Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση με συνδρομή των ξένων αγορών

Σε ένα ικανό μέρος του ταμπλό ”μαζεύονται” οι αρχικά σημαντικότερες απώλειες. Βελτιωμένη εικόνα για αρκετούς τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ ξένοι και Έλληνες ειδικοί ποντάρουν, κυρίως βραχυπρόθεσμα, στις εξελίξεις σε ΟΤΕ-Cosmote. Στο 1/3 η σχέση ανοδικών - πτωτικών μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανείς είναι πλέον οι διαθέσεις σταθεροποίησης στο Χ.Α. Τάση που διαμορφώνεται από την αρχή της συνεδρίασης και σταδιακά φαίνεται να πείθει και ορισμένους ακόμα παίκτες.

Έτσι, η αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 5.141 μονάδες (0,3%) αποτυπώνεται και σε ένα μέρος του FTSEM 40, του FTSES 80 αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης.

Σε τραπεζικές μετοχές, για παράδειγμα των τραπεζών Eurobank, Εθνική, Κύπρου και Alpha Bank, αλλά και σε ισχυρά χαρτιά, όπως Τιτάν, 3E, ΤΕΡΝΑ, Marfin Popular Bank, Motor Oil, επικεντρώνεται ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητας των αγοραστών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είτε με τη συνδρομή ξένων οίκων, που αναθεωρούν την τιμή-στόχο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα 33 ευρώ στον ΟΠΑΠ από την Goldman Sachs, στα 19,38 ευρώ για τη Motor Oil από την Εθνική, είτε λόγω θετικών εξελίξεων.

Όσον αφορά στο τελευταίο, χαρακτηριστική περίπτωση θεωρούμε τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ, καθώς αύριο εισάγεται στο Χ.Α. η θυγατρική της Ενεργειακή.

Μεγάλο όμως μέρος του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος είναι λογικό να συγκεντρώνεται σε ΟΤΕ-Cosmote, καθώς η μετακύλιση θέσεων από τη θυγατρική προς τη μητρική προσφέρει αξιόλογες υπεραξίες σε δύσκολους καιρούς.

Όσοι κινούνται στο δίδυμο μετοχών έχουν εξασφαλισμένη την τιμή εξαγοράς μειοψηφιών της θυγατρικής, καθότι δεν κινδυνεύει η βάση των 26,24 ευρώ, ενώ βραχυπρόθεσμα τα κέρδη του ΟΤΕ προσφέρουν υπεραξίες στους μετόχους, ήτοι στους ξένους, στο ελληνικό δημόσιο και στη Marfin Investment Group.

Δεν είναι τυχαίο πως για την Cosmote υπάρχουν πολλές εκθέσεις και αναλύσεις από ξένους και Έλληνες ειδικούς.

Ο ΟΤΕ ελέγχει ήδη το 78% της θυγατρικής του κι έχει αποκτήσει -μόνο χθες- το 10,2% στην τιμή των 26,25 ευρώ (δες ενδεικτικά για Citigroup, Εθνική και Dresdner Kleinwort).

Στη μετοχή του Μυτιληναίου αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τα 36,6 ευρώ, καθώς στη γενική συνέλευση της 26ης/11 θα αποφασιστεί το split της μετοχής.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο ξεχωρίζει η σύσταση της Morgan Stanley στα 3,83 ευρώ για την Alapis, οι εντολές και ξένων γύρω από τα 10,4 ευρώ της Ελληνικής Τεχνοδομικής (1,6%), η προσέγγιση των 5,5 ευρώ για τη μετοχή της Γενικής (δες σχετικό θέμα για επενδυτική θέση MIG), για τον Φουρλή στα 27 ευρώ και για την ΤΕΡΝΑ στα 13,70 ευρώ.

Εμφανώς καλύτερη εικόνα διαμορφώνεται τελευταία για τη μετοχή της Αττικάτ, σε κάποιο βαθμό μαζεύονται η προσφορά και οι απώλειες της Τεχνικής Ολυμπιακής, ενώ σε ορισμένες θυγατρικές της Βιοχάλκο δίνονται κατά τι υψηλότερες τιμές αγοράς.

Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε πως η διάθεση για σταθεροποίηση, που υπήρχε από νωρίς και πριν από την αρχή της συνεδρίασης (δες αναφορά για ”Διαθέσεις σταθεροποίησης για... ολίγους” στις 09:54), βρίσκει πρόσφορο έδαφος με τη συνδρομή βέβαια των ξένων αγορών.

Θεωρούμε καλοδεχούμενη την προσπάθεια καθώς αυτή επιχειρείται σε καιρούς δύσκολους για τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v