Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με πτώση και το σημερινό ξεκίνημα

Με τα βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού ανοιχτά, το ΧΑ «ψάχνει» συνέχεια στην τεχνική αντίδραση. Η προσοχή παραμένει στον τραπεζικό κλάδο. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, ΕΛΠΕ. Στο επίκεντρο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Απέραντο hot spot η χώρα, γεμάτος πάλι ο Πειραιάς και όπως εύστοχα προειδοποιεί ο Παναγιώτης Υφαντής το προσφυγικό θα πρέπει να ειδωθεί ως "αγκάθι" και για τον τουρισμό.

Εκτιμούσα εχθές πως τα επίχειρα της... πολιτικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο μεταναστευτικό θα τα βρίσκει μπροστά της η χώρα σε όλο και περισσότερα μέτωπα.

Για τις αναπόφευκτες επιπτώσεις του στον τουρισμό και το ΑΕΠ από τον βασικότερο πυλώνα της οικονομίας θέλω να πιστεύω πως προνοούν ήδη οι συναρμόδιοι υπουργοί. Θεωρώ απαραίτητη την εισαγωγή, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν το 2015 σε 14,2 δισ. ευρώ κατά 6% αυξημένα σε σχέση με το 2014. Οπερ...

Στα του Χ.Α., όπου εχθές επιχειρήθηκε μία μέτριου κόστους αντίδραση, το ξεκίνημα είναι και σήμερα πτωτικό. Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 494 μονάδες, με τον FT 25 στις 133, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο που κέρδισε 3,18% προς τις 30 μονάδες.

Μέτριου κόστους, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 35,8 εκατ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (στα 55 εκατ. ευρώ), αλλά σχετικά υψηλότερα της Δευτέρας.

Για ανάδυση έκπληξη με... εκπτωτικό τζίρο, έκανε λόγο εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς η επικαιρότητα -ειδικά εντός των "τειχών"- δεν ευνοούσε μία σημαντική αντίδραση. Ωστόσο, μία κίνηση επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών με γνώμονα και τα αποτελέσματα 2015 από τη στιγμή που ενεργούν "ισχυρά χέρια" μόνο καλοδεχούμενη είναι.

Στα της αξιολόγησης και του προγράμματος, η Ελενα Λάσκαρη αναφέρεται στις νέες αιτιάσεις Τσακαλώτου για το ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κόψει κι άλλο τις συντάξεις την ώρα που "παίζεται" ο νέος ρόλος του Ταμείου στο επόμενο "ελληνικό πρόγραμμα".

Ομως η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο ασφυκτιούν υπό το βάρος όσων διαδραματίζονται στα πολλά ανοιχτά μέτωπα, με τη χώρα σε πρωτόγνωρη κατάσταση και την "ενιαία Ευρώπη" σε διαδικασία αποσύνθεσης.

Προφανώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με αυτή την ειδησεογραφία η οποιαδήποτε σκέψη (και ποντάρισμα) για πειστική υπέρβαση των 520-525 μονάδων θα θεωρούνταν ριψοκίνδυνη. Συνεπώς περιοριζόμαστε στις επιμέρους καθημερινές κινήσεις, ανιχνεύοντας τις ενδείξεις που αναδεικνύουν συγκεκριμένες μετοχές, κυρίως από τον FT 25 αλλά και τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση. Πρώτος βραχυπρόθεσμος στόχος παραμένουν πάντως οι 500 μονάδες.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις για όλες ανεξαιρέτως τις μετοχές, που (και) οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν υπέρ μίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα. ΟΤΕ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι περιπτώσεις ενδεικτικές για μία αγορά, που παραμένει σε διαδικασία συσσώρευσης και αναμονής.

Θα επιμείνω τεχνικά, καθότι ο FT 25 διαμορφώθηκε οριακά στο πρώτο όριο που είχε τεθεί, στις 133 μονάδες, υπέρβαση του οποίου δίνει είσοδο σε intraday για τις 136-137 μονάδες και κοντινότερη στήριξη στις 131. Εύρος διακύμανσης για τον δείκτη μεταξύ κάτω ορίου στις 127 και άνω στις 137 μονάδες. Στόχος παραμένουν οι 141-142 μονάδες.

Πολύτιμες οι βοήθειες από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με την αγορά να περιμένει τα αποτελέσματα του Οργανισμού η μετοχή του οποίου επανήλθε στην περιοχή των 7 ευρώ. Make or break στα 7,27 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (και) για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Σημαντική για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η υπέρβαση του 1,20 ευρώ που σήμερα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί -πλέον- ως στήριξη. Μαζεύτηκε η προσφορά από τα χαμηλά στα Ελληνικά Πετρέλαια, εξακολουθεί να προβληματίζει ο εις εκ των σηματωρών Τιτάν. Σε πορεία προς τα υψηλά 52 εβδομάδων η Jumbo, με συνεχείς προσυμφωνημένες πράξεις που "ανεβάζουν" τον πήχη και εν όψει αποτελεσμάτων.

Η προσοχή στρέφεται σταδιακά και στα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Από τη "μεσαία" κατηγορία, η υπεραντίδραση για τη μετοχή της MIG, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση της Κύπρου, ήρθε λίγο έως πολύ φυσιολογικά. Αλλωστε η MIG έχει δώσει κίνηση από χαμηλότερη τιμή εδώ και μέρες.

Από τις τράπεζες προβλημάτισε η νέα πτώση για την Alpha Bank, καθώς συνοδεύτηκε με συναλλαγές 8,1 εκατ. μετοχών, αξίας 10,4 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως το 11,57% στο 0,135 της Πειραιώς ήταν "ανάσα" , καθότι πραγματοποιήθηκε με 24 εκατ. τεμάχια, αξίας 3 εκατ. ευρώ.

Για τον τίτλο της Alpha Bank έχει καλυφθεί το 61% της όλης κίνησης από το 0,95 έως το 1,65 ευρώ. Στο 1,38 ευρώ μία σημαντική αντίσταση και μόνο κατοχύρωσή της θα μπορούσε να δώσει συνέχεια προς το 1,58 ευρώ. Σήμερα δεν πρέπει να χαθεί σε "κλείσιμο" το 1,28-1,26 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v