Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Σταθερά στο κόκκινο το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 625 μονάδων. Στο -4% η Coca Cola, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Πτώση για ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ (λόγω MSCI). Κέρδη για Eurobank, EYΔΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο, ακολουθώντας την πορεία της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά βαραίνοντας σημαντικά με αφορμή το μείον 3,56% της δεικτοβαρούς Coca Cola και μέτριες συναλλαγές/τζίρους.

Εως τη ζώνη των 625 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, περιοχή όπου και έχει διαμορφωθεί η τελευταία βραχυπρόθεσμη στήριξη, με αμέσως χαμηλότερη προς τις 605 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από τις -μέχρι τώρα- λελογισμένες κινήσεις πωλητών και αγοραστών, την ενεργοποίηση των δεύτερων από τα χαμηλά ημέρας, τα νεότερα από το μέτωπο του ΑΕΠ και τα επιμέρους που αφορούν αποτελέσματα τριμήνου, αποκοπή μερισμάτων και εισόδους-εξόδους στους δείκτες MSCI.

Το ιδανικό για την τεχνικότητα της αγοράς, σε εβδομαδιαία μέτρηση, θα ήταν ένα «κλείσιμο» του Γ.Δ. πάνω από τις 632-634 μονάδες (με τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, λίγο δύσκολο), με τον ΔΤΡ να μη χάνει τις 54 μονάδες, επίσης σε τελική τιμή.

Με τη μετοχή της Coca Cola από την αρχή της ημέρας σε διόρθωση (μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου), ο FT 25 «ταλαιπωρείται» στην περιοχή των 175 μονάδων, με τον ΔΤΡ να διατηρείται με οριακά θετικό πρόσημο εδώ και ώρα.

Μικτές τάσεις για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς αντιδρά η Eurobank σε αντίθεση με τις Εθνική και Alpha Bank, όπου γίνεται μερική κατοχύρωση κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων. Στο 0,29 ευρώ με απώλειες η μετοχή της Πειραιώς.

Μερική κατοχύρωση θέσεων κυρίως στον ΟΤΕ, μετά τη χθεσινή εκρηκτική αντίδραση, με μικρές απώλειες ο ΟΠΑΠ, ενθαρρυντική η ενεργοποίηση αγοραστών σε τιμές χαμηλότερα των 3 ευρώ στον τίτλο της ΔΕΗ.

Η ανακοίνωση του ΑΕΠ (ύφεση 0,4% στο πρώτο τρίμηνο, υποχώρηση 1,3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση) δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά τη στάση των βραχυπρόθεσμων, παρότι θα μπορούσε να θεωρηθεί πως δίνει ένα κάποιο «πάτημα» στο ΔΝΤ να υπεραμυνθεί των θέσεών του για το ανέφικτο του στόχου του 3,5% (πλεόνασμα για το 2018).

Ωστόσο είναι ένα μέγεθος που δεν μπορεί να μην προσμετρηθεί, καθώς βαρύνει μία εδώ και έξι χρόνια βεβαρυμένη οικονομία σε πρωτοφανές σπιράλ-ύφεσης.

Κινητικότητα μεταξύ των μετοχών του FT 25, για τις ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Grivalia και τον σταθερό Τιτάνα, καθώς στις άλλες 20 υπερισχύουν λιγότερο ή περισσότερο οι πωλητές. Δηλαδή κυρίως η πλειονότητα αυτών, που και λόγω Σ.Κ. φρονεί πως πρέπει να «κλειδώσει» ένα μέρος από τα εβδομαδιαία κέρδη.

Θυμίζω πως με τον Γ.Δ. στις 628 μονάδες η απόδοση είναι 4,63% και με τον ΔΤΡ στις 55,75 μονάδες στο 11,06%, πάντα σε διάστημα εβδομάδας.

Λίγο πριν από τις 13:20 είχαν αλλάξει χέρια 48 εκατ. μετοχές, πάνω από 7,4 στην Πειραιώς. Ο τζίρος στα 27 εκατ. ευρώ, με το 56% στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v