Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνεται» για υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Έπιασε το στόχο των 567 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με επόμενο αυτόν των 588 μονάδων. Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank. Άνοδος για ΟΤΕ πριν τα αποτελέσματα. Σε υψηλότερα επίπεδα Μυτιληναίος, Lamda, ΔΕΗ.

Συνεδρίαση αν μη τι άλλο πιο ενδιαφέρουσα από τις προηγούμενες δύο η σημερινή.

Με τελική διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στις 567,28 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,87% πετυχαίνοντας πρακτικά την υπέρβαση ενός δύσκολου εμποδίου, όπως είχε διαμορφωθεί η αντίσταση στις 566/567 μονάδες.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πιο ενδιαφέρον ήταν το τελευταίο τέταρτο της συνεδρίασης, και μάλιστα όταν ο ΓΔ πέρασε τις 567 μονάδες, ενώ δεν έλειψαν και οι... παρεμβάσεις στην δημοπρασία, στο κλείσιμο.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διολισθαίνουν, καθώς οι traders κατοχύρωναν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους, στο ΧΑ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν όσα είχαν προηγηθεί της έναρξης με επίκεντρο τον ΟΛΠ. Η ολοκλήρωση στο ΤΑΙΠΕΔ της διαδικασίας απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ από την Cosco και η μετέπειτα πανηγυρική αρχή της συνεδρίασης παρουσία της κινεζικής αντιπροσωπείας χρωμάτισαν την ημέρα από την αρχή της. Κάτι, που αποτυπώθηκε από τις πρώτες κιόλας εντολές αγοράς που πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών και παρά το ότι στα κυριότερα χρηματιστήρια οι δείκτες υποχωρούσαν λίγο χαμηλότερα.

Συντελέστηκε η μεταβίβαση του πακέτου του 51% στην κινεζική εταιρεία: των 12.750.000 στα 22 ευρώ, την ώρα που στο ταμπλό η μετοχή αποτιμάτο στα 13,80 ευρώ, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς κυρίως σε ΟΤΕ για να αντιδράσει ο ΓΔ από τις 562,31 μονάδες φτάνοντας μέχρι τις 11.15΄ έως τις 567,07 μονάδες. Η υπέρβαση της σημαντικής ζώνης των 566/567 μον. συνέβαλε στο να ενεργοποιηθούν αγορές στις περισσότερες μετοχές του FTSE25, με αποτέλεσμα ο δείκτης να διαμορφωθεί έως τις 1.509,68 και ο Δείκτης Τραπεζών έως τις 669,37 μονάδες.

Τελικός απολογισμός καθαρές συναλλαγές (εξαιρούμενων του πακέτου του ΟΛΠ ) στα 25-26 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερες σε σχέση με αυτές της Δευτέρας και της Τρίτης.

Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, πως για την υπέρβαση των 566 και την προσέγγιση των 588 μονάδων ζητούνται συναλλαγές, που θα ξεπερνούν τα 20-22 εκατ. ευρώ, όπερ και εγένετο.

Η κατανομή σε τραπεζικούς τίτλους αλλά και blue chips επιβεβαιώνει την στροφή μερίδας επενδυτών σε εισηγμένες/μετοχές- σηματωρούς και τίτλους εταιρειών που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω ειδήσεων, εξελίξεων, οικονομικών αποτελεσμάτων. Στον τραπεζικό κλάδο ο υψηλότερος τζίρος έγινε στην Alpha Bank (4,6 εκατ. ευρώ), στα blue chips στον τίτλο της Jumbo (5,4 εκατ. ευρώ).

Αυτό αποτυπώθηκε στον υψηλό τζίρο που πραγματοποιήθηκε λόγου χάρη στη μετοχή του ΟΤΕ, στην κινητικότητα στον τίτλο της Coca Cola, τους long παίκτες σε μία 8-10άδα μη τραπεζικών του FTSE25.

Coca Cola και ΟΤΕ ανακοινώνουν αύριο το πρωί- πριν την έναρξη της συνεδρίασης- τα αποτελέσματα 6μηνου, ενώ μετά την λήξη αναμένεται η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI.

Οι δύο μετοχές βρέθηκαν από τη αρχή στο επίκεντρο, κυρίως ο ΟΤΕ όπου καταγράφηκε και σημαντικό μέρος των συναλλαγών/τζίρου ξεκινώντας από τα 8,49 και φτάνοντας πάνω από τα 8,70 ευρώ- που ήταν και ο πρώτος στόχος μας. Τζίρος 5,2 εκατ. ευρώ τελικά στη μετοχή του Οργανισμού που καλύπτει τις εβδομαδιαίες απώλειες.

Με ορίζοντα την Παρασκευή οι κινήσεις των traders, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, με τους επιφυλακτικούς να περιμένουν "χειρότερα νούμερα" για ανάπτυξη/ύφεση απ΄ ότι είχαν εκτιμήσει σε κυβέρνηση/οικονομικό επιτελείο. Στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στα της συνεδρίασης ο τελικός απολογισμός ήταν ο καλύτερος του τριημέρου, με 8 από τις 25 μετοχές του δείκτη να "κλείνουν" με απώλειες και οι 17 του FTSE25 με μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη.

Ως προς τον τζίρο ξεχώρισαν- εκτός του ΟΛΠ- οι μετοχές της Jumbo, του ΟΤΕ, ακολούθησε της Alpha Bank και των Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ, Εθνικής, Πειραιώς, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, FF Group, Αεροπορίας Αιγαίου, Motor Oil, Coca Cola, Σαράντη, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και MIG (όλων με τζίρο πάνω από τα 100 χιλιάδες ευρώ).

Σαφώς πιο καλή η εικόνα της αγοράς σήμερα, με περισσότερες συναλλαγές/τζίρο, με σχετική μεταβλητότητα, με ενεργοποίηση κι άλλων traders ενώ και τεχνικά το κλείσιμο του ΓΔ στις 567,28 μονάδες αφήνει ενεργό το σενάριο των 588 μονάδων.

Επιβεβαίωση της τεχνικότητας στις μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου (με σχηματισμό αναστροφής και τιμή στα 7,18 με υψηλό ημέρας στα 7,19 ευρώ), της Lamda Developemnt καθώς επανέκαμψε από τα 4,26 ευρώ, του Μυτιληναίου με επαναφορά και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 4,10 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 7,50 ευρώ, της Τέρνα Ενεργειακής στα 2,72 ευρώ. της Viohalco στα 1,28 ευρώ.

Από τις 20 μετοχές του FT Mid Cap, στις 3 μπορεί να μην έγινε ούτε μία πράξη (Δρομέας, Kleemann, ΠΠΑΚ ωστόσο ο τελικός απολογισμός ήταν ο καλύτερος των τελευταίων ημερών.

Νέο υψηλό- σχεδόν 8ετίας- με αυξημένες συναλλαγές για τη μετοχή του Σαράντη στα 9,89 ευρώ, "αφύπνιση" με τζίρο του Φουρλή στα 3,44 ευρώ (5,22%), με απόδοση 9% για Creta Farms (0,47 ευρώ) και Τεχνική Ολυμπιακή (0,713 ευρώ) και κινητικότητα σε Πλαστικά Θράκης, MLS, ΕΛΤΕΧ- ΑΝΕΜΟΣ, ΕΥΑΘ και Πλαίσιο.

---ΧΠΑ

Eλαφρώς ενισχυμένες- σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση- συναλλαγές και τζίρος στα Παράγωγα αν και απέχουν από το να θεωρηθούν ικανοποιητικά.

Με οριακή ανοδική απόκλιση/premium τα Συμβόλαια του δείκτη τόσο στην τρέχουσα σειρά (με 712 ΣΜΕ) όσο στην επόμενη (με 355 ΣΜΕ).

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα στα Συμβόλαια μετοχών, καθώς πέραν των 4 συστημικών τραπεζών θέσεις ελήφθησαν σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και MIG. Δευτερευόντως σε Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Viohalco και ΜΕΤΚΑ.

Αναλυτικότερα στο ΣΜΕ της Alpha Bank έγιναν 2.280 στη τρέχουσα σειρά με premium 1,76%, της Εθνικής για 5.038 με θετική απόκλιση, της Eurobank για 1.579 και της Πειραιώς για 2.190 Συμβόλαια επίσης με premium.

Με premium μεγαλύτερο για τον ΟΤΕ (κάτι που είχε φανεί από την χθεσινή συνεδρίαση) και μικρότερο για τον ΟΠΑΠ.

Με βάση την εικόνα του ΧΠΑ τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ειδικότερα μετοχών όπως του ΟΤΕ διαφαίνονται περιθώρια συντήρησης του momentum βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v