Με μικρές απώλειες, αποτέλεσμα των κινήσεων πωλητών-αγοραστών μετά το χθεσινοβραδινό EwG, το ΧΑ συνεχίζει στον ρυθμό της προεξόφλησης, την ώρα που στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές.
Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η μερική κατοχύρωση θέσεων, με απώλειες για τον ΓΔ έως τις 627 μονάδες, με την Coca Cola στο μείον να βαραίνει την αγορά. Κινητικότητα στη μετοχή της ΔΕΗ.
Σε "νέα υψηλά" χθες ο ΓΔ, με την αγορά να καλύπτει τις απώλειες που μετρούσε από την αρχή του 2016 και με τη σημαντική εβδομαδιαία απόδοση να λειτουργεί ως δέλεαρ για όσους προχωρούν σε μερική-επιλεκτική κατοχύρωση θέσεων.
Εως τις 634,82 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, μετρώντας κέρδη 4,76% σε διάστημα εβδομάδας, έως τις 55,93 ο Δείκτης Τραπεζών, με απόδοση 10,38% στο ίδιο διάστημα. Εύλογα αρκετοί επιλέγουν να κάνουν ένα.... μικρό ταμείο, δεδομένης μάλιστα της ιδιαιτερότητας της σημερινής συνεδρίασης. Αφενός, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την Coca Cola, που "ταλαιπωρούν" ήδη με απώλειες 3,62% τη μετοχή στα 17,06 ευρώ, αφετέρου, η «υποβάθμιση» της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την αποκοπή μερίσματος (Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ) δικαιολογούν τη στάση των πωλητών.
Αλλωστε καλό είναι σε μία ανοδική αγορά, που έχει φτάσει προς τα όρια μίας ενδεχόμενης αλλαγής μεσοπρόθεσμης τάσης και την ώρα που υποχωρούν οι ξένες, οι traders να προχωρούν με προσεκτικά βήματα.
Αναμφίβολα η σημαντική πίεση που δέχεται η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola δημιουργεί τάση και διαμορφώνει κλίμα, δίνει προβάδισμα στους short και οδηγεί σε αναδίπλωση τους long, με επόμενο στόχο την προσέγγιση των 650 μονάδων. Από τη Δευτέρα και με την προϋπόθεση πως θα συντρέχουν ενθαρρυντικοί λόγοι και αφορμές.
Το γεγονός και μόνο πως το ΧΑ επανέρχεται από τα ιστορικά ελάχιστα του Φεβρουαρίου και από τον... βυθό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξαναβγαίνει στον... αφρό σημαίνει αρκετά. Και αυτά είναι ζητούμενο να διασφαλιστούν.
Στην περιοχή των 55 μονάδων ο ΔΤΡ με μεικτές τάσεις για τις μετοχές του κλάδου, σημειώνοντας πως νωρίτερα η μετοχή της Πειραιώς έφτασε σε απόσταση 0,06 από το 0,30 της αμκ, μένοντας η τελευταία από τις 4 συστημικές που επανέρχεται στα επίπεδα της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Πυκνές οι αναφορές μας τόσο για τη δυναμική επαναπροσέγγισης των 60 μονάδων για τον ΔΤΡ, όσο της υπερκάλυψης της τιμής των αμκ και για τις 4 συστημικές μετοχές. Πλέον απομένει μόνον η Πειραιώς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας.
Εως τα 8,45 ευρώ αρχικά η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με τους αγοραστές να ενεργούν στη συνέχεια έως τα 8,69 ευρώ, θυμίζοντας το χθεσινό "νέο υψηλό" στα 9,06 ευρώ.
Εως τα 7,16 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, που έχει αγοραστές έως τα 7,24 ευρώ.
Στο επίκεντρο καταρχήν η ΔΕΗ και δευτερευόντως Ελληνικά Πετρέλαια και Attica Bank, με ζητούμενο τη μη υποχώρηση για τη μετοχή της Επιχείρησης χαμηλότερα των 2,90 ευρώ. Αξιον αναφοράς πως ειδικά για τη μετοχή της ΔΕΗ οι ξένοι οίκοι επιφυλάσσουν ειδική μεταχείριση καθώς έχει ενταχθεί και... εκτοπισθεί από τους διεθνείς δείκτες τουλάχιστον τέσσερις φορές, σε σημείο που σε ορισμένους γεννά εύλογα ερωτήματα τι ακριβώς "παίζεται" με τη στάση των ξένων για την Επιχείρηση.
Εως τα 4,19 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ από τον FT Mid Cap η Attica Bank αντιδρά 16,2% στο 0,187 ευρώ, με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές.
Μεικτές οι θέσεις μεταξύ short και long στα Παράγωγα, με τα επίπεδα των 175-178 μονάδων να καλύπτουν αμφότερους. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται η ανακοίνωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ.
Στις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια 25 εκατ. μετοχές -σαφώς λιγότερες απ' ό,τι χθες αλλά και του μ.ο. της εβδομάδας-, ενώ είχε πραγματοποιηθεί τζίρος 14 εκατ. ευρώ με το 52% στις τράπεζες. Χωρίς πακέτα ο τζίρος.