Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η έλλειψη τζίρου οδηγεί σε... stock picking

Εστιασμένο σε λίγες μετοχές το ενδιαφέρον καθώς η απουσία αγοραστών έχει εγκλωβίσει τον Γενικό Δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης. Αδυνατεί η εγχώρια αγορά να ακολουθήσει την αντίδραση των ξένων αγορών. Αμηχανία στον τραπεζικό κλάδο.

Νέο ιστορικό υψηλό στην Wall Street (Nasdaq), σε τροχιά επανάκαμψης τα ευρωπαικά χρηματιστήρια (οδηγούμενα από το αμερικανικό) αλλά... τέλμα στο ΧΑ.

Ισχνή αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μία άνευρη και χωρίς τζίρο/συναλλαγές συνεδρίαση- όπως της Δευτέρας- με τη μόνη διαφορά πως οι τελικές τιμές για βασικούς δείκτες και μετοχές διαμορφώθηκαν αυτή τη φορά ανοδικά προς το κλείσιμο κυρίως δε στις δημοπρασίες.

Οίκος δημοπρασιών, λοιπόν το ΧΑ, σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη καθώς η όποια διακύμανση και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου/συναλλαγών διαμορφώνεται στα τελευταία 10-15' της συνεδρίασης και δη με τις τελευταίες πράξεις.

Εχθές ήταν η σειρά των αγοραστών να "τραβήξουν" τον Γενικό Δείκτη κατά 0,36% υψηλότερα στις 562 μονάδες, με μοχλό μία ομάδα δεικτοβαρών blue chips (εξ ου το 0,48% στις 1.495 μον. του FT25) την ώρα που ο τραπεζικός απλά μετακινείτο κατά 0,22% στις 658 μονάδες.

Συναλλαγές 23,2 εκατ. μετοχές, τζίρος 17 εκατ. ευρώ- κατά τι καλύτερος από το αρνητικό ρεκόρ της Δευτέρας- και με περίπου 7,5-8 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια σε 6-8 εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς.

Σε... κώμα ο τραπεζικός κλάδος ενόσω "ερίζουν" SSM- τραπεζίτες για τα "κόκκινα δάνεια" , όπως σημείωνε η Αναστασία Παπαιωάννου, σε αδυναμία ουσιαστικής ανοδικής κίνησης του μη τραπεζικού μέρους του FTSE25. Αλλά κι αυτή η διαφοροποίηση των 6-8 blue chips, η εν μέρει αυτονόμηση τους από τον τραπεζικό κλάδο, η προσπάθεια επιχειρηματιών, χρηματιστών και επενδυτών να υποστηρίξουν λιγοστές καλές εταιρείες δεν αρκεί για να κάνει την διαφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Και δεν αναφερόμαστε σε κάποια θεαματική αλλαγή του σκηνικού στην Λεωφ. Αθηνών αλλά σε μία απλή επαναφορά του ΓΔ πάνω από το φοβερό... ύψος των 600 μονάδων.

Την ώρα, που στα ξένα χρηματιστήρια διαδραματίζονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις, καταγράφονται νέα υψηλά (Νέα Υόρκη), επανακάμπτουν από τα τελευταία χαμηλά τους (Φρανκφούρτη, Μιλάνο κ.ά.) στην Αθήνα η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει... κεφάλι.

Οπως έχει μετρηθεί από την ομάδα ανάλυσης The Trader' s Diary "η υπέρβαση της αντίστασης των 565-566,5 μον. με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί χρονική ή ποσοτική διόρθωση είναι αδύνατη. Μόνο με την υπέρβαση των 565-566,5 θα γείρει ελαφρά η πλάστιγγα υπέρ των long και του σεναρίου κίνησης προς τις 588 μονάδες. Από τη άλλη όμως όσο οι short δεν πιέζουν τον ΓΔ χαμηλότερα της στήριξης των 559-556 μονάδων τόσο η ανοδική αντίδραση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έχει περατωθεί".

Κι είμαστε στο σημείο, που δύο συνεδριάσεις τώρα ο ΓΔ κυμαίνεται την Δευτέρα σε εύρος 5 μονάδων (με 14+ εκατ. ευρώ) και την Τρίτη σε εύρος 2,5 μονάδων (με 17 εκατ. ευρώ), με μία μικρή ποιοτική μετατόπιση του ενδιαφέροντος εχθές σε 6-8 blue chips.

Θα μπορούσε η χθεσινή ισχνή αντίδραση των 17 εκατ. ευρώ με τα 7,5-8 εκατ. σε blue chips να οδηγήσει πάνω από τις 565-566,5 μονάδες και μάλιστα σε κλείσιμο? Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενεργοποιούνταν περισσότεροι traders, θα ξεπερνούσαν τα 20-22 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές? Ο χρόνος στενεύει, όπως τα περιθώρια διακύμανσης του ΓΔ, αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Coca Cola, OTE, την Παρασκευή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την Δευτέρα το ΧΑ αργεί.

Συνεδρίαση ΟΛΠ η σημερινή (σημειώναμε στο χθεσινό μετά συνεδριακό σχόλιο μας) και αν μη τι άλλο για την αγορά τα όσα θα γίνουν σήμερα σε ΤΑΙΠΕΔ και Λεωφ. Αθηνών με επίκεντρο τον Οργανισμό, την Cosco, την έναρξη της συνεδρίασης από την κινεζική αντιπροσωπεία θα δώσουν λίγο τόνο στη... ραστώνη των ημερών του Αυγούστου.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με γνωστή την θέση μας όσον αφορά στα περιθώρια ουσιαστικής/πειστικής αντίδρασης (μην τα ξαναλέμε, γινόμαστε γραφικοί), εμφανής η προσπάθεια λιγοστών εισηγμένων να διαφοροποιηθούν με αφορμή επιχειρηματικές κινήσεις, αποτελέσματα 6μηνου αλλά μέχρις εκεί. Μέρες τώρα "μετράμε" για το αν ο ΓΔ μπορεί να επανακάμψει προς τις 588 μονάδες, την ώρα που στην Wall Street όλο και "φουσκώνουν" οι αποτιμήσεις, στην Φρανκφούρτη ο DAX ξανά κερδίζει σχεδόν 500 μονάδες (από τα τελευταία χαμηλά) και στο Μιλάνο ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος ξανά δίνει αποδόσεις σε διάστημα εβδομάδας.

Να δούμε και την Παρασκευή τα στοιχεία, που θα ανακοινώσει η Στατιστική Αρχή, καθώς οι ενδείξεις δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v