαπλασίασαν, οδηγώντας παράλληλα στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το ελβετικό φράγκο που έχει φτάσει να διαπραγματεύεται στο 1,1189 έναντι του δολαρίου, σηματοδοτώντας το υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 1995.

Μόνο που το μέγεθος του δανεισμού σε γεν είναι πολύ μεγαλύτερο.

Επιπροσθέτως, η ανατίμηση του γεν έχει επίσης τονωθεί από τις μειωμένες εισροές σε ιαπωνικές εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου -τα κύρια οχήματα των Ιαπώνων για επενδύσεις στο εξωτερικό- μετά τις αλλαγές στους κανονιστικούς κανόνες τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα μ’ αυτές οι εταιρίες χαρτοφυλακίου (investment trusts) είναι υποχρεωμένες να δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το ρίσκο των επενδύσεων στους μετόχους τους.

Όπως στα τέλη Φεβρουάριου έτσι και τώρα η ανατίμηση του γεν έχει συνδυαστεί με ρευστοποιήσεις μετοχών από Hedge Funds και άλλους που χρησιμοποιούν το φθηνό κόστος δανεισμού μέσω γεν για αγορές μετοχών.

Ο περιορισμός της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι άμεσο επακόλουθο της αναδίπλωσης των carry trades.

Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά της διόρθωσης του Φεβρουαρίου - Μαρτίου και της αναδίπλωσης των carry trades που τότε αποδείχτηκε βραχύβια σε σχέση με τη σημερινή.

Η πιστωτική κρίση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Hedge Funds έχουν πάρει τα μέτρα τους για να ”προστατεύσουν” την αξία του χαρτοφυλακίου τους από την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των μετοχών ανάλογα με την άποψη που έχει ο καθένας.

Όμως, η ανατίμηση του γεν περιπλέκει τα πράγματα καθώς τα hedges γίνονται πιο περίπλοκα.

Aν όμως το γεν συνεχίσει να ανατιμάται, τότε αυτό που συμβαίνει σήμερα θα είναι μικρό μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί στο μέλλον.

Ήδη, οι προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιαπωνία δεν είναι ενθαρρυντικές γιατί θα πληγώσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη, μειώνοντας τη διάθεση των ντόπιων για επενδύσεις στο εξωτερικό που αποδυναμώνουν το γεν.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v