Ενεργειακό ράλι στη Wall Street, σε υψηλό δύο εβδομάδων οι ευρωαγορές, άνοδος με ερωτήματα στο Χ.Α.Καλοδεχούμενη η χθεσινή... άσφαιρη αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, απόρροια του βελτιωμένου κλίματος στις διεθνείς αγορές αλλά και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στο εσωτερικό. Ωστόσο σήμερα το πάνω χέρι έχουν οι πωλητές οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο τις τράπεζες.
Η αντίδραση του Γενικού Δείκτη έως τις 494,12 με κλείσιμο στις 487,97 μονάδες, ικανοποιητική από αρκετές απόψεις, κυρίως τεχνικών χαρακτηριστικών, πλην όμως οι συναλλαγές των 47,9 εκατ. μετοχών και αξίας μόλις 29,2 εκατ. ευρώ δεν αφήνουν το περιθώριο για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη συνέχεια. Και αναφερόμαστε στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 520-525 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 141 μονάδων για τον FT 25.
Από τη χθεσινή ημέρα σοφότεροι δεν γίναμε, κι αυτό γιατί η Ευρώπη αποδεικνύεται πως δεν μπορεί να διαχειριστεί το τεράστιο πρόβλημα του λεγόμενου «προσφυγικού», που αποτελεί ήδη «βόμβα» στα θεμέλιά της σε μία περίοδο που, όπως σημειώνει ο Wolfgang Munchau (Financial Times), οι παραχωρήσεις στη Βρετανία οδηγούν σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Το «δύο» είναι αισιόδοξη προσέγγιση για αυτό το συνονθύλευμα που θέλει να λογίζεται ως «ενιαίος πολιτικός-οικονομικός χώρος».
Τα επίχειρα του λεγόμενου «προσφυγικού» θα τα βρίσκει όλο και δραματικότερα μπροστά της η Ευρώπη και προφανώς η χώρα μας, αλλά δεν είναι του παρόντος (σ.σ. σχολίου)...
Η Μαρίνα Μάνη επιχειρεί μία καταγραφή του «κόκκινου συναγερμού» που έχει σημάνει για το «προσφυγικό».
Στο εσωτερικό, η χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη (στο enikos/STAR) δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών. Το έναντι ποιου τιμήματος είναι ένα άλλο θέμα, που σύμφωνα με πολλές συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα αφορά και στις «κύριες συντάξεις».
Ωστόσο, ο χθεσινός χαμηλός τζίρος, στο ήμισυ του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα ακόμη και των βραχυπρόθεσμων παικτών και όσων έχουν τη διάθεση να ρισκάρουν σε αυτήν τη φάση της αγοράς.
Με τις χώρες στα βόρεια να κλείνουν τα σύνορα, το «αγροτικό» να μην έχει αμβλυνθεί επαρκώς και την αξιολόγηση να πρέπει να κλείσει σε εύλογο χρόνο, οι ριψοκίνδυνοι είναι λιγοστοί.
Και αυτοί σε πολύ συγκεκριμένες μετοχές. Αυτό γιατί μπορεί ο FT 25 να αντέδρασε χθες έως τις 132,91 και να έκλεισε στις 130,52 μονάδες, πλην όμως οι εισηγμένες/μετοχές που ακολουθούν την κίνηση (από τα τελευταία χαμηλά των 420 μονάδων) δεν είναι πολλές.
Επί της ουσίας, ο FT 25 έδωσε την αντίδραση προς τις 133 μονάδες (που είναι και το νέο μας stop στις short θέσεις), αλλά μόνο πειστική διάσπαση θα δώσει συνέχεια προς τις 136-137, με στόχο τις 140-141 μονάδες.
Η κίνηση του δείκτη θα πρέπει να αποδοθεί στις τράπεζες αλλά κυρίως στην υπεραντίδραση συγκεκριμένων δεικτοβαρών τίτλων, με χαρακτηριστικότερη την Coca Cola. Ξεπερνώντας τις αντιστάσεις, η μετοχή-σηματωρός και αυξημένου βάρους Coca Cola συνέβαλε στην ισχυροποίηση της τάσης του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Δευτερευόντως ο ΟΤΕ, όπου έγινε προσπάθεια για την κατοχύρωση των 7,10 ευρώ αλλά και ο ΟΠΑΠ που, παρά τις συνέπειες των εξελίξεων (αναφορικά με την επιβολή του τέλους), κατάφερε να κρατήσει τα πολύ σημαντικά 5,73 ευρώ.
Η χθεσινή συνεδρίαση, κυρίως λόγω χαμηλού τζίρου και μη σημαντικών ενεργειών από την πλευρά των «ισχυρών χεριών» που παρακολουθούμε, δεν μπορεί να μας δώσει καθαρή εικόνα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Ει μη μόνον ενδείξεις για επιμέρους «χαρτιά», που και τεχνικά έχουν ενδιαφέρον και δημιουργούν σχηματισμό αναστροφής. Μία μετοχή που έχει επανέλθει σε ανοδική φορά και θα φανεί σήμερα-αύριο εάν μπορεί να αποτελέσει σηματωρό είναι αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αντιθέτως, δεν μας δίνει σήμα ο έτερος -διαχρονικός- σηματωρός μας, ο Τιτάνας, ενώ στα άξια προσοχής της χθεσινής συνεδρίασης το «άδειασμα» με συναλλαγές... μηνός στη Frigoglass. Το χθεσινό «άδειασμα» μόνο σε «μεγάλο παίκτη» μπορεί να αποδοθεί.