Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Μικρά κέρδη για το Χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση για το ΑΕΠ. Πτώση καταγράφουν ΟΠΑΠ, Alpha Bank. Γύρισαν θετικά ΔΕΗ, ΟΤΕ και Εθνική Τραπεζα. Ανοδο για Coca Cola, OΛΠ, Μυτιληναίο, Folli Follie. Παραμένει χαμηλά ο τζίρος.

"Μουδιασμένες" οι ευρω-αγορές, με την προσοχή στραμμένη στα οικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Μεικτές τάσεις στα κύρια χρηματιστήρια, με... αυγουστιάτικες συναλλαγές οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις στο ελληνικό.

Από νωρίς Φρανκφούρτη και άλλα ευρωπαικά χρηματιστήρια κινούνται στον ρυθμό των στοιχείων δεύτερου τριμήνου με το γερμανικό να κυμαίνεται στο εύρος των 10.705-10.725 μονάδων. Ενθαρρυντικό το ότι η μετοχή της Deutsche Bank δεν φαίνεται να επηρεάζεται- μέχρι τις 11.00΄- από την αρνητική έκθεση του ZEW για τις κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου (και των άλλων 50 ευρωπαικών τραπεζών, που συμμετείχαν στα stress tests της ΕΒΑ/ΕΚΤ) (*).

Κρας τεστ για την οικονομία από την ΕΛΣΤΑΤ, σημείωνε νωρίτερα το Euro2day.gr με τα στοιχεία για το ΑΕΠ να δείχνουν ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία το β΄ τρίμηνο (σε ετήσια βάση) να διαμορφώνεται στο 0,7%.

Από τα όρια των 574 μονάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση για να διολισθήσει χαμηλότερα, οριακά στις 569 μονάδες, ενώ μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,6%, στις 575 μονάδες.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και στην πλειονότητα των τίτλων του FTSE25 με την εικόνα στα πρώτα 40-45΄ αρνητική για τις 22 από τις 25 του δείκτη.

Συναλλαγές και τζίρος λιγότεροι απ΄ ότι στις προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας, κατεβάζοντας ακόμη πιο χαμηλά το μέσο όρο (εξαιρούμενου το πακέτο του 51% του ΟΛΠ). Απογοητευτικές οι συναλλαγές, ο καθαρός τζίρος χειρότερα από την αντίστοιχη περυσινή συνεδρίαση (της 14ης Αυγούστου).

Η διακύμανση των βασικών δεικτών, μετοχών σε στενό εύρος και η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος αποδίδεται σε αυτή την στάση αναμονής που τηρείται απ΄ όσους λίγους παραμένουν ενεργοί στη συνεδρίαση.

Προς τις 654 μονάδες υποχωρεί 0,69% ο Δείκτης Τραπεζών. Το 73% του ισχνού τζίρου κυρίως σε Alpha Bank και δευτερευόντως σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Για τη σηματωρό Alpha Bank σημασία έχει η διασφάλιση των 1,71 ευρώ (όπως αναφερόταν στο προ συνεδριακό σχόλιο μας) με τη μετοχή να κυμαίνεται στο εύρος των 1,71-1,74 ευρώ. Απογοητευτική η εικόνα για τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος σε ΟΤΕ και λιγότερο σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στη μετοχή του Οργανισμού, την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μηνου, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 8,62-8,72 ευρώ. Στον ΟΠΑΠ πράξεις γίνονται στα 7,41-7,50 ενώ στη ΔΕΗ στο εύρος των 2,72-2,75 ευρώ.

Εως τα 20,05 ευρώ συνέχισαν νωρίτερα οι αγοραστές στη μετοχή της Coca Cola, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του θεαματικού 6,45% αλλά και με το "χτύπημα" από την αγορά της Νιγηρίας να αποτυπώνεται στα μεγέθη του ομίλου.

Κινητικότητα σε Jumbo, FF Group αλλά και σε Σαράντη, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ κ.α. Αυτά σε μία συνεδρίαση, που λίγο πριν συμπληρωθεί μία ώρα είχαν αλλάξει χέρια όλα κι όλα 2,3 εκατ. μετοχές, με τζίρο 2,6 εκατ. ευρώ.

Μεγέθη χειρότερα από κάθε άλλη συνεδρίαση εφέτος.

(*) Στα 12,61-12,80 ευρώ η μετοχή της D.B, με μικρή άνοδο και αποτίμηση 17,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v