Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η Coca Cola δίνει τον τόνο

Η υπεραντίδραση της εισηγμένης με άλμα άνω του 6% μετά τα αποτελέσματα διασφαλίζει το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη παρά την αδυναμία των τραπεζών. Πιέσεις για Τιτάνα, ΟΠΑΠ. Ανοδικά η ΔΕΗ. Παραμένει καθηλωμένος ο τζίρος.

Σταθερά σε θετικό έδαφος συντηρείται το ΧΑ και πως να μην γίνεται έτσι όταν η πλέον δεικτοβαρής εισηγμένη του ελληνικού χρηματιστηρίου η Coca Cola HBC "βλέπει" τη μετοχή της να υπεραντιδρά έως 6,12% στα 19,59 ευρώ.

Δικαιώνονται συνεπώς όσοι long θεωρούσαν σημαντική τη σημερινή ημέρα ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου των δύο ισχυρών ομίλων όπως είναι η Coca Cola HBC και ο ΟΤΕ.

Η ανακοίνωση των μεγεθών πριν την έναρξη της συνεδρίασης προφανώς και συνέβαλε στην από την αρχή υπερίσχυση των αγοραστών σε αυτές τις δύο μετοχές, πετυχαίνοντας σταδιακά και μετά τις 11.30΄ την ανατροπή της συνολικότερης εικόνας για τον FTSE25. Αυτό γιατί μετά την πρώτη ώρα ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι αγοραστές και σε συνδυασμό με τις χθεσινές εξελίξεις για τον ΟΛΠ διαμόρφωσαν ένα κλίμα αρκετά πιο θετικό απ΄ ότι στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης.

Και εάν για την χθεσινή συνεδρίαση ζητούμενο ήταν η επίτευξη του πρώτου-πρώτου στόχου των 567 μονάδων για τη σημερινή κλειδί εθεωρείτο η επιβεβαίωση αυτής της περιοχής δεδομένης της διόρθωσης των ξένων αγορών από εχθές το απόγευμα (σε Ευρώπη και το βράδυ σε Νέα Υόρκη).

Η Coca Cola κάνει την διαφορά με αφορμή τα καλά αποτελέσματα τριμήνου (και εξαμήνου) με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου, Δημήτρη Λόη πως η χρονιά θα είναι συνολικά καλή επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση των στοιχείων για τον όμιλο.

Πάνω από τα 7 δισ. ευρώ η αποτίμηση της εισηγμένης, με στάθμιση στο περίπου 11,8% (για τον ΓΔ) όταν της δεύτερης Alpha Bank διαμορφώνεται στο 7,8% και χαμηλότερα (στην σχετική κατάταξη ) του ΟΤΕ με 5,13% πάντα για τον ΓΔ.

Εύλογη η αποτύπωση αυτής της υπεραντίδρασης στην διακύμανση του ΓΔ που νωρίτερα (λίγο μετά τις 11.35΄) έφθασε έως τις 571,59 ενισχύοντας το σενάριο της προσέγγισης των 588 μονάδων.

Συντήρηση της αγοράς σε θετικό πρόσημο, ελέω κυρίως της Coca Cola, παρά τις σταθερές πιέσεις και την υποχώρηση που υφίσταται και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος αλλά και 2-4 δεικτοβαρείς μετοχές (ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ κ.α.).

Για τον τραπεζικό κλάδο αποθαρρυντική η εικόνα καθώς στη μετοχή της Εθνικής υπερισχύουν οι πωλητές παρά την θετική είδηση της αξιολόγησης από τον οίκο Moodys ( μετά την ανακοίνωση της τιτλοποίησης επιχειρηματικών δανείων, που απελευθερώνει 300 εκατ. ευρώ για την τράπεζα, μειώνοντας περαιτέρω την εξάρτηση της ΕΤΕ από τον "ακριβό" ELA).

Στη μετοχή της Εθνικής συναλλαγές πραγματοποιούνται από τα 0,188 έως τα 0,184 ευρώ με την αποτίμηση στα μόλις 1,70 δισ. ευρώ.

Αρνητική εικόνα και στην Alpha Bank με τις συναλλαγές στα 1,77 έως 1,72 ευρώ και με την αποτίμηση σχεδόν ένα δισ. ευρώ πάνω από αυτήν της Εθνικής.

Ταλαιπωρίας συνέχεια για την Eurobank όπως επίσης στην Πειραιώς.

Για την χρηματιστηριακή καχεξία του κλάδου θα παραπέμψω στο εξαιρετικό θέμα της Αναστασίας Παπαιωάννου για την "κόντρα" SSM- τραπεζών για τα "κόκκινα δάνεια" την ώρα που ο...λογαριασμός πλησιάζει τα 110 δισ. ευρώ. Τι να λέμε τώρα...

Για αυτό και οι στόχοι των αναλυτών παραμένουν εξαιρετικά φειδωλοί, αναφέροντας ως ενδεικτική τη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη για τις 588 μονάδες.

Χαμηλές προσδοκίες και αναπόφευκτα επιλεκτικές κινήσεις -για stock picking κάναμε λόγο εχθές- που εδώ και μέρες περιορίζεται σε 6-8 εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Σήμερα ήταν η Coca Cola, που κάνει την διαφορά και δίνει έναν κάποιο τόνο στη συνεδρίαση, εχθές ήταν ο ΟΛΠ, προηγούμενα ο ΟΠΑΠ κάτι που καταδεικνύει την αδυναμία της αγοράς, της έλλειψης προσανατολισμού και κινήτρων για κάτι καλύτερο.

Μέσα σε αυτό το βαρύ οικονομικό περιβάλλον και όσα αναφέρει η Μαρίνα Μάνη για τις "ανήσυχες μέρες του Αυγούστου" λόγω Δικαιοσύνης- TV με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το χρηματιστήριο.

Εκκωφαντική η απουσία ουσιαστικών ξένων traders, με το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται λίγο πριν τις 14.00 σε συναλλαγές αξίας μόλις 7,9 εκατ. ευρώ. Πολύ χαμηλότερα της χθεσινής αλλά χαμηλότερα και των συνεδριάσεων της Τρίτης- Δευτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v