Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με «οριακό» τζίρο

Σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης κινήθηκε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης. Κέρδη κατέγραψαν Εθνική, ΔΕΗ, Alpha, Μυτιληναίος, ΟΛΠ. Απώλειες υψηλότερες του 3% για την Eurobank. Πτωτικά Folli, ΕΧΑΕ. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

«Εκνευριστικό» σημειωτόν στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται σήμερα σε ακόμη πιο στενό εύρος διακύμανσης. Στις 5 μονάδες εχθές (560-565 ), στις 2,5 σήμερα (560-562,40 ) κι αν υπήρχε...ολυμπιακό άθλημα για το εύρος το ελληνικό χρηματιστήριο μετά και τη σημερινή συνεδρίαση σίγουρα θα πέρναγε στον... τελικό.

Ολα κι όλα 33 και κάτι εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος σε δύο ημέρες, με τη μεταβλητότητα σε σχεδόν ευθεία γραμμή- να παραπέμπει σε εγκεφαλογράφημα οργανισμού σε κώμα- και την αγορά, τους traders να μην ακολουθούν στο ελάχιστο τη νέα αναστροφή τάσης που νωρίτερα οδηγούσε στην Φρανκφούρτη τον DAX πάνω κι από τις 10.570 μονάδες.

Το γερμανικό χρηματιστήριο πήρε ώθηση από την ανακοίνωση ορισμένων οικονομικών στοιχείων, από τα futures του S&P που παρέπεμπαν σε ήπια ανοδικό ξεκίνημα πολύ κοντά στα τελευταία υψηλά, ακολούθησαν αρκετά ευρωπαικά, με το ΧΑ να παραμένει για ακόμη μία- ανοδική αφορμή- η αρνητική εξαίρεση.

Στο ελληνικό το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον, η όποια συμμετοχή των traders αποτυπώνεται στα 33+ εκατ. ευρώ του τζίρου στο διήμερο 8-9 Αυγούστου σε μία άνευ προηγουμένου απαξίωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Σήμερα άλλαξαν χέρια 23,4 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος στα 17,1 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με την χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες "τραβήχτηκαν" ανοδικά προς το κλείσιμο, στις δημοπρασίες (εχθές πιέστηκαν προς το τέλος, στις δημοπρασίες με χαμηλά ημέρας για δείκτες και βασικές μετοχές) με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφωθεί στις 562 μονάδες. Μικρή θετική μεταβολή του τραπεζικού δείκτη, συντονισμένες εντολές αγοράς προς το τέλος στα 4 από τα 5 δεικτοβαρή χαρτιά.

Σε... κώμα ο τραπεζικός κλάδος (όταν δεν διορθώνει) με τον ΔΤΡ σε εύρος δέκα μονάδων (651-661 ) αλλά με θετικό ταμείο για Coca Cola, TITAN, OTE, ΟΠΑΠ σε αντίθεση με το FF Group που υποχώρησε λίγο. Συγκριτικά-με τον τραπεζικό- πιο ενθαρρυντική η εικόνα σε ένα μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς για τις 17 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25 έγιναν αγορές. Στις 1.498 μονάδες ο FTSE25 έχοντας ωστόσο τα περιθώρια να κάνει την υπέρβαση, αρκεί να ξεκολλήσουν οι συναλλαγές από τα όρια των 25 εκατ. μετοχών και των 15-18 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον σήμερα στον αδρανή τραπεζικό κλάδο πραγματοποιήθηκε το 42% του τζίρου στα δε blue chips (και όλα τα υπόλοιπα) περίπου 9 εκατ. ευρώ. Σε Grivalia, OTE, FF Group, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντη, ΓΕΚ/Τέρνα, ΜΟΗ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Κύπρου επικεντρώθηκε το όποιο ενδιαφέρον επενδυτών και traders, επαναλαμβάνοντας πως όντως για 8-12 εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς η διαφοροποίηση είναι εμφανής. Κυρίως χάρη σε αυτές οφείλει σε μεγάλο βαθμό η αγορά το ελάχιστο ενδιαφέρον, που έχει απομείνει να θυμίζει... χρηματιστήριο και συνεδρίαση.

Για τον ΔΤΡ εμφανής- μέχρι και σήμερα- η αδυναμία πειστικής αντίδρασης πάνω από τα όρια των 680-700 μονάδων με το "βάρος" της κίνησης να πέφτει σε αυτή την 8-12άδα μετοχών.

Το παράδοξο είναι, πως παρότι το διάγραμμα του ΓΔ παραπέμπει σε μία συνεδρίαση συνεχών μεταβολών, διακυμάνσεων αυτές δεν ξεπέρασαν τα όρια των 2,5-3 μονάδων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε τρία σημεία της συνεδρίασης οι διακυμάνσεις με "τράβηγμα" του ΓΔ στο τέλος οριακά στα "υψηλά ημέρας" των 562,40 μονάδων.

Ζητούμενο πάντα η υπέρβαση των 565 με τζίρο άξιο αναφοράς ικανό να συντηρήσει την κίνηση του ΓΔ προς τις 588 μονάδες και βλέπουμε.

Ημέρα ΟΛΠ η αυριανή, καθώς νωρίς το πρωί πέφτουν οι υπογραφές στο ΤΑΙΠΕΔ και λίγο αργότερα η κινεζική αντιπροσωπεία θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης στο κτήριο της Λεωφ. Αθηνών, με τη μετοχή να συνεχίζει και σήμερα υψηλότερα στα 13,95 ευρώ- υψηλό ημέρας- με μέτριες συναλλαγές και τζίρο (89.178 ευρώ).

Μεθαύριο πριν την συνεδρίαση ανακοινώνονται τα μεγέθη των Coca Cola και ΟΤΕ, με τους αναλυτές να κάνουν ήδη τις εκτιμήσεις τους.

Στα 18,32-18,59 και τελική τιμή στα 18,54 ευρώ για την Coca Cola με καλύτερες συναλλαγές/τζίρο απ΄ ότι εχθές. Στα 8,40 με τελική τιμή στα 8,50 ευρώ- υψηλή τιμή ημέρας- στον ΟΤΕ με συναλλαγές αξίας 1,6 εκατ. ευρώ.

Πιθανότατα κάποιοι πήραν (ή ενίσχυσαν ) θέσεις και στις δύο μετοχές εν όψει της Πέμπτης κάτι που αφήνει ανοιχτό το περιθώριο συνέχισης της ανοδικής κίνησης τουλάχιστον για αυτούς τους δύο τίτλους.

Την ίδια μέρα, την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI με τους αναλυτές να προεξοφλούν πως το ΧΑ δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να περιμένει.

Ερώτημα και κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται επίσης η Παρασκευή, ημέρα που η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει εκτιμήσεις για την... ανάπτυξη με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και στοιχεία να μην είναι και ότι το καλύτερο για την εν γένει κατάσταση.

Στα της συνεδρίασης κινητικότητα με ικανοποιητικό τζίρο σε Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Grivalia, ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo και Motor Oil όλες με θετικό πρόσημο (ή αμετάβλητη τιμή) με εμφανή σήμα για long κίνηση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχώρισε, και σήμερα ο Σαράντης με νέα άνοδο προς τα 9,65-υψηλό ημέρας- με τζίρο 239.307 ευρώ και πλέον πολύ κοντά στα 9,80 "κορυφή" σχεδόν 8ετίας.

Στα 3,62 ευρώ (0,56%) η MLS, στα 4,08 ευρώ (0,25%) ο Πετρόπουλος, στα 0,704 ευρώ (0,72%) η ΕΛΤΕΧ- ΑΝΕΜΟΣ.

Η εικόνα στο ΧΠΑ

Aπνοια και στα Παράγωγα, με τις συναλλαγές, τον τζίρο και το ελάχιστο ενδιαφέρον σε ακόμη πιο απογοητευτικά επίπεδα σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση. Περιορισμένος ο δανεισμός μετοχών, τα ανοίγματα σε μη τραπεζικούς τίτλους και με τα Συμβόλαια του δείκτη να μην ξεπερνούν τα 335 για την τρέχουσα σειρά και τα 135 για τη επόμενη.

Η εικόνα και στα Παράγωγα παραπέμπει σε μία αγορά, που έχει περιθωριοποιηθεί τόσο πολύ με υποτυπώδη την παρουσία ξένων (και...ξένων ) και λιγοστών Ελλήνων παικτών.

Ιδια η κατάσταση και στα ΣΜΕ μετοχών με τη... μερίδα του λέοντος να εξαντλείται στα 4 τραπεζικά με 1.675 Συμβόλαια στη μετοχή της Alpha Bank, με 2.588 της ΕΤΕ, με 2.208 της Eurobank και με 2.815 στην Πειραιώς.

Κάπως κινήθηκαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενώ έγιναν και 139 ΣΜΕ στην ΓΕΚ/Τέρνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v