Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: ”Βαρίδι” η απραξία της κυβέρνησης

Το αλαλούμ με τη ΔΕΗ και η δυστοκία στον ΟΤΕ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η απραξία της κυβέρνησης στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αφαιρεί από τη Σοφοκλέους ίσως το πιο σημαντικό αμυντικό της όπλο.

Σοφοκλέους: ”Βαρίδι” η απραξία της κυβέρνησης
Η πιστωτική κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της στη διεθνοποιημένη Σοφοκλέους που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, έχοντας απολέσει, όπως όλα δείχνουν, ένα σημαντικό αμυντικό της όπλο.

Τις ιδιωτικοποιήσεις ή τουλάχιστον τη σταδιακή απαγκίστρωση του κράτους από τις ”ιερές αγελάδες του”.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη στις 16 Σεπτεμβρίου, ανεμίζοντας τη σημαία των μεταρρυθμίσεων.

Δύο μήνες αργότερα σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει.

Ακόμη και κάποιες σχετικά εύκολες, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση στα ακίνητα και η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αναβλήθηκαν για το νέο έτος αφού αποδείχτηκε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τα είχαν κάνει θάλασσα.

Για τους συμμετέχοντες στη Σοφοκλέους αυτή η απραξία έγινε ορατή στην περίπτωση ορισμένων επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο.

Έχει μάλιστα γίνει πιο αισθητή τελευταία που οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης έχουν αρχίσει να χτυπάνε την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 5.000 μονάδες χθες.

Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι χαρακτηριστική και ίσως η πιο ενδεικτική, αφού πολλοί τη θεωρούσαν καθρέφτη των προθέσεων της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίστηκε να προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του Σολομώντα στο θέμα του νέου business plan, ικανοποιώντας από τη μια πλευρά το σκληροπυρηνικό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και από την άλλη διατηρώντας την ελπίδα της αναδιάρθρωσης ζωντανή για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Είτε η κυβέρνηση άφησε ξεκρέμαστο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο όταν εμφανίστηκαν τα δύσκολα είτε ο τελευταίος κινήθηκε αυτοβούλως και τα μάζεψε στη συνέχεια, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Σε κάθε περίπτωση, η εντύπωση που μένει είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να προχωρήσει η δραστική αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που θίγει πολλά από τα κατεστημένα συμφέροντα.

Είναι επόμενο λοιπόν η μετοχή της να μην μπορεί να δει άσπρη μέρα έπειτα από όλα αυτά.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μειονοτήτων της Cosmote δίνει ένα τέλος σε μια εκκρεμότητα, άσχετα αν μερικοί δεν το θεωρούν ιδανικό. Από την άλλη πλευρά, όμως, η κατάσταση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Οργανισμού έχει περιπλακεί.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), η μετοχή του οποίου έχει φτάσει στα επίπεδα όπου βρισκόταν όταν έμπαινε στη Σοφοκλέους στις αρχές Ιουνίου του 2006.

Είναι σαφές ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν είναι άμεσες στην περίπτωση του Τ.Τ.

Όμως, η τοποθέτησή της υπέρ κάποιου ξένου στρατηγικού επενδυτή στερεί από το Τ.Τ. ένα ισχυρό στήριγμα, που δεν είναι άλλο από την προοπτική της ξεκάθαρης ιδιωτικοποίησης.

Ακόμη και η αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Αττικής, η οποία συζητιέται κάτι χρόνια, δείχνει να μην μπορεί να ξεκολλήσει και επιπλέον μάλλον περιπλέκεται από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπενθυμίζεται ότι Τ.Τ. και Παρακαταθηκών κατέχουν το 38% περίπου της τράπεζας, ενώ ένα 42% κατέχει το ΤΣΜΕΔΕ.

Αλλά και σε άλλες εταιρίες όπου το κράτος παραβιάζει κανονισμούς της Ε.Ε. ως προς τη σύνθεση του Δ.Σ., όπως ο ΟΠΑΠ, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Η απουσία εξωστρέφειας στη στρατηγική του ΟΠΑΠ την οποία χαράσσουν οι διορισμένες από το κράτος διοικήσεις του είναι φανερή εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός διαθέτει πολύ ρευστό.

Αντίθετα, ορατή είναι η δυστοκία στην ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού όπως εκείνου για το πληροφορικό σύστημα.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα λιμάνια και στις εταιρίες ύδρευσης όπου η κρατικίστικη λογική φαίνεται να θριαμβεύει.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως η Σοφοκλέους στερείται πολύτιμα αμυντικά εργαλεία που τα έχει ιδιαίτερα ανάγκη στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, ενώ η κυβέρνηση δέχεται πλήγματα στην αξιοπιστία της.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v