Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη πτώση στο Χρηματιστήριο

Διατηρούνται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, παρά την καλύτερη εικόνα στις διεθνείς αγορές. Πιέζονται χαμηλότερα τράπεζες και blue chips. Βαρίδι και η μεγάλη πτώση στην Coca Cola. Σταθεροποιητικά κινούνται ΕΥΔΑΠ, Grivalia, ΟΛΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Μαζεύονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συντηρείται έως 1,25% χαμηλότερα προς τις 625 μονάδες το ΧΑ.

Μάλιστα νωρίτερα ο DAX "γύρισε" σε οριακά θετικό πρόσημο προς τις 9.872, έχοντας διορθώσει αρχικά μέχρι τις 9.767 μονάδες.

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα διόρθωσης για τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ελεγχόμενη υποχώρηση στο ελληνικό, καθώς πωλητές-αγοραστές κινούνται σε σχετικά στενό εύρος, οι δε συναλλαγές παρέμεναν μέχρι πριν λίγο μετριότερες  του μέσου όρου της εβδομάδας.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, η διόρθωση των βασικών δεικτών, με... ευθύνη κυρίως τις μεγάλες απώλειες που συνοδεύουν την Coca Cola μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Μετοχή- αντίβαρο για τον ΓΔ η Coca Cola, έχανε νωρίτερα πάνω από 4,50% υποχωρώντας μάλιστα χαμηλότερα των 17 ευρώ. Είθισται η μετοχή να αντιδρά ανοδικά όταν πιέζονται οι τράπεζες και τα blue chips, και να υποχωρεί όταν υπάρχει ενδιαφέρον για τις άλλες μετοχές.

Στο μείον ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ από τις 55,93 προς τις 54,83 μονάδες, σε όντως στενό εύρος διακύμανσης, κρατώντας σε αυτά τα επίπεδα κέρδη σχεδόν 10% σε διάστημα εβδομάδας.

Στα 2,30-2,26 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank, με απόδοση 7,58% σε διάστημα εβδομάδας και αποτίμηση στα 3,49 δισ. ευρώ.

Στο 0,299-0,307 η μετοχή της Εθνικής, με απόδοση 2,38% στο ίδιο διάστημα, στο 0,283-0,294 η μετοχή της Πειραιώς, με απόδοση 5,90%, ενώ στο 1,01-1,08 ευρώ η μετοχή της Eurobank με 25,75% (!) σε διάστημα εβδομάδας.

Η κινητικότητα στον κλάδο συνεχίζεται, με την Πειραιώς να προχωρά στη μεταβίβαση της κυπριακής θυγατρικής και η Eurobank σε γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τον Οργανισμό στα 9,13-9,24 ευρώ, με τα 9 να "δένουν" ως στήριξη πλέον.

Στα 6,76-6,94 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 2,93-3,07 ευρώ της ΔΕΗ, αλλά με τις συναλλαγές να μην έχουν καμία σχέση με αυτές των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Μόλις 4 μετοχές με θετικό πρόσημο και 1 σταθερή, ενώ από τις 20 που υποχωρούν για τις 9 οι απώλειες είναι μικρότερες του 1% και για τις περισσότερες με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα της συνεδρίασης παραπέμπει σε ελεγχόμενη διόρθωση με τις χαμηλότερες συναλλαγές της εβδομάδας και με τη δεικτοβαρή Coca Cola σε αντίθετο ρόλο να πιέζει τους βασικούς δείκτες.

Συντήρηση δυνάμεων και μέτριας έκτασης αναδιανομή θέσεων σε blue chips όπως ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, FF Group, EΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Εως και 6,52% υποχωρεί η Αεροπορία Αιγαίου (στο εύρος των 8,69-8,45 ευρώ) μετά την αποκοπή μερίσματος, έως 0,83% υποχωρεί η ΜΕΤΚΑ (στο εύρος των 7,24-7,11 ευρώ) μετά την αποκοπή μερίσματος.

Από τον Mid Cap ξεχωρίζουν Attica Bank (με 15,53% στο 0,186 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ) και δευτερευόντως Τεχνική Ολυμπιακή, ΥΓΕΙΑ και ΟΛΘ, Ικτίνος με ελάχιστες συναλλαγές.

Στις 16:15 είχαν αλλάξει χέρια 71 εκατ. μετοχές, αξίας 45,8 εκατ. ευρώ.

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές στην αγορά Παραγώγων, για την οποία θα πρέπει να θυμίσουμε πως το Συμβόλαιο του Ιουλίου για τον FT 25 ξεκινάει με πολλαπλασιαστή 20 (από 5, που ισχύει). Για τις 17 Ιουνίου έχει προγραμματισθεί reverse split και ο πολλαπλασιαστής θα γίνει 2, οπότε θα έχει κατ' όνομα (nominal) περίπου 4πλάσιο, πρακτικά θα συμφέρει για trading.

Κάτι που αποτελούσε αίτημα των ανθρώπων της αγοράς, ειδικότερα όσων δραστηριοποιούνται και στο ΧΠΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v