Εβδομάδα με τον χαμηλότερο τζίρο αλλά με...τέσσερα μικρά ανοδικά βήματα προσθέτοντας 16 μονάδες στον Γενικό Δείκτη, καθώς διαμορφώθηκε στις 576,12 μονάδες. Απόδοση 3,50% στην εβδομάδα με δύο συνεχόμενα "κλεισίματα" του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 571,33 μονάδες (*).
Εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την θεαματική διαφοροποίηση των μη τραπεζικών από τις τραπεζικές μετοχές, τάση που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να έχει συνέχεια.
Ενδεικτικό το γεγονός πως από τις 4 συστημικές τραπεζικές η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη για Εθνική (3,33%) και Πειραιώς (2,33%) και απώλειες για Alpha Bank (2,29%) και Eurobank (κατά 1,80%).
Επίσης από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25 για μόλις μία (Τέρνα Ενεργειακή ) η εβδομάδα έκλεισε με οριακές απώλειες (0,37%) μία (ΜΟΗ ) χωρίς μεταβολή ενώ για τις άλλες 19 τα κέρδη μικρότερα ή μεγαλύτερα συντήρησαν την τάση αυτονόμησης του μη τραπεζικού μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Με μέσο όρο αξίας συναλλαγών χαμηλότερο των 20 εκατ. ευρώ (εξαιρούμενου του πακέτου στον ΟΛΠ) ο Γενικός Δείκτης πλησίασε περισσότερο στον στόχο που έχει τεθεί στις 588 μονάδες ως ελάχιστη προϋπόθεση για την αποτροπή του αρνητικού/πτωτικού σεναρίου.
Ο τραπεζικός κλάδος με μεικτές τάσεις στις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας αν μη τι άλλο δεν έχασε παρά 0,39% σε εβδομαδιαία μέτρηση με τον ΔΤΡ στις 653,53 μονάδες.
Γεγονός που άφησε χώρο σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips να κινηθούν (εκ περιτροπής) υψηλότερα υποστηριζόμενες είτε από επιχειρηματικές εξελίξεις/ειδήσεις, εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία για το ΑΕΠ.
Παρά τον... αυγουστιάτικο τζίρο φάνηκε πως η αγορά χρειάζεται καταλύτες όπως της μεταβίβασης την Τετάρτη του 51% του ΟΛΠ στην Cosco, την Πέμπτη των αποτελεσμάτων 6μηνου των Coca Cola και ΟΤΕ και τέλος την Παρασκευή η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.
Για την αγορά μέτρησαν βεβαίως και τα αποτελέσματα κυρίως της Coca Cola- δίνοντας ώθηση στον δεικτοβαρή τίτλο και τους βασικούς δείκτες- δευτερευόντως του ΟΤΕ κυρίως όμως τα στοιχεία για το ΑΕΠ, ειδικότερα του δευτέρου τριμήνου.
"Σημάδια ζωής" από τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, σημειωνόταν σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr και από αρκετές απόψεις είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη για την δύσκολη συνέχεια.
Οπως εκτιμούσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (σε συνδυασμό με την θέση της Κομισιόν, όπως εκφράστηκε από τον αρμόδιο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί) ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα "χαρτί" στα χέρια της ελληνικής πλευράς εν όψει του EwG της 29ης Αυγούστου και του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και της όλης διαδικασίας για τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα (την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ) που ακολουθεί. Λέμε ενδεχομένως και αυτό γιατί η αγορά χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις και τα στοιχεία της Στατιστικής για το δεύτερο τρίμηνο πρόσφεραν μία "ανάσα".
Δεδομένου του στόχου των 588 μονάδων, που είχε τεθεί από τα πρώτα σχόλια της τελευταίας εβδομάδας (σε μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη) και για την πιθανή επίτευξη του θα χρειαστεί:
- η συνδρομή των ξένων αγορών,
- η στήριξη εσωτερικών ειδήσεων, επιχειρηματικών κινήσεων και στοιχειώδους πολιτικής ηρεμίας.
Για τα ξένα χρηματιστήρια η τάση παραμένει ανοδική -σε μέτρηση εβδομάδας και μήνα- με την Wall Street να δίνει τον τόνο και να ωθεί τα κύρια ευρωπαϊκά.
Στο 11,46 το S&P 500 VIX με την τάση ανοδική για τον δείκτη. Να συνεκτιμηθεί, πως την Δευτέρα το ΧΑ αργεί, που πρακτικά σημαίνει πως για την αρχή της Τρίτης καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί μία καλή συνεδρίαση (της Δευτέρας) σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη.
Από το εσωτερικό μέτωπο λείπουν οι (προγραμματισμένες) εκδηλώσεις, ενέργειες, αποτελέσματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τάση, επιμέρους μετοχές (όπως συνέβη την τελευταία εβδομάδα).
Σύμφωνα με τους αναλυτές για να συντηρηθεί η ανοδική τάση και την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει (τουλάχιστον) να μην υποχωρήσει ο Δείκτης Τραπεζών χαμηλότερα των 640 μονάδων, να συντηρηθεί η κυκλική μετακίνηση θέσεων στα δεικτοβαρή χαρτιά και στο καλό σενάριο να προκύψει κάποιος θετικός... joker.
Οι ίδιοι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα το stock picking επενδυτών και traders ενώ ζητούμενο είναι η σταδιακή ενίσχυση του τζίρου προς τα 30 εκατ. ευρώ. Η κατά 50% αύξηση του τζίρου (έστω σταδιακά) σε συνδυασμό με προσέγγιση (και δοκιμή) των 588 μονάδων θα μπορούσε να προσδώσει λίγη μόχλευση στις μετοχές του δείκτη.
(*) ενδιαφέρουσα "μέτρηση" του zelis677 στην ανάρτηση μας της Παρασκευής στον Εκηβόλο: Περιμένοντας την ΕΛΣΤΑΤ.
Καλό 3ήμερο και ευχές για εορτάζουσες, εορτάζοντες της Παναγίας, Μεγάλη η Χάρη Της.