Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσα στο ταμπλό - Υπερβολή στη ΔΕΗ

Ανάσες πήρε σήμερα η... μισή Σοφοκλέους μετά από 5 πτωτικές συνεδριάσεις και ενώ η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας. Ανάκαμψη για MIG, Τιτάνα και Πειραιώς. Τις εντυπώσεις κέρδισε η ΔΕΗ (+14,04%) μετά την έκθεση της Citigroup που αποτιμά τη μετοχή στα 39 ευρώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεχθεί αυξήσεις στα τιμολόγια της τάξεως του 22%!

του Θ. Σταυρόπουλου

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στη σημερινή ο Γενικός Δείκτης είδε κλείσιμο με οριακά θετικό πρόσημο, ακολουθώντας ουσιαστικά τη διστακτική αντίδραση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (λόγω της σημερινής αργίας στη Wall Street) και βέβαια, κατευθυνόμενος από το εντυπωσιακό +14,04% της ΔΕΗ.

Ο τίτλος της επιχείρησης είναι ο μοναδικός από τους τίτλους του FTSE 20 που κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, κλείνοντας μάλιστα πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, εν μέσω θετικών εκθέσεων (βλέπε Citigroup) και προσδοκιών για το business plan που όμως, κατά πολλούς αναλυτές η υλοποίησή του εμπεριέχει σημαντικότατο πολιτικό ρίσκο, καθώς βασίζεται καθαρά στις αυξήσεις των τιμολογίων της επιχείρησης στα επίπεδα του 22%.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά πάντα τις μετοχές του 20άρη, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τον Τιτάνα, που έτσι κι αλλιώς είχε πιεστεί σημαντικότατα εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ενώ το +1,74% της Πειραιώς μάλλον δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι ο πωλητής των προηγούμενων ημερών ολοκλήρωσε τις ρευστοποιήσεις του. Ισχυρό ”come back” και για τη μετοχή της Marfin Investment Group, της τάξεως του 6,67%.

Αντίθετα, για όλους τους υπόλοιπους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, η σημερινή εικόνα δεν επιτρέπει ούτε και τη συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ούτε ένας από αυτούς δεν έδωσε ουσιαστική αντίδραση, παρά την πίεση που υπέστησαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Έτσι, με απλά θετικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση Intralot, Motor Oil, ΟΤΕ, Cosmote (έκλεισε υψηλότερα από την τιμή δημόσιας προσφοράς των 26,24 ευρώ), Αγροτική, Εμπορική, ΤΤ, ΜΡΒ και Εθνική (δεν είναι λίγοι αυτοί που περίμεναν κάτι ουσιαστικότερο από τον τίτλο-ατμομηχανή της αγοράς, που όμως δεν αποκλείεται να το δώσει στις επόμενες συνεδριάσεις) ενώ αμετάβλητος και παρά τις σημαντικότατες πιέσεις που έχει ήδη υποστεί, έκλεισε ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Αντίθετα, απώλειες της τάξεως του 4% για την Coca Cola, μεγαλύτερες του 3% για Ελληνική Τεχνοδομική και Eurobank (εμφανέστατη η παρουσία επιθετικού πωλητή και σήμερα), ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες και υψηλές συναλλαγές έκλεισε ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου.

Τέλος, με αρνητικό κλείσιμο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Alpha Bank.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν βοήθησε στην εξαγωγή ”ασφαλών” συμπερασμάτων, είτε λόγω της επιφύλαξης που διακατείχε την πλειονότητα των εμπλεκομένων, είτε λόγω της εντυπωσιακά υψηλής καθαρής αξίας συναλλαγών, που επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, διίστανται εντυπωσιακά οι απόψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Έτσι, σε μια συνεδρίαση ουσιαστικά αναδιανομής χαρτιών, στην πλευρά των αγοραστών βρέθηκαν όσοι προσδοκούν αξιοσημείωτη αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, και στων επίμονων πωλητών, όσοι υποστηρίζουν ότι η ”νότια” κίνηση δεν έχει εκτονωθεί και έστω και με μικρά διαλείμματα, οι αποτιμήσεις θα υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα, αν παρουσιάσει έστω και την παραμικρή υποτροπή το, έτσι κι αλλιώς, επιβαρημένο διεθνές κλίμα.

Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έδωσε κάποια αμυδρά σήματα αγορών, που όμως μπορούν να αναιρεθούν ή να επιβεβαιωθούν εξαιρετικά εύκολα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Έτσι, αξίζει απλά να αναφερθεί ότι οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.536-30, 2.494 και 2.465 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.550, 2.561 και 2.573.

Πάρα ταύτα, μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 2.720 μονάδων θα μπορούσε μετά βεβαιότητος να υποστηριχθεί ότι σηματοδοτεί αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ο Γενικός Δείκτης, για μια ακόμη συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά, υποχωρώντας μέχρι τις 4.743,76 μονάδες, επιβεβαιώνοντας και το πιο ακραίο βραχυπρόθεσμο σενάριο. Από εκεί και πέρα, ακολούθησε κάποια αντίδραση μέχρι τις 4.832,8 με προσωρινή εμφάνιση θετικού προσήμου, εκ νέου υποχώρηση και διακυμάνσεις μέχρι τις 4.794,66 μονάδες και από εκεί και πέρα, μάλλον σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση με τελικό κλείσιμο στις 4.824,23 μονάδες και μικρά κέρδη 0,14% ενώ εντυπωσιακή κρίνεται η μεικτή αξία συναλλαγών, που προσέγγισε τα 710 εκατ. από τα οποία μόλις τα 85,8 αφορούσαν πακέτα.

Συνεδρίαση αρνητικού προσήμου στην αγορά παραγώγων, με σχετική μείωση των συναλλαγών και τους εκεί εμπλεκόμενους οριακά περισσότερο απαισιόδοξους, κάτι βεβαίως που είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή περαιτέρω αύξηση των υποτιμήσεων στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παρά την πίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, ακόμα και στη σημερινή, θετική για το Γενικό Δείκτη συνεδρίαση, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο πέρασαν το φίνις πρώτοι. Έτσι, 125 πτωτικές μετοχές αντιπαρατίθενται τελικά με 117 ανοδικές, ενώ 16 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5-14,04%, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι σημερινοί πρωταγωνιστές θα δώσουν το παρών και στην αυριανή συνεδρίαση, αν το γενικότερο κλίμα επιβαρυνθεί.



Συμπερασματικά, οι συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών έχουν επιφέρει σημαντικότατα τραύματα σε χαρτοφυλάκια και ψυχολογία και θα χρειαστούν αρκετές θετικές μέρες προκειμένου η όποια ανοδική κίνηση να μην εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα και τίποτα περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v