Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε σημείο καμπής ο Γενικός Δείκτης

Σταθεροποιητική η εκκίνηση της αγοράς. Με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι συνυφασμένη η βραχυπρόθεσμη τάση, που παραμένει ανοδική. Οι κινήσεις των επενδυτών, οι δύο σχολές σκέψης στο ΧΑ και τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Στον ρυθμό της αξιολόγησης και των ξένων χρηματιστηρίων, το Χ.Α. θα κινηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις από αυτά τα δύο... μέτωπα, με το πρώτο να επηρεάζει καθοριστικά τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Για «κόφτη» με... λίστα προτεραιότητας, που θέλει η Αθήνα, κάνει λόγο η Μαρίνα Μάνη, σημειώνοντας πως την Πέμπτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το υπερ-νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και την Κυριακή η ψηφοφορία.

Σε όλο το πακέτο έμμεσων φόρων αναφέρεται αναλυτικά η Ελενα Λάσκαρη, με τα πρώτα 13 «χτυπήματα» να ισχύουν από την 1η Ιουνίου.

Εχοντας αντιδράσει έως τις 635 μονάδες για να διαμορφωθεί τελικά την Παρασκευή στις 622,71 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται -κατά γενική εκτίμηση- σε νέο μεταίχμιο/σημείο πιθανής αλλαγής φοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες συνεδριάσεις. Θυμίζοντας πως την Παρασκευή λήγει στα Παράγωγα η απλή σειρά Μαΐου για τα Συμβόλαια του FT 25.

Το γεγονός πως ο ΓΔ «έκλεισε» πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, μας είχε απασχολήσει (στο σχόλιό μας για το πότε θα ανέβει κατηγορία το Χ.Α.), εκτιμώντας πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, πλην όμως απαιτούνται 2-3 ειδήσεις που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον των long traders σε τιμές πάνω από τις 610 μονάδες και σε κλείσιμο εβδομάδας ει δυνατόν υψηλότερα των 634 μονάδων.

Κατεβάζει τις προσδοκίες συνολικής λύσης για μέχρι τις 24 Μαΐου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, την ώρα που κορυφώνεται η εικοτολογία για τον «νέο ρόλο» του ΔΝΤ και πότε αυτός θα οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, το ΔΝΤ φέρεται να συζητά προτάσεις που θα περιλαμβάνουν για το «ελληνικό χρέος» πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% σε βάθος χρόνου, επιμήκυνση σε 70 έως και 80 χρόνια, σε σταθερό επιτόκιο 1,5% (από κυμαινόμενο που είναι σήμερα), ενώ κατ' άλλα το Ταμείο «εκβιάζει» την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα, περιορίζοντας την παρουσία του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου (κάτι που καλύπτει το Βερολίνο, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του 2017).

Πιθανότατα στις 24 Μαΐου να μην υπάρξει συνολική λύση, όπως εκτιμά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κάτι που δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητικό για τις αγορές. Στη λογική του μη χείρον βέλτιστον... κινούνται αρκετοί βραχυπρόθεσμοι, οι οποίοι θεωρούν πως το Χ.Α., προεξοφλώντας την επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση (αλλά χωρίς το χρέος), μπορεί να καλύψει την απόσταση προς τις 665-670 μονάδες (*).

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη την κίνηση του ΔΤΡ από τα ιστορικά ελάχιστα των 17,93 μονάδων (στις 11/2) έως την ευρύτερη ζώνη των 60 μονάδων, στην οποία επανειλημμένως έχουμε αναφερθεί.

Στο κρίσιμο στοίχημα στο Χ.Α., έχει αναφερθεί από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στην αγορά ομολόγων και στο τι δείχνουν οι σειρές-λήξεις, για να συμπεράνει πως η πλήρης επιστροφή των θεσμικών επενδυτών έχει ακόμα δρόμο.

Με αυτή τη λογική, σε αυτή τη συγκυρία κυριαρχούν δύο κύριες ομάδες σκέψης στο Χ.Α.: η πιο αισιόδοξη, που θεωρεί ότι υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η επιστροφή στην κανονικότητα και πως αυτό σταδιακά θα αποτυπώνεται στην πορεία βασικών μετοχών και μετοχών.

Η πιο συντηρητική, που εκτιμά πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών -ίσως και λίγο υψηλότερα προς τις 670 μονάδες- η αγορά έχει ενσωματώσει και μέρος των όσων προεξοφλούνται με το θετικό ενδεχόμενο. Και ότι δεδομένων των ουσιαστικών εκκρεμοτήτων, που συνεχίζουν να δοκιμάζουν ειδικά τον τραπεζικό κλάδο, τα περιθώρια της αγοράς δεν είναι και πολύ μεγάλα.

Προσώρας περιοριζόμεθα στην στοχοθέτηση των 60 μονάδων (για τον ΔΤΡ), στην επαναφορά των μετοχών και των 4 συστημικών τραπεζών πάνω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ, αλλά και στην παρακολούθηση συγκεκριμένων μετοχών-εισηγμένων που και λόγω αποτελεσμάτων αξίζουν καλύτερης αποτίμησης.

Ερχεται χαράτσι και στα αμοιβαία κεφάλαια, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, ενδεχόμενο που πρακτικά σημαίνει ότι οι ΑΕΔΑΚ, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι σημαντική.

Τεχνικά οι 53 μονάδες αποτελούν σημείο στήριξης για τον ΔΤΡ, από την πορεία του δείκτη θα εξαρτηθεί εάν θα δοκιμασθούν για τον Γ.Δ. στηρίξεις προς τις 610, ή θα επαναπροσεγγισθούν οι 635 μονάδες, σήμερα-αύριο.

Για τον FT 25 ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 171 μονάδων (ξεκινά από τις 174,12) ενισχύει το ενδεχόμενο της προσέγγισης των 185 μονάδων, που από αρκετούς αναλυτές θεωρείται καταληκτικό της αντίδρασης από τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου.

Στα βραχυπρόθεσμα της αγοράς, στην Attica Bank είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται για να «πιαστεί» η τιμή της ΑΜΚ (0,30 ευρώ), στη Eurobank η υπέρβαση (ή όχι) του 1,08 ευρώ θα καθορίσει τη συνέχεια για το 1,15 ευρώ, στην Αεροπορία Αιγαίου παρά την αποκοπή υψηλού μερίσματος διαμορφώνεται στα 8,50 ευρώ, στα λεγόμενα (παλιότερα)... κρατικόχαρτα διατηρείται η μόχλευση κυρίως σε ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ αλλά και σε ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ενώ μετοχές-σηματωροί (Μυτιληναίος, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και Fourlis, Intralot, MIG κ.ά.) μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να διατηρήσουν την κεκτημένη τάση τους.

(*) Ξεχωριστή αναφορά στη σπουδαιότητα της ευρύτερης περιοχής των 670 μονάδων, σε «μέτρηση» του Μάκη Βελλιανίτη, θα αναρτηθεί στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v