Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Χτίζει καλοκαιρινό σερί με τζίρο… εκπτώσεων

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση οδήγησε το Γενικό Δείκτη στις 572 μονάδες. Ο πολύ χαμηλός τζίρος (18,6 εκατ. ευρώ σήμερα) τροχοπέδη στις προσδοκίες για καλύτερη συνέχεια. Κόπωση στον τραπεζικό κλάδο με πιέσεις στην μετοχή της Alpha Bank.

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να "κλείνει" πάνω από τις 570 μονάδες.

Ημέρα Coca Cola η σημερινή, καθώς ήταν ο δεικτοβαρής τίτλος του ομίλου που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στην διαμόρφωση θετικού κλίματος και ανοδικής τάσης από την αρχή μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης.

Τελικός απολογισμός για τον ΓΔ απόδοση 0,89% στις 572,33 μονάδες, καταγράφοντας θετική απόδοση 3,75% σε μέτρηση εβδομάδας.

Παρά την αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να κινηθεί πάνω από τις 667 μονάδες η δυναμική που αναπτύχθηκε κυρίως με αφορμή τα καλά αποτελέσματα της Coca Cola και του ΟΤΕ ενεργοποίησε αρκετούς long παίκτες, οι οποίοι σταδιακά κινήθηκαν σε 6-8 μετοχές του δείκτη. Οι ενέργειες τους εντάθηκαν, όπως συμβαίνει από την αρχή της εβδομάδας προς τα τελευταία 10-15΄ ειδικότερα δε στην διαδικασία των δημοπρασιών.

Περιορισμένες και σήμερα οι συναλλαγές (στα 22,058 εκατ. τεμάχια), ανάλογος ο τζίρος (στα 18,628 εκατ. ευρώ) δίνοντας ως ενδεικτικά δύο διαστήματα της συνεδρίασης όταν στις 15.40΄ η αξία ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ και στις 16.00΄ ήταν στα μόλις 10,3 εκατ. ευρώ.

Βραδύς ρυθμός ροής συναλλαγών, που παρέμεινε σε καθαρό μέγεθος χαμηλότερα της χθεσινής συνεδρίασης (αναφερόμαστε σε καθαρό τζίρο, εξαιρούμενου του πακέτου που πραγματοποιήθηκε στον ΟΛΠ) διατηρώντας το μέσο όρο της εβδομάδας στα απογοητευτικά επίπεδα κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Ενθαρρυντικό το ότι ο FTSE25 υπεραπέδωσε έναντι του ΓΔ και βεβαίως σε σύγκριση με τον ΔΤΡ θετική απόκλιση που οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην καλή πορεία εκτός από την Coca Cola μία ομάδας εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Εμφανέστατη η απόκλιση του τραπεζικού από το μη τραπεζικό μέρος του FTSE25, με την διαφορά σήμερα να διευρύνεται και τον πρώτο να "κλείνει" 1,20% στις 1.525,66 και τον δεύτερο να υποχωρεί 0,69% στις 666,47 μονάδες.

Βάσει της εικόνας της συνεδρίασης (αλλά και της Τετάρτης) το σενάριο που έχει τεθεί ως κύριο (μέχρι νεοτέρας) δηλαδή της προσέγγισης των 588 μονάδων παραμένει ενεργό.

Και σήμερα πάνω από το 50% του ισχνού τζίρου πραγματοποιήθηκε στις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, με την Alpha Bank να συγκεντρώνει για ακόμη μία φορά τη...μερίδα του λέοντος μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών.

Για τον τραπεζικό κλάδο η τελική εικόνα αρνητική με απώλειες για την Alpha Bank στα 1,73 ευρώ που ως πιο "βαρειά" από την ομάδα των 4 επηρεάζει ανάλογα την διαμόρφωση των δεικτών. Με απώλειες η μετοχή της Εθνικής, σταθερή στα 0,132 η Πειραιώς και με μικρή αντίδραση στα 0,443 ευρώ η Eurobank.

Ο κλάδος παραμένει υπό την πίεση των λίγο ως πολύ γνωστών βαρών του, ενώ ο ΔΤΡ θα μπορέσει να διαγράψει ουσιαστική, πειστική αντίδραση (πάνω από τις 750 μονάδες) όσο βαραίνει το πρόβλημα των "μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων" και η αποτελεσματική διαχείριση τους.

Εύλογη συνεπώς η προσπάθεια των λιγοστών ενεργών επενδυτών και traders να μεταφέρουν το "παιχνίδι" σε εισηγμένες/μετοχές που ευνοούνται λόγω ειδησεογραφίας, αποτελεσμάτων ή προσδοκιών ή ακόμη και (υπό ) στήριξης των ιδίων των βασικών μετόχων και επενδυτικών κύκλων.

Το συν για το ΧΑ ήταν πως από νωρίς στην Φρανκφούρτη τον πρώτο λόγο είχαν οι long (σταθερά πάνω από τις 10.650 μονάδες ο DAX) ενώ σταδιακά προς το τέλος η καλή εικόνα από τα futures στην Wall και η ώθηση από τις εταιρείες λιανικής συνέβαλαν στην συντήρηση της τάσης μέχρι τέλους.

Ενδεικτικό το γεγονός πως τόσο ο ΓΔ όσο ο FTSE25 κινήθηκαν σε θετικό έδαφος καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης σε αντίθεση με τον ΔΤΡ που εκτός μετρημένων αναλαμπών παρέμεινε σε αρνητικό.

Ασφαλώς και βοήθησε η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Coca Cola και του ΟΤΕ πριν την έναρξη, κυρίως δε της πρώτης με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται από τα 19 έως τα 19,70 ευρώ, δηλαδή σταθερά πάνω από 3,5%-4% έως 6,98% που ήταν η μεγαλύτερη απόδοση για τη μετοχή.

Συναλλαγές 44.732 μετοχών, τζίρος 866.700 ευρώ με επαναφορά της αποτίμησης πάνω από τα 7 στα 7,23 δις. ευρώ.
Καλή εικόνα και για τον ΟΤΕ, με τη μετοχή να κυμαίνεται στα 8,64-8,78 ευρώ με συναλλαγές 270.845 τμχ, τζίρο 2,357 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές/τζίρος πραγματοποιήθηκε και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ο τίτλος κυμάνθηκε στα 7,40-7,50 ευρώ αποτελώντας με τον ΟΤΕ ένα σταθεροποιητικό δίδυμο βραχυπρόθεσμα.

Σε μόλις 5 μετοχές ο τζίρος υπερέβη το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ (Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank και FF Group), ενώ στα 998.556 ευρώ έφτασε για την Πειραιώς.

Ωστόσο στο τέλος η κατανομή ήταν- δεδομένου του ισχνού τζίρου- ικανοποιητική και για τις μετοχές των Εθνικής, Jumbo, Coca Cola, Σαράντη, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, EXAE, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ (πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ).

Λίγο ως πολύ αυτή είναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, άντε με την προσθήκη λιγοστών ακόμη εισηγμένων/μετοχών στις οποίες πραγματοποιείται αθροιστικά περισσότερο από το 90% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών.

Από τις 25 μετοχές του δείκτη για 15 σημειώθηκε θετικό πρόσημο, για 5 η τελική τιμή παρέμεινε χωρίς διαφορά από εχθές, ενώ υποχώρησαν Alpha Bank, Εθνική, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Σχετική κινητικότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον Σαράντη να διορθώνει μετά το εντυπωσιακό σερί και την καταγραφή πολυετών υψηλών, με τη σκυτάλη να περνά στον Φουρλή που ενισχύθηκε και σήμερα. Ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρος και ενίσχυση της μετοχής στα 3,55 ευρώ.

Σε Κορρέ, MIG, Kleemann και MLS υπήρξε ενδιαφέρον και συναλλαγές.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης η επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI απασχόλησε ελάχιστα τους ενεργούς παίκτες σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για τις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς αναμένεται πως θα επηρεάσουν ανάλογα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα διάθεση και τάση.

---ΧΠΑ

Στο ΧΠΑ κάπως κινήθηκαν σήμερα τα Συμβόλαια του δείκτη, για την τρέχουσα σειρά, ξεπερνώντας τα 1.000 ΣΜΕ. Με οριακή θετική απόκλιση/premium για τα συνολικά 1.007 , ενώ στην επόμενη σειρά περιορίστηκαν στα 446 επίσης με premium.

Στα Συμβόλαια μετοχών, και πάλι στις τράπεζες πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα με μεικτές τάσεις για τα ΣΜΕ της Alpha Bank που ελήφθησαν σε χαμηλότερη απόκλιση/discount έναντι των Πειραιώς και Eurobank που ήταν με premium. Στην τιμή της υποκείμενης χωρίς απόκλιση της ΕΤΕ.

Στον ΟΤΕ έφθασαν τα 151, στο Μυτιληναίο τα 98, στον ΟΠΑΠ τα 43, στα ΔΕΗ τα 60, ενώ αυξημένα ήταν στην Coca Cola καθώς ελήφθησαν 33 Συμβόλαια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v