Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 485-490 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλές συναλλαγές. Θετικό γύρισμα για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, στο «κόκκινο» η Alpha. Στο πράσινο ΔΕΗ, ΟΤΕ. Η συσχέτιση με την κίνηση στις διεθνείς αγορές. Επιβεβαιώθηκαν στηρίξεις για τους δείκτες.

Σε διόρθωση η Ευρώπη, με απώλειες αρχικά προς τις 480 μονάδες το Χ.Α. και σταδιακά επανάκαμψη μετά τις 11:15 και επιστροφή σε θετικό πρόσημο μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Με πωλητές από την αρχή της συνεδρίασης στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κλίση των κύριων δεικτών έως 1,25% χαμηλότερα, το πτωτικό ξεκίνημα στο Χ.Α. ήρθε φυσιολογικά.

Ούτως ή άλλως, το κλίμα από τα πολλά «ανοιχτά μέτωπα» δεν είναι και το πιο ενθαρρυντικό (και) για το χρηματιστήριο, με την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών εύλογα να τηρεί στάση αναμονής. Στάση που άλλαξε σταδιακά και αφού νωρίτερα είχε προηγηθεί επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη και τον FT 25.

«Πατά» τις 490 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τράπεζες αλλά και Coca Cola και άλλα δεικτοβαρή χαρτιά.

Ωστόσο, στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης οι συναλλαγές, πωλήσεις/αγορές, είναι ελεγχόμενες, πραγματοποιούνται σε βάθος όπου ενεργοποιούνται εντολές και υπάρχει ζήτηση. Προσώρας παρατηρείται μία... ρηχή συνεδρίαση, ανάλογη της χθεσινής, ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί (και) στο χρηματιστήριο.

Στα επίπεδα των 128-127 μονάδων η εμφανής -βραχυπρόθεσμη- στήριξη για τον FT 25, που μπορεί να ξεκίνησε με τις 22 από τις 25 μετοχές στο κόκκινο, αλλά σταδιακά κι άλλοι τίτλοι επανέκαμψαν. Αποτέλεσμα, η μείωση της αρχικά μεγαλύτερης διόρθωσης, με την Πειραιώς να είναι η πρώτη από τις τραπεζικές μετοχές που «γύρισε» σε θετικό έδαφος.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την αρχική υποχώρηση στην τάση που από νωρίς έχει δημιουργηθεί σε Ευρώπη, Φρανκφούρτη αλλά και στην κωλυσιεργία που παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ξεκινώντας από το «αγροτικό».

Να συνεκτιμηθεί πως στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε από τις 9.505 έως τις 9.480 μονάδες, εν μέσω εντάσεων για το προσφυγικό και την D.W. να αναφέρεται σε «ανταρσία» κατά της Μέρκελ και σκέψεις του κυβερνητικού εταίρου CSU για δικαστική προσφυγή. Την ίδια ώρα, επιδείνωση παρουσιάζει ο δείκτης IfO, θυμίζοντας πως προ ημερών ανάλογη εικόνα είχε αποτυπωθεί στον δείκτη ZEW.

Στα καθ' ημάς, η αρχική διόρθωση μαζεύτηκε, καθώς σταδιακά μετά τις 11:15 οι αγοραστές ανέλαβαν σε περισσότερες από 15 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ την Πειραιώς ακολούθησαν Εθνική και Eurobank.

Σε θετικό έδαφος ο Δείκτης Τραπεζών μετά τις 11:30, με μόνη σε αρνητικό έδαφος την Alpha Bank, όπου συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις από ισχυρό αμερικανικό χαρτοφυλάκιο. Η Alpha Bank ήταν η τελευταία από τις 4 συστημικές που μετά τις 11:40 πέρασε κι αυτή σε θετικό έδαφος και αφού νωρίτερα απορροφήθηκε προσφορά 2,7 εκατ. μετοχών.

Σαφώς βελτιούμενη η εικόνα στην πλειονότητα των σηματωρών - blue chips, με τη δεικτοβαρή Coca Cola να περνά σε θετικό έδαφος, ωθώντας και τον Γ.Δ. να περάσει πάνω από τις 488 μονάδες και πάλι.

Ισχυρές αγορές και σήμερα στη μετοχή του ΟΤΕ, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων 2015, με τα 7,10 ευρώ να παραμένουν μία κομβική -βραχυπρόθεσμα- τιμή.

Από τα 3,57 προς τα 3,66 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, που και αυτή, λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων την Πέμπτη, παρουσιάζει ενδιαφέρον. Για τη μετοχή των ΕΛΠΕ σχετική ανάρτηση έχει γίνει στον Εκηβόλο.

Προς τα 3 ευρώ και πάλι η μετοχή της ΔΕΗ, πάνω από τα 2 ευρώ η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στα 7,32 ευρώ η μετοχή της Grivalia, στα 3,98 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Στις 11:50 είχαν αλλάξει χέρια 18 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v