Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξαναπροσπαθεί για τις 565 μονάδες

Μικρά κέρδη για το Χρηματιστήριο, με τον FT 25 πάνω από τις 1.500 μονάδες. Ανοδος υψηλότερη του 2% για Πειραιώς, Eurobank, Jumbo. Ανοδο καταγράφουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα. Στο επίκεντρο και η μετοχή του ΟΛΠ. Παραμένει χαμηλά ο καθαρός τζίρος.

Σε μικρή διόρθωση τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, σε αντίδραση το ΧΑ. Με τη μεταβίβαση του 51% του μ.κ του ΟΛΠ να περνά στην Cosco να χρωματίζει την αρχή της συνεδρίασης.

Εξέλιξη, που παρότι αναμενόμενη, μπορεί- υπό προυποθέσεις- να δώσει ώθηση σε long παίκτες να κινηθούν στην αγορά. Κάτι, που άρχισε να αποτυπώνεται στο ταμπλώ σταδιακά μετά τις 11.10΄ όταν ο Γενικός Δείκτης- επι τέλους- κινήθηκε πάνω από το... εμπόδιο των 565 μονάδων.

Με αγοραστές σε ΟΛΠ, ΟΤΕ και σταδιακά στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Επί της ουσίας πρόκειται για την (και) χρηματιστηριακά ολοκλήρωση μίας αποκρατικοποίησης που πέρασε από...χίλια κύματα και εν τέλει τελεσφόρησε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια για ανάλογες εκχωρήσεις πλειοψηφικών ποσοστών οργανισμών και φορέων του δημοσίου-ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι αγορές δεν εξετάζουν το καλώς ή κακώς της διαδικασίας, τις πολιτικές εκφάνσεις του εγχειρήματος αρκούνται απλά στο αποτέλεσμα και για τις αγορές είναι προς την σωστή κατεύθυνση, προς αυτήν που αρέσει σε επενδυτές και traders.

Περιμέναμε ως σημαντικό γεγονός το θέμα του ΟΛΠ, στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ικανό να "μοχλεύσει" τον ΓΔ πάνω από τις 565 μονάδες, που είναι το κατ΄αρχήν ζητούμενο σε αυτή την φάση της αγοράς.

Προς τις 564 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό λίγο υψηλότερα προς τις 660 και με τον FTSE25 προς τις 1.500 μονάδες.

Οι συναλλαγές στα 286 εκατ. ευρώ όμως ο καθαρός τζίρος περιορίζεται στα 6 με 7 εκατ. ευρώ, που ωστόσο είναι περισσότερος από των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Εάν αυτό θα μπορούσε να σημαίνει κάτι για το διάστημα μέχρι και την Παρασκευή θα φανεί στη συνέχεια της συνεδρίασης κι εάν και εφ΄ όσον συντηρηθεί ο ρυθμός συναλλαγών των πρώτων 35'- 40΄ .

Πάνω από τα 14 έως τα 14,05 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ, δηλαδή 8 ευρώ χαμηλότερα από την τιμή της μεταβίβασης των 12,750 εκατ. μετοχών στην Cosco. Discount, που κατά την εκτίμηση αναλυτών θα "ψαλιδιστεί" σε βάθος χρόνου.

Αυξημένη κινητικότητα, με συναλλαγές/τζίρο και στη μετοχή της Jumbo, σε τιμές έως 2,38% υψηλότερα προς τα 10,75 ευρώ.

Κινητικότητα κυρίως σε ΟΤΕ και δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με το ενδιαφέρον για τον Οργανισμό να έχει γίνει εμφανές από την χθεσινή συνεδρίαση και ειδικότερα προς το τέλος (και στην διαδικασία της δημοπρασίας). Εως 1,76% υψηλότερα στα 8,65 ευρώ η μετοχή μία μέρα πριν την ανακοίνωση του 6μηνου και τους βραχυπρόθεσμους να λαμβάνουν κάποιες θέσεις τις τελευταίες συνεδριάσεις. Συγκριτικά αυξημένες θέσεις έχουν ανοιχθεί και στα Παράγωγα σε ΣΜΕ της μετοχής.

Σταδιακά μετά τις 11.10΄ οι long έδωσαν ρυθμό στη ροή συναλλαγών με αποτέλεσμα την ενίσχυση και άλλων blue chips.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v