Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kοκτέιλ κινδύνων για τους ταύρους

Την αρχή του τέλους του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε το 2003 φοβάται ο Teun Draaisma, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνος. Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι χθες, ο Draaisma και η ομάδα του είχαν επιχειρηματολογήσει δυο-τρεις φορές υπέρ των θέσεών τους συντασσόμενοι με τους ταύρους.

Kοκτέιλ κινδύνων για τους ταύρους
Μπορεί να μην παίρνει άριστα για τις προβλέψεις που έχει κάνει στο παρελθόν σχετικά με τη μελλοντική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, σίγουρα όμως παίρνει αρκετά καλό βαθμό.

Περί του Teun Draaisma, του στρατηγικού αναλυτή της Morgan Stanley, ο λόγος, που στα μέσα Αυγούστου έκανε τους πελάτες της τράπεζάς του πλουσιότερους -τουλάχιστον αυτούς που τον άκουσαν- με το να τους προτείνει να αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετοχές.

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών, τα καλά θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων, η ”καταπιεσμένη” ψυχολογία των επενδυτών και η εκτίμηση ότι οι πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας ήταν λίγες υποστήριζαν εκείνη την πρόβλεψη.

Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι χθες, ο Draaisma και η ομάδα του είχαν επιχειρηματολογήσει δυο-τρεις φορές υπέρ των θέσεών τους συντασσόμενοι με τους ταύρους.

Φαίνεται όμως ότι τα καλά πράγματα δεν κρατούν για πάντα.

Το γεγονός ότι η πιστωτική κρίση βαθαίνει και οι σχετικά μεγάλες πιθανότητες, 40%, που δίνει ο συνάδελφός του Dick Berner στο ενδεχόμενο να μπει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση το 2008 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης του ίδιου και της ομάδας του.

Η Morgan Stanley δεν είναι μόνη στην επισήμανση ότι οι πιθανότητες οικονομικής ύφεσης έχουν αυξηθεί. Η Lehman Brothers τις τοποθετεί στο 30%, ενώ δηλώσεις που υπονοούν κάτι ανάλογο έχουν γίνει από υψηλόβαθμους τραπεζίτες, όπως ο Alan Greenspan και ο Josef Ackermann της Deutsche Bank.

Φυσικά, αρκετοί μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Citigroup, ήταν πάντοτε της άποψης ότι το χρηματιστηριακό ράλι της δεκαετίας που διανύουμε βρίσκεται σε ώριμη φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Άλλωστε οι υπερβολές που παρατηρούνται στο τελευταίο στάδιο ενός ανοδικού κύκλου, π.χ. ακριβές αποτιμήσεις, γενική επενδυτική ευφορία και κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής.

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι το τελευταίο στάδιο του τωρινού ράλι δεν μπορεί να μοιάζει με το τελικό στάδιο του ράλι της δεκαετίας του 1980 που χαρακτηρίστηκε από την υπερτιμημένη αγορά ακινήτων και την κρίση στην αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου τα οποία εξέδιδαν εταιρίες με χαμηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας.

Όπως τότε έτσι και τώρα η αγορά κατοικίας παραμένει υπερτιμημένη και πνέει τα λοίσθια, ενώ στη θέση των εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου (junk bonds) βρίσκονται οι τιτλοποιημένοι τίτλοι, τα παράγωγα και τα χρεόγραφα που βασίζονται στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων.

Όμως, όλες αυτές οι απαισιόδοξες υποθέσεις βασίζονται στην εκτίμηση ότι οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed δεν θα μπορέσουν να αποσοβήσουν τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Παρ’ όλα αυτά η Fed έχει δείξει ότι δεν θα διστάσει να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια για να μη βρεθεί η οικονομία σε ύφεση σε μια χρονιά όπως το 2008, που διεξάγονται προεδρικές εκλογές.

Ο μόνος τρόπος για να μην προχωρήσει η Fed σε κάτι τέτοιο είναι τυχόν ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων.

Με το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, τις τιμές των μετάλλων στα ύψη, το δολάριο να διολισθαίνει ενισχύοντας τον εισαγόμενο πληθωρισμό και την αγορά εργασίας σχετικά σφιχτή, ο πληθωρισμός συνιστά μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Αν λοιπόν τα περιθώρια μείωσης επιτοκίων που έχει η Fed αρκούν για να αποσοβήσουν την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, τότε το χρηματιστηριακό ράλι θα συνεχιστεί έστω κι αν περάσει μια περίοδο διόρθωσης.



Αν όχι, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά μας.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v