Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κίνηση πάνω από τις 570 για το ΓΔ

Συνεχίζει ανοδικά στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης. Επαρκούν τα «καύσιμα» για κίνηση ως τις 588 μονάδες ή επίκειται υποχώρηση προς τις 545; Ο ισχνός τζίρος και η αύξηση ενδιαφέροντος εν μέσω αποτελεσμάτων. Οι τραπεζικές μετοχές, η συγκυρία και η κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Διάλειμμα από τα υψηλά στην Wall Street, τερμάτισε το ανοδικό σερί στις ευρωαγορές, περιορισμένες κινήσεις- νωρίτερα- στις ασιατικές αγορές, κλειστό λόγω αργίας το χρηματιστήριο στο Τόκυο.

Ο τερματισμός και αυτής της ανοδικής αντίδρασης στα ξένα χρηματιστήρια έρχεται σε μία συγκυρία, που το ΧΑ "ψάχνεται" για υψηλότερα, μετά το χθεσινό κλείσιμο στον στόχο των 567 μονάδων.

Το αν ο...ετεροχρονισμός αυτός θα επηρεάσει την προσπάθεια αντίδρασης που με καθυστέρηση επιχειρήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο θα φανεί άμεσα. Καθότι σήμερα η συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη λόγω Coca Cola και ΟΤΕ (και δευτερευόντως λόγω MSCI) εξίσου σημαντική όμως κι η αυριανή καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία δεύτερου τριμήνου.

Κι αν για τα οικονομικά μεγέθη των Coca Cola και ΟΤΕ οι αναλυτές είχαν προιδεάσει την αγορά, τους traders με τα μεγέθη να γίνονται γνωστά πριν την έναρξη της συνεδρίασης εύλογο είναι το ερώτημα για τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής. Σημειώνουμε από προχθές, ότι οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, κάθε άλλο μάλιστα συγκλίνουν στην εκτίμηση πως τα μεγέθη αποκλίνουν αρνητικά αυτών που έχουν προυπολογισθεί. Κοντός ψαλμός, όμως, που λένε...και προσώρας περιοριζόμαστε στον τερματισμό του ανοδικού σερί στις ξένες αγορές, στα μεγέθη των δύο ισχυρών ομίλων, στην διαφοροποίηση περισσότερων blue chips στην χθεσινή συνεδρίαση- σε σχέση με της Δευτέρας/Τρίτης- τη μικρή αύξηση του τζίρου, την διεύρυνση του ενδιαφέροντος και τη σχετική κινητικότητα σε αρκετές μετοχές του δείκτη και 2-4 από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Αρκούν αυτά για να επιτευχθεί ο ελάχιστος στόχος της επαναφοράς προς τις 588 μονάδες και της κίνησης του FTSE25 προς τις 1.540-1.550; Θα φανεί σήμερα και θα εξαρτηθεί από το:

- εάν το χθεσινό "γύρισμα" στις ξένες αγορές θα έχει συνέχεια και μέχρι πού,
- κατά πόσον οι long που στήριξαν εχθές τις επιλογές τους θα συνεχίσουν σήμερα (για αύριο βλέπουμε)
- το ενδεχόμενο να "βγει μπροστά" σήμερα ο τραπεζικός κλάδος.

Στις 663,42 μονάδες ο ΔΤΡ, με τη μερίδα του λέοντος του τζίρου να πραγματοποιείται στην Alpha Bank, και τη μετοχή να υποχωρεί στα 1,76 ευρώ. Στη μετοχή της Alpha Bank εδώ και μέρες "τρέχουν" προγράμματα αγορών από ισχυρά χέρια, την ίδια ώρα που προχωρά ρευστοποίηση θέσεων από άλλους ξένους. Ζητούμενο για τη μετοχή σήμερα- αύριο να μην χαθεί η περιοχή των 1,75 ευρώ, που δοκιμάσθηκε εχθές.

Με σαφώς χαμηλότερο τζίρο σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank ένδειξη για το που εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος.

Κινητικότητα στην 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ εύλογο στη μετοχή του Οργανισμού σήμερα λόγω αποτελεσμάτων με τη μετοχή στα 8,70 (υψηλό ημέρας στα 8,73 ευρώ).

Στο επίκεντρο και η δεικτοβαρής Coca Cola- επίσης λόγω αποτελεσμάτων- με τη μετοχή στα 18,46 (υψηλό ημέρας στα 18,59 ευρώ).

Ενθαρρυντική η αντίδραση μετοχών όπως: Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή που ωστόσο θα πρέπει να έχει συνέχεια σήμερα- αύριο. Δεδομένης της αργίας της Δευτέρας στη σημερινή και στην αυριανή συνεδρίαση θα φανούν οι διαθέσεις των παικτών και πολύ πιθανά να κριθεί το αν ο ΓΔ θα συνεχίσει προς τις 588 ή από Τρίτη θα κινδυνεύσει με υποχώρηση χαμηλότερα των 545 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v