Ήπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο

Στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ στρέφεται η προσοχή του Χρηματιστηρίου. Παραμένει θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές. «Κλειδί» η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Κινητικότητα σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τριπλό ρεκόρ για την Wall Street, για πρώτη φορά μετά το 1999. Ενεργειακή ώθηση νωρίτερα στις ευρωαγορές, άλμα για την τιμή του πετρελαίου, μικρή πτώση για το ευρώ, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και "ψυχρολουσία" ZEW για Βερολίνο.

Η...ξέφρενη πορεία της Wall Street δικαιώνει- μέχρι στιγμής- όσους εκτιμούσαν (και πόνταραν) πως σε προεκλογική περίοδο οι ΗΠΑ το αμερικανικό χρηματιστήριο ΔΕΝ θα οδηγούνταν σε μεγάλη, ανεξέλεγκτη διόρθωση, συνακόλουθα η Ευρώπη.

Αλήθεια πόσο μακρυνό δείχνει το αμέσως μετά την 23η Ιουνίου διάστημα (επομένη δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο) η (δευτερευόντως ) η επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΒΑ στα τέλη Ιουλίου? Αφορμές για σημαντική διόρθωση αμφότερες αλλά με τα χρηματιστήρια να επανακάμπτουν, να υπέρ καλύπτουν τις απώλειες και να συνεχίζουν. Ενδεικτική για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια η επαναφορά, εχθές, του DAX προς τις 10.750 μονάδες. Η "ψυχρολουσία" ZEW ενδεχομένως να αποτυπωθεί σήμερα στο ταμπλώ στην Φρανκφούρτη για την Deutsche Bank, αλλά ας περιμένουμε...

Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ ασθμαίνοντας, όπως η πραγματική οικονομία, τα μεγέθη, το τέλμα στην πολιτική σκηνή, στο επιχειρείν, σχεδόν παντού κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα (και ) χρηματιστηριακά.

Κι αν εχθές κάναμε λόγο για συγκριτική βελτίωση του κλίματος με αφορμή τα αποτελέσματα των Coca Cola, του ΟΤΕ, προχθές με την υπογραφή-μεταβίβαση του 51% του ΟΛΠ στην Cosco δεν αρκούν για να αλλάξουν μεσοπρόθεσμα την κατάσταση, την τάση στην αγορά.

Βραχυπρόθεσμα κάναμε τον απολογισμό μας, μετά την υπέρβαση των 570 μονάδων σημειώνοντας πως χτίζεται καλοκαιρινό σερί με τζίρο...εκπτώσεων για μία συνεδρίαση που ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος (ξανά ) ταλαιπωρήθηκε την ώρα που σε μετρημένα blue chips επιχειρούνταν η αφύπνιση τους από το...κώμα που έχει περιπέσει (και ) το χρηματιστήριο.

Εν τέλει κάτι έγινε, κάπως κινήθηκε- τουλάχιστον η μεγάλη κεφαλαιοποίηση- και λιγοστές των χαμηλότερων κατηγοριών.

Ωστόσο με αυτά η αγορά "αγωνίζεται" για το αν θα φτάσει στις... φοβερές 588 μονάδες, μετά από ταλαιπωρία ημερών.

Κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς αυτές οι τρεις συνεδριάσεις είναι σημαντικές, της Τετάρτης λόγω ΟΛΠ, η χθεσινή λόγω Coca Cola, OTE κυρίως όμως η σημερινή λόγω στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ. Βάσει των στοιχείων της Στατιστικής που θα ανακοινωθούν στις 12:00, θα έχουμε μία ικανή ένδειξη για το εάν αυτό το πρόγραμμα έχει αμυδρές πιθανότητες να βγει ή όχι. Και εάν θέλετε, προσπαθώντας να ερμηνεύσω την αγαπητή μου Μαρίνα Μάνη, για το αν όντως η αγορά "βλέπει" πολιτικές εξελίξεις από το φθινόπωρο.

Κατά την εκτίμηση των ειδικών θα φανεί σήμερα, στο ταμπλώ, πως αποτιμώνται τα στοιχεία της Στατιστικής, πως τα ερμηνεύουν και τα προβάλλουν οι της αγοράς, για αυτό θεωρώ πολύ σημαντική την εικόνα της συνεδρίασης, την διακύμανση εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών, το "κλείσιμο" των δεικτών στο τέλος της ημέρας, της εβδομάδας. Δεδομένης της αργίας της Δευτέρας, τόσο οι long όσο οι short θα έχουν τους λόγους τους για να κινηθούν ανάλογα.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με τον Βασίλη Μαρκάκη να εκτιμά, πως: όσο ο ΔΤΡ παραμένει υψηλότερα των 651 ή έστω των 644 μονάδες οι long μπορεί να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Ομως για όσο διάστημα παραμένει χαμηλότερα της αντίστασης των 678-680 μονάδων ο κίνδυνος να εκδηλωθεί νέος γύρος ρευστοποιήσεων παραμένει μεγάλος.

Στις 658,86 μονάδες ο ΔΤΡ με χαμηλό ημέρας στις 647,89 και με δυσάρεστη έκπληξη το μίνι-άδειασμα στη μετοχή της Alpha Bank. Στα 1,73 ευρώ η τελική τιμή, με εύρος διακύμανσης στα 1,71-1,77 ευρώ, με συναλλαγές 2.992.772 μετοχών και τζίρο 5.193.357 ευρώ, αρνητική ένδειξη για τη σηματωρό μας του κλάδου. Ενδεχόμενη απώλεια και των 1,71 ευρώ θα επιβάρυνε σημαντικά την τεχνική εικόνα της μετοχής.

Θα επιμείνω, πως για τον κλάδο η Αναστασία Παπαιωάννου τα περιέγραψε ως έχουν τελευταία στην "κόντρα" SSM- τραπεζών για τα "κόκκινα δάνεια".

Το γεγονός, πως δεν υπήρξαν προσθήκες ή διαγραφές ελληνικών μετοχών από τον MSCI λίγο ως πολύ το περίμενε και το είχε προεξοφλήσει η αγορά.

Σημειώνεται δε πως στον δείκτη περιλαμβάνονται οι μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, FF Group, Eurobank, TITAN, ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Εθνική. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου αλλά για το ΧΑ δεν θα υπάρξουν διαφορές ούτε όσον αφορά στην στάθμιση/βαρύτητα των μετοχών που συμπεριλαμβάνονται στον MSCI Standard Greece.

Συνεπώς με γνώμονα (και) τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αγορά θα αποτιμήσει και τα χθεσινά αποτελέσματα, το θεαματικό 6,45% της Coca Cola, το momentum μετοχών όπως Lamda Development, FF Group, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ αλλά και Αεροπορίας Αιγαίου, ΔΕΗ και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Οπως επίσης την τάση μετοχών του FT Mid Cap, που βαραίνουν στον δείκτη και συγκεκριμένα των Φουρλή, Σαράντη και MIG, MLS, Πλαστικών Θράκης και λιγοστών ακόμη από χαμηλότερες κατηγορίες.

Για τον FTSE25, στις 1.525,66 μονάδες ο Ηλίας Ζαχαράκης θεωρεί τις 1.550 ως σημείο αναφοράς και αντίστασης με τις δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη να έχουν βραχυπρόθεσμα δυναμική. Για να δούμε εάν θα διατηρηθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v