Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Nέα τιμή-στόχος από τη Citigroup (upd)

Η αποτίμηση της ΔΕΗ μπορεί να φθάσει έως και τα 39 ευρώ ανά μετοχή εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει μια αύξηση των τιμολογίων κατά 22%, εκτιμά η Citigroup σε έκθεση (21/11) με τίτλο ”Νow it is up to the government to say how much PPC is worth” στην οποία αυξάνει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Επιχείρησης στα 25 ευρώ, από 18,5 ευρώ πριν.

ΔΕΗ: Nέα τιμή-στόχος από τη Citigroup (upd)
Η αποτίμηση της ΔΕΗ μπορεί να φθάσει έως και τα 39 ευρώ ανά μετοχή εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει μια αύξηση των τιμολογίων κατά 22%, εκτιμά η Citigroup σε έκθεση (21/11) με τίτλο ”Νow it is up to the government to say how much PPC is worth” στην οποία αυξάνει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Επιχείρησης στα 25 ευρώ, από 18,5 ευρώ πριν.

Παράλληλα ο διεθνής οίκος αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Επιχείρησης σε ”hold”, από ”sell” πριν τονίζοντας ότι κύρια αιτία για τις αναβαθμίσεις είναι οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμολογίων της Επιχείρησης.

Eπισημαίνει ακόμα ότι η ΔΕΗ αξίζει να λάβει την αύξηση που επιθυμεί στα τιμολόγια προβλέποντας ωστόσο ότι αυτά θα αυξηθούν ετησίως κατά 6% την περίοδο 2007-09.

Η Citigroup εμφανίζεται επιφυλακτική για την ”ευελιξία” που μπορεί να επιδείξει η ΔΕΗ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μαμούθ των κεφαλαιακών δαπανών στην περίπτωση που δεν εγκριθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια που επιθυμεί.

Στο μεταξύ iκανοποιημένοι από το περιεχόμενο και τη στρατηγική σκέψη του Business plan της ΔΕΗ, αλλά αμφιβάλλοντες ως προς το αποτέλεσμα εμφανίζονται οι αναλυτές, επισημαίνοντας εμμέσως το πολιτικό ρίσκο που θα είχε η υλοποίηση των αυξήσεων στα τιμολόγια που ζήτησε η ΔΕΗ.

Ξεκάθαροι στόχοι και με καλά καθορισμένες προτεραιότητες- κλειδιά, αναφέρει η EFG Eurobank Sec σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση του Business plan. Η ”ερώτηση του ενός δισεκατομμυρίου” είναι το κατά πόσον η Κυβέρνηση θα δεχθεί την αύξηση των τιμολογίων κατά 22%. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι η ΔΕΗ θα εξασφαλίσει 700 εκατ. ευρώ (μετά από φόρους) και θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις τεράστιες κεφαλαιουχικές της δαπάνες και να επιτύχει εκ νέου ένα αξιοπρεπές επίπεδο κερδοφορίας.

Από την άλλη η EFG τονίζει ότι λογικά μια τέτοια προοπτική θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις, και υιοθετεί στάση αναμονής. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα εννεαμήνου η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου, αλλά ότι οι επενδυτές εστιάζουν στο Business plan.

Σημαντικά χειρότερα των εκτιμήσεων κρίνει τα αποτελέσματα η National P&K, επισημαίνοντας ότι αυτό κυρίως αφορά το επίπεδο των καθαρών κερδών, μια χαρακτηρίζει τα μεγέθη των εσόδων και των EBITDA αναμενόμενα. Αναφερόμενη στο Business plan η χρηματιστηριακή συγκρίνοντάς το με εκείνο του Μαΐου του 2006 αναφέρει ότι είναι πολύ περισσότερο ξεκάθαρο και είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένες δράσεις που απαιτούνται.

Όσον αφορά τα αρνητικά, και από την άποψη των επενδυτών, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι κατά την παρουσίαση δεν άκουσε τίποτα για σημαντικά θέματα, όπως το πώς αυτές οι δράσεις συνδέονται με τις αποδόσεις (ROA, ROE, ROIC κλπ).

Συνολικά, η National βρίσκει θετικό το ίδιο το business plan,το οποίο όμως όπως λέει αφήνει ”μια πικρή γεύση” καθώς σημαντικές υποθέσεις του (σπάσιμο της επιχείρησης, τιμολόγια) δεν εξαρτώνται από την ίδια την Επιχείρηση.

Με μέσες ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες 1,8 δισ. ευρώ ή περισσότερο του διπλάσιου των EBITDA που προβλέπει για το 2007 η Alpha Finance, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι είναι ζωτικό για τη ΔΕΗ να επιτύχει αύξηση των τιμολογίων αντίστοιχη περίπου με το φιλόδοξο σχέδιό της, αν και εκτιμά ότι η Κυβέρνηση δύσκολα θα εγκρίνει αυξήσεις αυτού του ύψους.

Από την άλλη, αναφέρεται στο πρωινό report, η χώρα χρειάζεται άμεσα νέες μονάδες παραγωγής και αναβαθμίσιες του δικτύου διανομής, ενώ μια απελευθερωμένη αγορά σίγουρα θα προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις.

”Είναι μια δύσκολη πολιτική απόφαση που ωστόσο κάποιος πρέπει να πάρει σύντομα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος”, αναφέρει η Alpha Finance, ενώ δεν κρύβει ότι είναι πλέον πιο αισιόδοξη μετά τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου περί ”εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και τη ΡΑΕ”.

Πέραν του θέματος των αυξήσεων στα τιμολόγια που δεν εμπίπτει απολύτως στην ευχέρεια της ΔΕΗ, η παρουσίαση ήταν μάλλον ισχνή σε ειδήσεις, συγκεκριμένους στόχους και πρωτοβουλίες για περικοπή κόστους, επισημαίνει η HSBC. Ο οίκος θέτει τη σύσταση neutral και την τιμή στα 29 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v