Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή το Χρηματιστήριο

Θετικό ξεκίνημα στην ελληνική αγορά, που «ψάχνει» αντίδραση μετά και τη χθεσινή «βουτιά» 4% που έστειλε τον Γενικό Δείκτη στις 474 μονάδες. Μεταξύ προσφυγικού, αγροτών και αξιολόγησης, το ενδιαφέρον. Τα τεχνικά όρια για τον FT 25. Πού ποντάρει το «έξυπνο χρήμα».

"Σκληρή γραμμή" για το προσφυγικό από την "ομάδα της Βιέννης". Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κοντά στα υψηλά ημέρας τερμάτισε η Wall Street. Νέο χτύπημα σε τράπεζες και blue chips.

Διάχυτη είναι πλέον η εκτίμηση σε κύκλους ξένων ειδικών, πως με τη συγκρότηση της λεγόμενης "ομάδας της Βιέννης" αρχίζουν να πέφτουν οι τίτλοι τέλους αυτού που κάποτε θεωρούνταν "ενιαία Ενωμένη Ευρώπη". Πλέον αυτό το συνονθύλευμα δείχνει να έχει ως μόνα κοινά χαρακτηριστικά το νόμισμα/ευρώ και τη Συνθήκη Σένγκεν, εντός της οποίας έχει διαμορφωθεί το γνωστό περιβάλλον συναλλαγών, κυκλοφορίας, μεταφορών κ.ά.

Ακόμη κι αν η σχάση της "ενιαίας Ευρώπης" αποτραπεί τυπικά στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, θα καθορισθεί εν πολλοίς από τις εκλογές της 13ης Μαρτίου στα τρία γερμανικά κρατίδια, εάν η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί ή θα πάρει παράταση περιορισμένου χρόνου.

Σημειώναμε χθες, για πολλοστή φορά, πως το "έξυπνο χρήμα" έχει γίνει εμφανές πως είναι short στις ευρωπαϊκές αγορές από την αρχή του χρόνου, πιθανότατα θα έχει αρχίσει να αποχωρεί, να μειώνει θέσεις αρκετά νωρίτερα. Τις τελευταίες εβδομάδες αυτή η τάση "βγάζει μάτια", ενώ τις τελευταίες ημέρες θα έλεγε κάποιος πως ετοιμάζεται ένα big sell-off με τη Γερμανία στο επίκεντρο.

Εχω την αίσθηση πως πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της 13ης Μαρτίου, οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμη.

Στη δίνη αυτών των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωζώνη, σε αυτό το διαλυτικό περιβάλλον στην ΕΕ-28, η Ελλάδα εξακολουθεί να λειτουργεί ως ο απόλυτος απορρυθμιστής, το "ελληνικό πρόβλημα" συνεχίζει να αποτελεί τη γεννήτρια αυτής της τάσης.

Εύλογη η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος θέτει το δίλημμα "τήρηση συμφωνηθέντων από ΕΕ ή βέτο", καταδεικνύοντας την ιστορική κρισιμότητα της κατάστασης καταρχήν για τη χώρα, συνακόλουθα δε για την ενιαία Ευρώπη.

Μία πρώτη καταγραφή των πωλήσεων, που ενδέχεται να ενταθούν σε ελληνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, έγινε χθες από Φρανκφούρτη μέχρι ΧΑ.

"Βουτιά" 3,99% στις 474 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, απώλειες 4,98% για τον FT 25, ακριβώς στη στήριξη των 125/126 μονάδων.

Εάν χαθούν σήμερα οι 125/126, ο δείκτης κλίνει προς τις 122, όπου και θα κριθούν αρκετά για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ομως ας περιμένουμε σήμερα-αύριο, ας μη φανώ τόσο απαισιόδοξος, ας δοθεί λίγος χώρος στην ελπίδα, λίγος χρόνος μην τυχόν και αναστραφεί η κατάσταση, που πλέον αρχίζει να μοιάζει ανεξέλεγκτη -και αναφέρομαι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτή τη στιγμή-μηδέν πραγματοποιείται η νέα συνάντηση Τσίπρα - αγροτών και θα ήθελα να ελπίζω πως στο... και πέντε μπορεί να πρυτανεύσει ο κοινός νους. Να γίνει έστω ένα βήμα, να δοθεί μία ανάσα σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον.

Για την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου κάνει λόγο ο επικεφαλής της Ν.Δ.

Σε αυτό το σημείο (και) το ΧΑ μετρά ήδη αντίστροφα, είτε για τη "μεγάλη βουτιά" είτε για τη "μεγάλη αντίδραση", ανάλογα με τις εξελίξεις που σε σύντομο αλλά πυκνό χρόνο θα δείξουν προς τα πού οδεύουν και οι ευρωαγορές, αλλά και η ελληνική.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v