Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε στάση αναμονής στις 620 μονάδες

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων με εναλλαγές προσήμου και κλείσιμο με οριακή πτώση. Σε επιμέρους μετοχές επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον. Εν αναμονή των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση και με το βλέμμα στο επερχόμενο νομοσχέδιο βρίσκονται οι επενδυτές.

Συνεχείς εναλλαγές προσήμων και σημαντικά χαμηλότεροι, συναλλακτικοί, ρυθμοί (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων), ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στο τέλος της οποίας αναμένεται και η λήξη Παράγωγων προϊόντων για τον μήνα Μάιο.

Και ενώ "δεν χτυπούσε το τηλέφωνο" στις περισσότερες ΑΧΕ, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της στάσης αναμονής, μέχρι την επόμενη αποφασιστική ημερομηνία, που δεν είναι άλλη από την 24η Μαϊου (επόμενο Eurogroup), ενώ παραμένει απόλυτα αστάθμητος παράγοντας το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα (στην Wall Street, Dow Jones και S&P 500 έρχονται από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ενώ σήμερα είχαν αργία, του Αγ. Πνεύματος για την Δυτική Εκκλησία, οι Αγορές σε Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία και Ελβετία.

Με δεδομένη την επιφυλακτική εικόνα των Διεθνών Αγορών, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της επιστροφής των αγοραστών σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζονται οι επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να διακρατούν το σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα πρόσφατα κεκτημένα.

Από την άλλη και παρά την προσωρινή ευφορία στο Χ.Α., αρκετοί από τους αναλυτές παρουσιάζονται συγκρατημένα επιφυλακτικοί επισημαίνοντας ότι σύντομα η Αγορά θα διαπιστώσει την έκταση των απωλειών από την νέα φοροεπιδρομή που είναι προ των πυλών, αλλά και το γεγονός ότι οι στόχοι εσόδων δεν θα επιτευχθούν, με αποτέλεσμα την αυτόματη ενεργοποίηση του "κόφτη" και πιθανότατα αυτό θα είναι η απαρχή νέων εξελίξεων, ίσως και πολιτικών (!)

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δηλώσεις, που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, "ο Β. Σόιμπλε δεν θέλει να προσφέρει ανακούφιση χρέους στην Ελλάδα μέσω μακροπρόθεσμων εγγυήσεων για τα επιτόκια. Ο Γερμανός Υπουργός απέρριψε την πρόταση του ESM να ορίσει πλαφόν 2% στα επιτόκια ως το 2020 ανεξάρτητα του πώς θα εξελιχθεί το χρέος και οι τάσεις στην Διεθνή Αγορά. Παρ' όλα αυτά είναι ανοικτός σε συζητήσεις για επιμήκυνση των πληρωμών, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολές πληρωμών (περίοδο χάριτος) αλλά μόνο το 2018 όταν τα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης", σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε το "Spiegel" χωρίς να αναφέρεται η πηγή.

"Έφτασε η ώρα για να λήξει η Ελληνική τραγωδία του χρέους", είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας "New York Times", που υπογραμμίζει πως "χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η Ελληνική Οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ, με επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει".

"Το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης και στήριξης των μεταρρυθμίσεων. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του περασμένου Καλοκαιριού, ενώ είναι λάθος το ενδεχόμενο παραχωρήσεων λόγω της προσφυγικής κρίσης" τόνισε ο Κλέμενς Φούεστ, διάδοχος του Χανς-Βέρνερ Ζιν στην ηγεσία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo¨" του Μονάχου και μέλος της Επιτροπής "Σοφών" της Γερμανικής Οικονομίας.

Χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια συνολική απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ανέφερε ότι "τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου, προσθέτοντας ότι "τα μέτρα που συζητούνται είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι βιώσιμες".

Για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, αλλά με δύο "κόκκινες γραμμές" (δεν θα υπάρξει αυτό που λέμε "κούρεμα", ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά μια ανάληψη δράσης στη διαχείριση, ενώ δεν πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων), έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Κρατικό ραδιόφωνο "France Info", ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας "ότι μία συμφωνία για την Ελλάδα, στο Εurogroup της 24ης Μαΐου, θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους".

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα συναισθήματα που αποκόμισαν οι traders, ήταν μάλλον μικτά, καθώς Alpha Bank (-0,91%) και Eurobank (-1,89%), δείχνουν να έχουν διαφορετική δυναμική από τις Εθνική (-3,02%) και Πειραιώς (-1,06%).

Οι δύο πρώτοι τίτλοι ξεπέρασαν, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ. και μέχρι στιγμής παραμένουν υψηλότερα από αυτές, ενώ ο τίτλος της Εθνικής δείχνει να επιστρέφει "δριμύτερος" σε χαμηλότερα επίπεδα και αυτός της Πειραιώς ούτε καν σε επαφή ήλθε με τα 0,30 ευρώ (τιμή πρόσφατης Α.Μ.Κ.).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή επιχείρηση ανοδικής αντίδρασης, από το κλείσιμο της Παρασκευής στα χαμηλά ημέρας, είχε σαν αρχικούς πρωταγωνιστές τους "καταπιεσμένους" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων και πιο συγκεκριμένα στους τίτλους των ΔΕΗ (-1,01%) και ΕΕΕ (+4,28%) που έρχονταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,04 ευρώ (+2,7%), όμως η συνέχεια, μάλλον, εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, αλλά και όσους ακολούθησαν ελπίζοντας σε βραχύβια ανοδική αντίδραση. Το κλείσιμο κατέδειξε ότι ο τίτλος έχει μεγάλη "ουρά" πωλήσεων, πιθανότατα και λόγω εξόδου από τον MSCI Standard Greece, ενώ δεν αποκλείεται η "μεγάλη έξοδος" να είναι προγραμματισμένη για την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αφού οι αλλαγές θα ισχύσουν από 1ης Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα 2,84 ευρώ είναι το "stop" και για τους τελευταίους εναπομείναντες "long", ενώ σαν πρώτη σημαντική αντίσταση δείχνουν τα 3,15 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Σε αντίθεση με τον τίτλο της ΔΕΗ, η μετοχή της ΕΕΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και διακράτησε το σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι των ημερήσιων κερδών, καθώς ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος έχει αφήσει "gap" μεταξύ 17,40 και 17,59 ευρώ, ενώ σαν κύρια αντίσταση δείχνει η ζώνη 18,04 - 18,24 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν διασπαστεί καθοδικά η ζώνη 17,00 - 16,80 ευρώ, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 16,35 ευρώ.

Άλλος ένας τίτλος που δημιούργησε σχετικούς προβληματισμούς ήταν αυτός της Αεροπορίας Αιγαίου (-2,12%). Αν στην συνεδρίαση της Παρασκευής που η μετοχή έκλεισε με απώλειες 6,3%, είχε το "άλλοθι" της αποκοπής μερίσματος, αξίζει να σημειωθεί πως και σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Κλεισίματα χαμηλότερα των 8,38 ευρώ, μπορούν να "σπρώξουν" τον τίτλο μέχρι την επόμενη στήριξη των 8,05 ευρώ.

Από την άλλη, χρειάστηκαν 27 συνεδριάσεις προκειμένου ο τίτλος της Lamda Development (+2,54%) να "ξαναδεί" κλείσιμο υψηλότερα των 4,00 ευρώ (αμέσως προηγούμενο στις 4/4, 4,06 ευρώ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "η υπογραφή της συμφωνίας κατανόησης (MoU) με το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Develοpment έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από τους Δανειστές, με βάση το κείμενο που έχει διαρρεύσει. Στην τελευταία έκδοση του κειμένου προβλέπεται πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Βουλή θα έχει εγκρίνει την σύμβαση για το Ελληνικό, ώστε στη συνέχεια το Δημόσιο να προχωρήσει σε σειρά ρυθμιστικών και άλλων παρεμβάσεων". Τεχνικά, σημαντικό ρόλο για την βραχυπρόθεσμη τάση θα παίξει η ζώνη αντίσταση 4,05 - 4,15, οριακά χαμηλότερα της οποίας έκλεισε σήμερα ο τίτλος.

Η μετοχή της Lamda από την αρχή του έτους

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε πως η εγχώρια Αγορά έχει εισέλθει σε φάση πλαγιοκαθοδικής αναμονής, με τους ενεργούς παίκτες να περιμένουν την ψήφιση του επόμενου πακέτου μέτρων (αναφορικά με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα "κόκκινα" δάνεια, τον "κόφτη" και τους έμμεσους φόρους), αλλά και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη, από τις τελευταίες, συνεδρίαση, που οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "ακούν" το "κουδούνι" της λήξης στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, παρά το γεγονός ότι από την αρχή "βοηθούσε" η Κύπρου (+1,29%) και προς το τέλος έδωσαν βοήθειες και οι Jumbo (+2,98%), Μέτκα (+1,27%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,73%).

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η περιοχή των 631 μονάδων παραμένει κρίσιμη, καθώς από τις 631,35 μονάδες (31/12/2015) άρχισε ο τελευταίος μεγάλος πτωτικός κυματισμός που έδωσε το χαμηλό των 420,82 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 11/2) για το Γενικό Δείκτη. Συνεχόμενα κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, ακυρώνουν τον βραχυπρόθεσμο πτωτικό κυματισμό, ενώ θα βάλουν σε έντονο προβληματισμό τους εναπομείναντες "short", αλλά και τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη, θεωρητικά, το momentum παραμένει ανοδικό όσο δεν απειλούνται οι 610 μονάδες, η επαναπροσέγγιση των οποίων, πιθανότατα, θα βγάλει αγοραστές.

Κινητικότητα, λόγω επερχόμενης λήξης στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρές αυξομειώσεις παρατηρήθηκαν στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων: 2ετες 9,24%. 5ετες 8,09% και 10ετες 7,51%.

Τεχνικά και η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα, με το "stop" στο "long", για τον Γενικό Δείκτη, να εντοπίζεται στις 570 μονάδες. Η ζώνη του 631 - 640 είναι κοντινή μας αντίσταση, ενώ μία κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στις 661 μονάδες. Οι 606 μονάδες είναι κοντινή μας στήριξη, που διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στο 585.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μπροστά μας έχουμε την πολύ σημαντική ημερομηνία της 24ης Μαϊου, που ουσιαστικά περιμένουμε μία συμφωνία και παράλληλα την πληρωμή της δόσης που θα δώσει σημαντική ρευστότητα ανάσα στην Οικονομία" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Φυσικά θα ακολουθήσουν σημαντικά θετικά δεδομένα, αμέσως μετά την αξιολόγηση με το Χ.Α. να προεξοφλεί την όλη κατάσταση.

Το θέμα χρέος φυσικά και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εικόνα της Οικονομίας, μιας ρύθμιση του θα απομάκρυνε τον φόβο των επενδυτών που ξέρουν πως από το 2022 και μετά, είναι αδύνατον να πληρωθεί το χρέος έτσι όπως είναι δομημένο.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, με το IMF και την Αμερική να πιέζουν τους Ευρωπαίους να δώσουν μία άμεση λύση στο θέμα.

Τo Ελληνικό spread συνεχίζει την πτωτική του πορεία. γεγονός που βοηθάει στην ψυχολογία της επενδύσεις.

Ο ΓΔ, από την άλλη, έχει πιάσει ένα στόχο που τεχνικά θέλει προσοχή, βραχυπρόθεσμα, αλλά έχει βάλει τις βάσεις για μία ανοδική μεσοπρόθεσμη πορεία.

Ιδανικά θα θέλαμε το κλείσιμο του μήνα πάνω από τις 610 μονάδες, για να πούμε ότι ο ανοδικός δρόμος έχει ανοίξει με πρώτο, επόμενο, στόχο τις 750 - 780 μονάδες.

Να προσέξουμε δε, πως μετά το κλείσιμο μήνα στα επίπεδα, όποιο βύθισμα στις 570, ή ακόμα και στις 550 μονάδες, θα είναι ευκαιρία για αγορές.

Σίγουρα η επιλογή, για άλλη μία φορά τα τελευταία αρκετά χρόνια να φορτώσουμε με φόρους το έλλειμμα και όχι με μείωση δαπανών, το πιο πιθανό είναι να καθυστερήσει σημαντικά την όποια ανάπτυξη, χωρίς να έχει και ιδιαίτερες πιθανότητες να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο λεγόμενος "κόφτης" είναι ουσιαστικά άλλη μία ασφαλιστική δικλείδα για το πρωτογενές πλεόνασμα, δίνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο στους Δανειστές, όσο και στους Επενδυτές για το μέλλον.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μας λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο μέλλον, που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία.

"Να θυμόμαστε πάντα πως η Αγορά προεξοφλεί και τα αρνητικά και τα θετικά σε μία Οικονομία, πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Hang Seng (+0,84%) και Shanghai Composite (+0,84%).

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, για όσες Αγορές είναι ανοιχτές, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, ωθούμενη ψηλότερα και από τα κέρδη του Πετρελαίου (η από καιρό απαισιόδοξη Goldman Sachs τόνισε ότι η Αγορά βρέθηκε σε έλλειμμα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω της συνεχούς ισχυρής ζήτησης και της απότομης μείωσης στην παραγωγή. Διακοπές σημειώθηκαν σε Νιγηρία, Βενεζουέλα, ΗΠΑ και Κίνα).
Μικρότερα κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και από την Κίνα, οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού επιβραδύνθηκαν σε 10,5%, σε ετήσια βάση κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, έναντι μιας μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 10,9% και από 10,7% το πρώτο τρίμηνο.

Η επένδυση από Ιδιωτικές εταιρίες συνέχισε να επιβραδύνεται παρουσιάζοντας ετήσια άνοδο 5,2% την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, από ανάπτυξη 5,7% το πρώτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 10,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 10,5%.

Το αρνητικό κλίμα, ωστόσο, αντισταθμίστηκε, εν μέρει, από την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων κατοικιών που επιταχύνθηκε στο 44% κατά τον προηγούμενο χρόνο, έστω και αν οι αναλυτές επισημαίνουν πως "η πυροδοτούμενη από την πιστωτική ενίσχυση ανάκαμψη της Οικονομίας, δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τη δυνατότητα των Τραπεζικών Ρυθμιστικών Αρχών να παγώνουν τις μεταφορές κεφαλαίων σε μια προβληματική Τράπεζα για να αποτρέψουν την 'αιμορραγία' κεφαλαίων προτού παρέμβουν οι Αρχές. Η Κομισιόν θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση", σύμφωνα με έγγραφο που έχουν δει οι Financial Times. Ενώ οι εργασίες για το μέτρο είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, φαίνεται ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να σταματούν πληρωμές σε ομολογιούχους, ενδεχομένως και να αποτρέπουν αναλήψεις καταθέσεων (!)

"Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα επιβάρυνε τις οικονομίες των υπόλοιπων Χωρών της Ένωσης και θα οδηγούσε σε αύξηση του πολιτικού ρίσκου", υπογραμμίζει η Fitch. Ο οίκος σημειώνει ότι "δεν αναμένεται να προχωρήσει σε άμεσες υποβαθμίσεις Χωρών της Ε.Ε. αν αποχωρήσει η Βρετανία. Ωστόσο, θα είναι πιθανότερες οι αρνητικές κινήσεις εκ μέρους της μεσοπρόθεσμα, εάν οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ισχυρές. ή εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για σημαντικά πολιτικά ρίσκα.

Η Fitch επισημαίνει ότι θα επαναξιολογήσει το rating της Βρετανίας σε περίπτωση ψήφου αποχώρησης στο δημοψήφισμα, κάτι πάντως που δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο επί της παρούσης. Οι πιο εκτεθειμένες Χώρες σε ρίσκα σε περίπτωση "Brexit" είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, καθώς οι εξαγωγές τους στη Βρετανία αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 8% του ΑΕΠ τους.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης Empire State βούτηξε τον Μάιο στις -9 μονάδες από 9,6 τον Απρίλιο. Η μέτρηση ήταν πολύ χειρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 5,8 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος βούτηξαν και οι παραγγελίες και παραδόσεις, ενώ οι προοπτικές για τους επόμενους έξι μήνες δείχνουν πως επικρατεί λιγότερη αισιοδοξία.

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη το Μάιο στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η National Association of Home Builders. O δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος για τέταρτο διαδοχικό μήνα στις 58 μονάδες

Από εκεί και πέρα, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις διεθνών διαχειριστών, σύμφωνα με τις οποίες οι Χρηματιστηριακές Αγορές παραμένουν υπερτιμημένες, συμπεριλαμβανομένης και της Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να διαμορφώνει p/e 16,7 (κατατάσσεται στο 86% του ιστορικού δείκτη των τελευταίων 40 ετών).

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τα Ελ. Πετρέλαια ανακοίνωσαν ότι στις 16 Μαΐου 2016, η "HELLNIC PETROLEUM FINANCE plc", προχώρησε, στην αποπληρωμή του διετούς δολαριακού Ευρω-ομολόγου, ύψους $400 εκατ., με επιτόκιο 4,625%, σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης. Το ομόλογο ήταν πλήρως εγγυημένο από την Ελ. Πετρέλαια, μητρική εταιρεία της HPF plc. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Όμιλος εξετάζει τις επιλογές του, αναφορικά με αναχρηματοδότηση μελλοντικών λήξεων ομολόγων και αναλόγως συνθηκών Αγοράς στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές, προγραμματίζει την επιστροφή του στην Αγορά ομολόγων εντός του 2016.

H Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει ζημιές ύψους 6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, από ζημιές 175 εκατ. το δ' τρίμηνο του 2015 και 94 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εκτιμά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στο 1,36 ευρώ και σύσταση "buy". 

Η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο Τρίτη, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 627,41 (+0,75%) και 619,67 μονάδων (-0,49%), στις 17.00 βρέθηκε στις 621,31 (-0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 620,5 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,49%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 49,3 εκατ. από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ). Η Eurobank "απασχόλησε" το 27,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΕΕΕ, Μέτκα και Lamda Development δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Νηρέα (+4,73%) και Σελόντα (+10% και 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), μπορεί να έχει ενδιαφέρον το σημερινό +18,99% για την Yalco, επέστρεψαν οι πωλητές στον Χαϊδεμένο (-19,21%), όλο και πιο κοντά στα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (-2,94%), ενώ συνέχισε το ανοδικό σερί η Αττικής (+4,3%).

Ουδέτερων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

---XΠΑ

Συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο να υπεραποδίδει του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη (εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων) και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.366 συμβόλαια).

Στα 11.050 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.325, 3.806 για τον Μάιο και 7.519 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 175) κινήθηκε μεταξύ 173,25 και 176,5 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,7%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.965 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.013), Alpha Bank (3.704), Eurobank (5.774), Πειραιώς (10.711), Εθνική (12.047), MIG (1.264), ΟΤΕ (316), ΟΠΑΠ (793), Viohalco (101), Ελλάκτωρα (131), Μυτιληναίο (124).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 44%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 551 δικαιώματα (550 αγοράς και 1 πώλησης).

Ας σημειωθούν τα 25 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,40 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (18.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.849.792 τεμ.) και Eurobank (1.173.271 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v