Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... ρελαντί το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με καθίζηση τζίρου λόγω και της αργίας στη Φρανκφούρτη. Πτωτικό γύρισμα για τράπεζες, σε ρόλο «μαξιλαριού» ο τίτλος της Coca Cola. Κέρδη για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα. Τα σινιάλα για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Υποτονική συνεδρίαση ελέω Ευρώπης αλλά και απουσίας ουσιαστικών εξελίξεων από το μέτωπο της αξιολόγησης.

Συντήρηση δυνάμεων, μέχρι νεωτέρας, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται σε στενό εύρος 7 μονάδων, με τον FT 25 οριακά στην περιοχή των 175/4 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο σε διόρθωση, με τους πωλητές να υπερισχύουν στις μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων.

Ωστόσο πρόκειται για συνεδρίαση συναλλαγών και τζίρου πολύ χαμηλότερων του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές μεταβολές των δεικτών και εισροές αλλά και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων από τα "τοπικά υψηλά" των 635 μονάδων.

Από τον ισχνό τζίρο το 72% είχε αλλάξει χέρια (*) στον τραπεζικό κλάδο, ενώ στις άλλες 21 μετοχές του 25άρη και πολύ λιγότερο στις 20 μετοχές του FT Mid Cap είχε πραγματοποιηθεί πολύ χαμηλότερος επίσης του μ.ο. της τελευταίας εβδομάδας.

Δεδομένου ότι η Φρανκφούρτη είναι κλειστή (λόγω αργίας) και δεδομένου ότι η μέχρι τώρα ειδησεογραφία ή ακόμη οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να προεξοφληθούν άμεσα δεν είναι ουσιώδεις, η προσοχή των βραχυπρόθεσμων περιορίζεται σε επιμέρους, επιλεκτικές κινήσεις.

Με ορίζοντα την 24η Μαΐου (και σε δεύτερο χρόνο τη 2α Ιουνίου, οπότε θα φανεί εάν και εφόσον η ΕΚΤ θα άρει το waiver), το δέλεαρ των traders εξαντλείται μέχρι την ευρύτερη περιοχή των 640 μονάδων. Ημερομηνία-ορόσημο θεωρείται και αυτή της ψήφισης των επώδυνων ν/σ και του υπερ-νομοσχεδίου από τη Βουλή, αν και στην πλειονότητά τους οι επενδυτές θεωρούν... περασμένα τα μέτρα από τη Βουλή.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως η αγορά θα πρέπει από τούδε και στο εξής να αρχίσει να συνεκτιμά, αφομοιώνει τις αναπόφευκτες επιπτώσεις που θα επιφέρει η από 1ης Ιουνίου κιόλας εφαρμογή ενός ατελείωτου πακέτου έμμεσων φόρων, από την παραγωγή και την παροχή υπηρεσιών μέχρι τη λιανική και την κατανάλωση.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις παρενέργειες που θα προκληθούν σε σημαντικά τμήματα της αγοράς, το επιχειρείν, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για τις εισηγμένες, που είτε άμεσα είτε έμμεσα θα υποστούν την επιβάρυνση.

Συνεδρίαση Coca Cola η σημερινή, μετά τη σημαντική διόρθωση της Παρασκευής, λειτουργεί σήμερα σαν "μαξιλάρι" στις περιορισμένες πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος και δεικτοβαρή blue chips.

Μετοχή-πολυεργαλείο της Coca Cola σήμερα λειτουργεί αντισταθμιστικά για τους long, καθώς ενισχύεται 2,73% στα 17,30, έχοντας αντιδράσει στις 12:25-12:40 έως τις 17,45 μονάδες (...με υποψία διπλής κορυφής).

Με την Coca Cola σε ανοδική φορά αντισταθμίζεται η διόρθωση και των 4 συστημικών τραπεζικών μετοχών αλλά και η πίεση που δέχονται οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Λιγότερο η μετοχή του Οργανισμού, που μέχρι τώρα κρατάει τα 9 ευρώ, περισσότερο του ΟΠΑΠ, ενόσω συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τον οριστικό τρόπο φορο-επιβάρυνσης του οικονομικού αποτελέσματός του. Εως τα 6,65 από τα 6,80 ευρώ, στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς οι πωλητές- αγοραστές χαμηλώνουν όλο και περισσότερο τον πήχη.

Στον ΟΤΕ νωρίτερα άλλαξε χέρια ένα πακέτο 50.000 στα 9,14 ευρώ.

Για τον τραπεζικό κλάδο πιθανόν να διαμορφωθεί τάση ανάλογα και με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, θυμίζοντας πως η Eurobank ξεκινά πρώτη αύριο (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης) και ότι η IBG εκτιμά πως θα είναι καλύτερα διατηρώντας τιμή-στόχο το 1,36 ευρώ και σύσταση αγορά. Δύο πακέτα των 700.000 το καθένα έχουν γίνει στο 1,04 ευρώ. Αλλα δύο από 140.000 τεμάχια έχουν αλλάξει χέρια στα 2,20 ευρώ για την Alpha Bank.

Οριακά πάνω από τα 4 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με την εισηγμένη να αποπληρώνει σήμερα το ομόλογο 400 εκατ. ευρώ και με τη διοίκησή της να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές.

Με χαμηλές συναλλαγές/τζίρο ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ συνεχίζουν τη θετική κίνησή τους, με την πρώτη να μετρά 14,58% σε διάστημα μηνός και με 11,31% για τη μετοχή του Οργανισμού, στο ίδιο διάστημα.

Στα 7,56 ευρώ η μετοχή της Grivalia, με ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων να έχει αλλάξει χέρια στα 7,60 ευρώ.

Aπό την ακόμη πιο υποτονική μεσαία κατηγορία ξεχωρίζει και λόγω των αυξημένων συναλλαγών ο Fourlis, στα 3,36 ευρώ, η Attica Bank στο 0,193 επίσης με υψηλό τζίρο, Πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Πίστη, Σωληνουργεία Κορίνθου και Κορρές που τελευταία παρουσιάζει κάποια δραστηριότητα.

(*) Λίγο μετά τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια 34 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος μόλις έφτανε τα 28 εκατ. ευρώ.

Σχετική κινητικότητα στο ΧΠΑ, με 2.240 ΣΜΕ στον FT 25 (με μικρή υποτίμηση/discount), θυμίζοντας πως την Παρασκευή λήγει η σειρά Μαΐου για το Συμβόλαιο του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v