Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκανε το τέσσερα στα τέσσερα το Χρηματιστήριο

Ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 576 μονάδες. Σε αποκαρδιωτικά επίπεδα παραμένει ο τζίρος. Εναλλασσόμενοι οι πρωταγωνιστές στα blue chips. Ξεχώρισαν σήμερα Folli Follie και Jumbo. Συνέχισε ανοδικά η Coca Cola. Πιέσεις για Alpha και Eurobank.

Τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και στήριξη των blue chips με rotation της ισχνής ρευστότητας.
Στον ρυθμό της ανακοίνωσης των στοιχείων για το ΑΕΠ και των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκαν σήμερα τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια με το ΧΑ να κερδίζει επιπλέον λίγους πόντους με τον Γενικό Δείκτη να "κλείνει" κατά 0,66% υψηλότερα στις 576,12 μονάδες.

Τέσσερεις στις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα και έξι σε συνολικά δέκα για τον Αύγουστο. Απολογισμός από τις 569,60 μονάδες την Δευτέρα 1 Αυγούστου στις 546,95 της 3 του μήνα, χαμηλό σημείο απ΄ όπου ξεκίνησε ο τελευταίος ανοδικός γύρος με τον ΓΔ να φτάνει σήμερα έως τις 576,98 μονάδες. Τεχνικά για τον ΓΔ συντηρείται το ανοδικό momentum όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από την συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Αυγούστου με στόχευση προς τις 588 μονάδες.

Κατά 0,81% στις 653,53 χαμηλότερα στο κλείσιμο ο Δείκτης Τραπεζών, σε αντίθεση με την άνοδο κατά 0,58% στις 1.534,57 μονάδες για τον FTSE25.

Συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών και τζίρων με το μέσο όρο (εξαιρούμενου του πακέτου του 51% του ΟΛΠ, την Τετάρτη) να μην ξεπερνά το όριο των 20 εκατ. ευρώ. Σήμερα στα 20,6 εκατ. ευρώ με 20,2 εκατ. μετοχές.

Μοιρασμένο σήμερα το ενδιαφέρον με το 48% στον τραπεζικό κλάδο (και σήμερα η μερίδα του λέοντος στην Alpha Bank) και το 52% σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Ξεχώρισαν Jumbo, FF Group, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, Grivalia, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Σαράντη, Motor Oil (οι ανωτέρω με τζίρο πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με "μουδιασμένους" και τους long και τους short, ενδεικτικό το ότι στην πρώτη ώρα ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 2,6 εκατ. ευρώ με την προσοχή στραμμένη στην ΕΛΣΤΑΤ στις 12.00΄. Η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ προσέδωσε σταδιακά μετά τις 12.15΄- 12.30΄ σχετική ταχύτητα στην ροή συναλλαγών, ο τζίρος αυξήθηκε οι αγοραστές ανέβασαν τον πήχη σε τουλάχιστον 13 από τις 25 μετοχές του δείκτη.

Με τον τραπεζικό κλάδο να "γυρίζει" ανοδικά μετά τις 12.10΄, με την Coca Cola σταθερά σε θετικό πρόσημο ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης από τις 1.520 κέρδισε πόντους έως τις 1.541, 61 μονάδες με αντίσταση και σημείο αναφοράς στις 1.550 μονάδες.

Μετακύληση θέσεων στα blue chips από την Coca Cola σε FF Group και Jumbo με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο-σήμερα- και στις τρεις δεικτοβαρείς μετοχές. Η στάθμιση των τριών μετοχών (στην διακύμανση του ΓΔ) διαμορφώνεται στο 12,44% για την Coca Cola, στο 6% για τα FF Group και στο 4,97% για την Jumbo. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως εάν σε μία συνεδρίαση κινηθεί μόνο η πρώτη και την επομένη οι άλλες δύο η στάθμιση παραμένει στο 11% με 12% δίνοντας πρακτικά τη δυνατότητα στους traders να ακολουθούν ένα ιδιότυπο rotation σε δεικτοβαρείς τίτλους επιτυγχάνοντας έτσι την συντήρηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Δεδομένης της διόρθωσης σήμερα των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ (με στάθμιση 5,09% και 6,01% αντίστοιχα ) η υπεραπόδωση των FF Group και Jumbo σε συνδυασμό με τη νέα άνοδο της Coca Cola συνέβαλαν στην διατήρηση του momentum.

Κινητικότητα και σε μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛ.ΠΕ, ΤΙΤΑΝ και Lamda Development από τον FTSE25 και των Φουρλή, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο και MLS από τον FT Mid Cap.

Τεχνικά παραμένει η αναντιστοιχία μεταξύ τραπεζικών- μη τραπεζικών, παραμένει η απόκλιση των βασικών δεικτών αλλά και μεταξύ μετοχών blue chips του FTSE25.

Εβδομαδιαία απόδοση 10,03% για τη μετοχή της Coca Cola, κατά 8,45% για τα FF Group, κατά 3,66% για την Jumbo, ενώ κατά 5,14% ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα η μετοχή του ΟΛΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v