Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασιμότητα και ισχνός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές για το Γενικό Δείκτη με τις συναλλαγές να παραπέμπουν σε σχεδόν καθολική... αποχή των επενδυτών. Κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές, «δένει» τα 2 ευρώ ο τίτλος της ΓΕΚΤέρνα. Ανοδος για Μυτιληναίο, Aegean.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακές μεταβολές πέριξ των 560 μονάδων στο ΧΑ.

Ανοδικό ξεκίνημα σε αρκετές αγορές με ενδεικτικό το 0,22% προς τις 10.455 μονάδες για τον DAX στην Φρανκφούρτη, λιγοστές οι όποιες κινήσεις στην Αθήνα.

Ενδειξη της... στάσης επενδυτών και traders ο ισχνός τζίρος στην αρχή της συνεδρίασης σε χαμηλότερα επίπεδα απ΄ ότι εχθές στο ίδιο διάστημα.

Στις 10.50΄ δεν είχαν "ανοίξει" καν οι 5 από τις 25 μετοχές του δείκτη, ο δε τζίρος δεν είχε περάσει καν το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Με ήπια άνοδο για τον τραπεζικό κλάδο, λιγοστούς αγοραστές σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και χωρίς συναλλαγή αρχής (στις 10.50΄ ) στη μετοχή της Coca Cola διαγραφόταν η εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα στη μεσαία ακόμη πιο απογοητευτική, καθώς στις 10 από τις 20 μετοχές του δείκτη δεν είχε γίνει καν πρώτη πράξη-αρχής με Σαράντη και MIG να αποτελούν τις εξαιρέσεις συναλλακτικά.

Στην περιοχή των 560 μονάδων ο Γενικός Δείκτης θυμίζοντας πως εχθές αντέδρασε οριακά πάνω από τις 565 μονάδες για να διορθώσει στο κλείσιμο κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας των 560 μονάδων.

Συγκριτικά κάτι κινείται στις συστημικές τραπεζικές με το 57% του ισχνού τζίρου σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς ενώ στη... ραστώνη των ημερών αίσθηση δημιουργεί η αυξημένη κινητικότητα στη μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα.

Αυξημένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος μετά από μία πολύ καλή χθεσινή συνεδρίαση με αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές και υψηλότερες τιμές προς τα 2,09 ευρώ. Το σύνολο των 170 χιλιάδων ευρώ, που είχαν πραγματοποιηθεί (μέχρι τις 10.54΄ ) είχε αλλάξει χέρια στα 2,01-2,09 ευρώ "δένοντας" βραχυπρόθεσμα τη μετοχή άνω του ορίου των 2 ευρώ. Σε αντίθεση με την ΓΕΚ/Τέρνα στο ίδιο διάστημα δεν είχε ανοίξει καν η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής.

Σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ παρατηρείται λίγο ενδιαφέρον με τον Οργανισμό να ανακοινώνει τα αποτελέσματα 6μηνου μεθαύριο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Στον ΟΠΑΠ συναλλαγές γίνονται στα 7,28-7,36 ευρώ με τα 7,40 να αποτελούν μία αντίσταση που θα μπορούσε να υπερβεί σε αυτή την φάση της αγοράς.

Στη ΔΕΗ οι λιγοστές συναλλαγές έχουν γίνει στο εύρος του ενός λεπτού, 2,69-2,70 ευρώ, δηλαδή σε ανύπαρκτη μεταβλητότητα.

Στις 10.57΄ πέρασε στο σύστημα η πρώτη εντολή στη μετοχή της Coca Cola για 10 κομμάτια στα 18,53 ευρώ, συνολική αξία συναλλαγής 185 ευρώ...

Είναι ενδεικτικό, πως μετά το πρώτο ημίωρο τζίρος πάνω από τα 10 χιλιάδες ευρώ είχε πραγματοποιηθεί σε μόλις 10 μετοχές: ΓΕΚ/Τέρνα, Eurobank, Alpha Bank, ETE, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Κύπρου, MIG, Σαράντη ενώ έπονταν με 7.005 ευρώ η μετοχή της Jumbo.

Αυτά στις 11.02΄ με τον ΓΔ στις 561,31 (0,16%), τον ΔΤΡ στις 655,95 (-0,03%) και τον FTSE25 κατά 0,19% στις 1.490,93 μονάδες.

Ηταν η ώρα (στις 11.03' ) που ο τζίρος ξεπερνούσε το...φοβερό όριο του ενός εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v