Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 8% στις τράπεζες

Με πτώση και χαμηλό τζίρο η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 622 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων και ο ρόλος της αποκοπής μερισμάτων. Βαρίδι Coca Cola και τράπεζες. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Μάλλον χαμηλού ενδιαφέροντος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη βύθιση των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), καθώς οι λίγοι αγοραστές τραβήχτηκαν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ από την άλλη οι εν δυνάμει πωλητές σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης δεν έδειξαν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις και οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, απορροφήθηκαν μάλλον εύκολα, παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ή εξαιρετικά κοντά σε αυτά.

Ιδιαίτερα χαμηλών συναλλακτικών τόνων η συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, παρά το γεγονός ότι απομένει μία μόλις συνεδρίαση για την λήξη των συμβολαίων και δικαιωμάτων Μαϊου, ενώ στην Αγορά ομολόγων, παρατηρήθηκε επιλεκτική επανεμφάνιση πωλητών, πιθανότατα κατοχυρώνοντας κέρδη, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων στις κοντινές λήξεις: 2ετες 9,02%, 5ετες 8,52% και 10ετες 7,43%.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μιας εβδομάδας που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική και χαρακτηρίστηκε από το χθεσινό κλείσιμο του Δείκτη που ήταν το υψηλότερο για το τρέχον έτος.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικό Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,82% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 8,34%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 27% και διαμορφώθηκε στα 102,8 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου, παρά την χθεσινή επιστροφή στο "πράσινο", ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 1,36% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 7,64%.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αφήνοντας τα στατιστικά και επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πέντε ήταν οι κύριοι παράγοντες που διαμόρφωσαν κλίμα και διαθέσεις για τους ενεργούς παίκτες, επαναφέροντας τα αρνητικά πρόσημα και πιο συγκεκριμένα οι ανακοινώσεις MSCI και ΑΕΠ α΄ τριμήνου, οι αποκοπές μερισμάτων και η επιμονή στο "κόκκινο" της μετοχής της ΕΕΕ, που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Στους παραπάνω λόγους θα μπορούσε να προστεθεί και η έλλειψη "rotation", καθώς στην σημερινή συνεδρίαση ήταν περίπου μηδενική η διάθεση εναλλαγής ρόλων, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες ανακοίνωσε ο MSCI. Σε ότι αφορά τις Ελληνικές μετοχές ο τίτλος της ΔΕΗ διαγράφηκε από τον MSCI Standard Greece, χωρίς να υπάρξει κάποια προσθήκη. Στο δείκτη MSCI Small Cap προστέθηκαν οι μετοχές των Τρ. Αττικής (+15,53%), Eλ. Πετρελαίων (-2,43%) και ΔΕΗ (που διεγράφη από τον Standard). Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Σημειώνεται πως στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των Eθνικής, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, OTE, OΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie.

Η ανακοίνωση του MSCI δικαιολόγησε στον απόλυτο βαθμό τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-3,58%) και ταυτόχρονα δικαίωσε όσους παίκτες "αυξημένου επενδυτικού feeling", ελάχιστες συνεδριάσεις πριν, πήραν "short" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων, κίνηση για την οποία ενημέρωσε εγκαίρως η στήλη (!)

Σε ύφεση βρέθηκε η Ελληνική Οικονομία και το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το συγκεκριμένο διάστημα. Όπως προκύπτει με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε πτώση κατά 0,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 (τριμηνιαία μέτρηση) και σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2015 υποχώρηση κατά 1,3% του ΑΕΠ. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε όρους όγκου υποχώρησε κατά 1,2% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015. Οι οικονομολόγοι στο Bloomberg, έκαναν λόγο για πτώση ΑΕΠ 0,7 σε τριμηνιαία βάση και 1,4 σε ετήσια.

Η ανακοίνωση δεν ήταν εντυπωσιακά άσχημη, όμως σίγουρα δεν θα μπορούσε να δώσει τα απαιτούμενα "καύσιμα" για κίνηση σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Εν των μεταξύ, από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας "Αεροπορία Αιγαίου" (-6,3%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,70 ανά μετοχή (μικτό ποσό) και οι μετοχές της "Μέτκα" (-1,66%) χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,12 ανά μετοχή (μικτό ποσό).

Από την άλλη σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα α΄ τριμήνου η Coca - Cola HBC και τα οποία δεν έτυχαν και της καλύτερης υποδοχής από την Αγορά. Ο πλέον Δεικτοβαρής τίτλος του Χ.Α. (συμμετοχή στον Δείκτη 8,45%) μετά την Alpha Bank (συμμετοχή στον Δείκτη 8,81%), κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 16,72 ευρώ (-5,54%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 16,84 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 4,86%.
Τεχνικά, αν διασπαστεί καθοδικά η ζώνη 17,00 - 16,80 ευρώ, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 16,35 ευρώ.

Το διάγραμμα της Coca- Cola HBC από την αρχή του έτους

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και αυτό σε συνδυασμό με το σημαντικό κατέβασμα του τζίρου, είχαν σαν αποτέλεσμα το μικρό πισωγύρισμα καθώς στο ταμπλώ επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

"Μας πήρε χρόνο αλλά έχουμε συμφωνία στο πακέτο με την Ελλάδα", υποστήριξε κορυφαίος Ευρωπαίος Αξιωματούχος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αφορά στην ΕΕ και την Ελλάδα, και αφορά στο πακέτο των μέτρων και όχι στον προληπτικό μηχανισμό. Αναφορικά με το ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο θα αποφασίσει για το τι θα κάνει. "Υπάρχουν διαφορές για το πακέτο πολιτικής με το Ταμείο αλλά σε αυτό το σημείο είναι μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους", σημείωσε, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση για το χρέος.

Ενίσχυση της κερδοφορίας των Τραπεζών κατά περίπου 400 με 500 εκατ. ευρώ, σε πλήρη χρήση, θα αποφέρει η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης αποτελεί, όπως τόνισε, κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανένταξη των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις ("waiver"), και για τη συμμετοχή των Κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. "Αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελληνικών Τραπεζών, τα οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερα", όπως ανέφερε ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών και μέχρι να προκύψει η επόμενη είδηση - καταλύτης, η Αγορά θα προσπαθήσει να "χωνέψει" τα νέα επίπεδα τιμών, με τους συντριπτικά περισσότερους "κωδικούς λιανικής", για διαφορετικούς λόγους, να παραμένουν εκτός Χ.Α.

Θεωρείται περίπου βέβαιο, πως για να υπάρξει ευρύτερη συμμετοχή εγχώριων επενδυτών, το επόμενο ανοδικό κύμα θα πρέπει να συμπεριλάβει και μετοχές εκτός του "κλειστού club" του MSCI και να πάψει η απόλυτα στρεβλή εικόνα όπου λιγότερο από 10 τίτλοι απασχολούν, επί καθημερινής βάσεως, περισσότερο από το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, έστω και αν στο τελευταίο "φαινόμενο" ακέραια ευθύνη έχουν και οι περισσότεροι από τους βασικούς μετόχους εταιρειών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από εκεί και πέρα, σαν επόμενες καταλυτικές ημερομηνίες δείχνουν αυτές της 24ης Μαϊου (επόμενο Eurogroup), 31ης Μαϊου (αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω MSCI) και 2ας Ιουνίου (πιθανή απόφαση επιστροφής του "waiver" από την ΕΚΤ.

Από την άλλη, η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται "υπό την σκιά" της νέας, αναμενόμενης, φοροεπιδρομής, που σίγουρα θα επηρεάσει σημαντικό κομμάτι εισηγμένων εταιρειών.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στα υπάρχοντα δεδομένα. Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,19%), το 172 παραμένει στο "stop" στο "long", ενώ ιδιαίτερα σκληρή δείχνει η "κόντρα" στις 179 μονάδες, με αμέσως επόμενη στις 184. Κύρια στήριξη στις 173 μονάδες.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το "stop" "long" βρίσκεται στις 617 μονάδες, ενώ θα χρειαστεί το "κάτι παραπάνω" προκειμένου να υπερκεραστεί η ζώνη 635 - 650 μονάδες.

Χαμηλότερα του 25αρη, εφάπτεται των πρόσφατων ιστορικών χαμηλών η Frigoglass (-3,32%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Κύπρου (+1,31%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Centric (+9,17%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Νηρέα (0,68%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Σελόντα (+5,26%).

Επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χθεσινά χαμηλά για την Παπουτσάνης (+3,98%), επιμένει πλαγιοανοδικά σε κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,238 ευρώ ο Άβακας (+10,06%), ενώ "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν το +7,5% για τους Μύλους Κεπενού και το +4,32% για το Κτήμα Λαζαρίδη.

Eπιμένει πλαγιοανοδικά η μετοχή του Άβακα

\

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Μετά το θετικό διαγραμματικό πάτημα στο ψυχολογικό όριο αντίστασης των 600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τις δυνάμεις του πάνω στην επόμενη ισχυρή αντίσταση των 635 με 650 μονάδων, δίχως μέχρι τώρα να έχει την κυρίαρχη είδηση, που θα τον σπρώξει άνω του εν λόγω επιπέδου" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η ενεργοποίηση της είδησης είναι πολύ πιθανό να ωθήσει το Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 680 μονάδων, βάζοντας ως τελικό στόχο την κορυφή του περασμένου Οκτωβρίου στις 730 μονάδες περίπου.

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης μέσα στην αναμονή της είδησης παρουσιάσει εμφανή σημάδια άρνησης διαπέρασης των 15 μονάδων που μεσολαβούν μεταξύ των 635 με 650 μονάδων, τότε θα πρέπει πρακτικά να εκδηλώσει ένα καθοδικό κύμα αποφόρτισης των ημερήσιων κυρίως ταλαντωτών προς τη ζώνη στήριξης των 600 με 588 μονάδων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει στις επόμενες συνεδριάσεις η συμπεριφορά των συστημικών Τραπεζικών τίτλων, καθώς έχουν πλησιάσει αισίως σε μια συνολική κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το στοιχείο αυτό έχει αρχίσει και "κτυπάει λίγο στα αυτιά" των οικονομικών αναλυτών, καθώς οι υπό "capital controls" Τράπεζες παραμένουν με τα περισσότερα προβλήματά τους ("κόκκινα δάνεια", πτωτική τάση καταθέσεων ) να είναι ακόμα "απλωμένα".

Γενικά πάντως, με την πλήρωση της θετικής αξιολόγησης και μιας "καλής" λύσης για το χρέος της Χώρας, η ανοδική κίνηση φαίνεται να έχει όρια έως το επίπεδο των 720 με 745 μονάδων.

Από εκεί και πάνω και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, θα πρέπει να βοηθήσει και η ανάταση στα πραγματικά νούμερα της Ελληνικής Οικονομίας, κάτι που μέχρι στιγμής και με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία, φαντάζει "όνειρο θερινής νυκτός" μιας που πλησιάζει και το Καλοκαιράκι (!)

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η γρήγορη άνοδος των Ελληνικών ομολόγων αποτέλεσε την βασική αφορμή διάχυσης της ανόδου και στο μη Τραπεζικό κομμάτι της Αγοράς" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αναθεώρηση των ασφάλιστρων κινδύνου των Ελληνικών αξιών δίνει, πλέον, περισσότερους λόγους αύξησης της έκθεσης των χαρτοφυλακίων σε Ελληνικό ρίσκο και δη στις εταιρείες που έχουν ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα.

Τα χαρακτηριστικά των εταιρειών που μπαίνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν να κάνουν με ισχυρές επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές, υψηλή καθαρή θέση και περιορισμένο σχετικά δανεισμό.

Σε ανάλογο ρυθμό και ο Τραπεζικός Τομέας, για τον οποίο, πλέον, η ημερομηνία της 2ας Ιουνίου αποκτά ισχυρό ενδιαφέρον, ορόσημο για την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης απευθείας από την ΕΚΤ.

Οι προσδοκίες που επανέρχονται στην Αγορά κινούνται προς το παρόν σε μια βραχυπρόθεσμη βάση. Ουσιαστικά στις 24 Μαΐου αναμένεται να κλείσει ένα κύκλος. Όπως φαίνεται το κλείσιμο της Αξιολόγησης και τα εφεδρικά μέτρα, θα απομακρύνουν τους βαθμούς αβεβαιότητας που είχαν συσσωρευτεί στην Ελληνική Οικονομία στο ξεκίνημα της χρονιάς.
Ο επόμενος κύκλος θα έχει σαν κύριο θέμα την διευθέτηση του χρέους και την υλοποίηση των πρόσφατα συμφωνηθέντων.

Αν και τα μέτρα, τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό υφεσιακή επίδραση, μέρος των απωλεσθέντων ωφελειών για τις μετοχές θα μπορούσε να αναπληρωθεί με μια επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού, ή με την επίσπευση άλλων αναπτυξιακών δράσεων (ΕΣΠΑ. Αποκρατικοποιήσεις, Πακέτο Γιούνγκερ).

Όπως και να έχει ο νέος κύκλος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "ελεύθερος από αβεβαιότητες", η ύφεση του πρώτου τριμήνου είναι γεγονός και οι δυσκολίες που υπάρχουν στο οικονομικό πεδίο (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, μείωση διαθέσιμου εισοδήματος, αναστολές πληρωμών, χρεοκοπίες) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Τα μακροπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα της Αγοράς άλλαξαν μετά από 21 μήνες καθοδικής τάσης. Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ο Γενικός Δείκτης, με εμφατικό τρόπο, διέσπασε τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, πραγματοποιώντας την δεύτερη υψηλότερη συναλλακτική επίδοση για το 2016. Σε αυτό το χρονικό σημείο ο Γενικός εισήλθε σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης, αναφορικά με τους ταλαντωτές, για να ακολουθήσει μια σχετικά ήπια διόρθωση που αποφόρτισε ελαφρώς τους δείκτες.

Η προσέγγιση της κυριότερης ζώνης αντίστασης (630 μονάδες) συμπίπτει, από λίγο έως πολύ και με τις τιμές των αυξήσεων των Τραπεζών.

Μετά από πέντε μήνες οι επενδυτές που είχαν συμμετάσχει στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, έχουν ως προς τις τιμές κτήσης περάσει σε κερδοφόρο έδαφος, ή ελαχιστοποιήσει τις απώλειές τους και από ότι φαίνεται η υπέρβαση των εν λόγω επιπέδων χρήζει ισχυρότερης αύξησης των συναλλαγών απορροφώντας μέρος αυτών των μετοχών.

Η υπέρβαση των 635 μονάδων ανοίγει εκ νέου το ανοδικό περιθώριο μέχρι την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση που βρίσκεται στις 680 μονάδες. Σε αυτή την προσπάθεια οι αγοραστές έχουν την υποστήριξη των τεχνικών δεικτών οι οποίοι έχουν καθολική ανοδική ετυμηγορία, η οποία θα τεθεί σε αναθεώρηση μόνο σε υποχώρηση κάτω από τις 600 μονάδες, επίπεδο από το οποίο διέρχεται η πλαγιοανοδική στήριξη από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.

Συμπερασματικά, μετά από ένα ισχυρό μεταπασχαλινό ράλι και τις σχετικές ανάσες κατοχύρωσης κερδών, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ικανός να συνεχίσει ανοδικά, έχοντας τον Τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

"Οι προαιρετικές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α' τριμήνου συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα. Η Eurobank ανοίγει την αυλαία των Τραπεζικών αποτελεσμάτων την Τρίτη 17 Μαΐου, ενώ την Πέμπτη 19/5 ακολουθεί η Grivalia Properties. Την επόμενη ημέρα η Σαράντης πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση ενώ στις 18 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική συνέλευση της Jumbo. Από τις 17 Μαΐου η μετοχή της Πλαίσιο θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 8 λεπτών ανά μετοχή. Την ερχόμενη εβδομάδα, τέλος, λήγουν τα συμβόλαια Μαΐου στην Αγορά Παραγώγων (20/5)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση πωλητών χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τους δείκτες Nikkei (-1,41%, μετά την νέα ενίσχυση του γεν) και Sensex 30 (-1,17%).

Ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, ελεγχόμενες απώλειες για Ευρώ και Πετρέλαιο.

"Η συρρίκνωση της Αμερικανικής παραγωγής και οι μαζικές περικοπές στις επενδύσεις σε νέα πετρελαϊκά projects, θα μειώσουν την παγκόσμια υπέρ-προσφορά Πετρελαίου στη διάρκεια του έτους", ακόμη κι αν ο OPEC έχει αρνηθεί να περιορίσει την δική του παραγωγή. Ο OPEC τόνισε στο μηνιαίο του report ότι η παραγωγή εκτός OPEC θα υποχωρήσει στα 56,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φέτος, δηλαδή 10.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερα από ότι είχε αρχικά προβλέψει.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, αύξηση 0,5% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο, χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Στις 29 Απριλίου προέβλεπε ότι το α' τρίμηνο το ΑΕΠ θα κατέγραφε την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων πέντε ετών, 0,6% σε τριμηνιαία και 1,6% σε ετήσια βάση.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικανική εταιρεία παραγωγής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, "Linn Energy" υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο "Chapter 11", λέγοντας πως υπάρχει συμφωνία με τους senior Πιστωτές της για ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Στο πλαίσιο του σχεδίου, η "Linn" θα διαχωρίσει τις δραστηριότητές της από την "Berry Petroleum", την οποία απέκτησε το 2013 προς 4,3 δισ. δολάρια, για να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παραγωγούς Ενέργειας. Η "Linn Energy" έχει χρέος ύψους περίπου $10 δισ. Η εταιρεία ανέφερε πως διαθέτει αρκετό ρευστό, ώστε να στηρίξει τις δραστηριότητές της κατά τη διαδικασία της πτώχευσης.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,3% τον περασμένο μήνα. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το Μάρτιο του 2015. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν κατά 0,8%.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,2% τον Απρίλιο μετά από δύο διαδοχικούς μήνες απωλειών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο 0,3% στον εποχιακά προσαρμοσμένο δείκτη τιμών παραγωγού.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε το Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 95,8 μονάδες από 89 μονάδες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αυξηθεί στις 90 μονάδες.

"Οι Αγορές υποτιμούν το πόσο γρήγορα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια η Fed", δήλωσε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας Eric Rosengren. "Η πιθανότητα μιας μελλοντικής αύξησης του επιτοκίου είναι μεγαλύτερη από αυτή που αποτιμάται αυτήν την στιγμή από τις Αγορές", υποστήριξε. Ο κ. Rosengren πρόσθεσε πως ανησυχεί για το κόστος της διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Γερμανία ασκεί ισχυρές πιέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποδεχτεί διαβεβαιώσεις ότι το βάρος του χρέους της Ελλάδας θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον αν χρειαστεί, αντί μιας ριζικής ελάφρυνσης χρέους", δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στην WSJ. "Τo Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να αποδεχτεί την προσφορά, ακόμα και αν οι αξιωματούχοι του δεν είναι ικανοποιημένοι", ανέφεραν οι πηγές. Ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία και ορισμένοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να γίνει αυτό.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αναρριχήθηκε μέχρι τις 634,82 μονάδες (+0,33%), όμως μετά τις 10.56 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 624,63 (-1,28%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το χαμηλό ημέρας των 622,63 (-1,6%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 622,71 μονάδες με απώλειες 1,59%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 67,1 εκατ. από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡ). Eurobank και Alpha Bank, απέσπασαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Grivalia δεν "πάτησε σε αρνητικό έδαφος", Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Folli Follie Group.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Δεν άλλαξε η σειρά στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,199 δισ), ΟΤΕ (4,494 δισ), Alpha Bank (3,381 δισ) και Εθνική (2,725 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων και κατέληξε σε απώλειες και κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων.

Σημαντικότατη η καθίζηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.256 συμβόλαια).

Στα 12.485 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.397, 1.548 για τον Μάιο και 849 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 174,75) κινήθηκε μεταξύ 174 και 179,5 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.359), Alpha Bank (1.867), Eurobank (4.174), Πειραιώς (6.111), Εθνική (10.745), MIG (2.767), ΟΤΕ (140), ΟΠΑΠ (334), Ελ. Πετρέλαια (644), Viohalco (148), Ελλάκτωρα (179).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 40%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 63 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (43 αγοράς και 20 πώλησης).

Έκλεισαν κάποιες "short" θέσεις στην ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.173.271 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v