Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό κλείσμο «ψάχνει» το ΧΑ

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον FT 25 στην περιοχή των 130 μονάδων. Υπεραποδίδουν Τράπεζα Πειραιώς, Εurobank. Aνοδος για Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος. Απώλειες για Τιτάνα, Aegean. Σταθεροποιητικά η Coca Cola.

Η βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη, η εικόνα των ανοδικών futures του S&P στη Wall Street και το χαμηλό κόστος της αντίδρασης επαναφέρουν το ΧΑ υψηλότερα.

Σε ακόμη μία -τρίτη- προσπάθεια ανίχνευσης της περιοχής των 500 μονάδων, με σαφώς καλύτερη την εικόνα στις τράπεζες απ' ό,τι στο ξεκίνημα και την πλειονότητα -πλέον- των μετοχών του FT 25 σε ανοδικό κανάλι.

Νωρίτερα είχαν περιοριστεί οι απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη -και λόγω της Deutsche Bank-, το συμβόλαιο του S&P παρέπεμπε σε ελαφρώς θετικό άνοιγμα (από αρνητικό, πριν μία ώρα), ενώ και το ευρώ σταθεροποιούνταν στο εύρος των 1,1053-1,099 δολαρίων.

Χωρίς θεαματικές αλλαγές στο εσωτερικό -πλην ίσως της ανακοίνωσης του ΔΝΤ, που ενισχύει τα σενάρια για νέο ρόλο του Ταμείου στο επόμενο ελληνικό πρόγραμμα- και χωρίς κάτι νεότερο από τα πολλά "ανοιχτά μέτωπα", το ΧΑ ξαναεπιχειρεί προς τις 500 μονάδες, ακριβώς επειδή οι πωλητές παραμένουν φειδωλοί στις ρευστοποιήσεις τους.

Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να απορροφηθεί η προσφορά που εκδηλώνεται και σήμερα αλλά και στη χθεσινή συνεδρίαση, θυμίζοντας πως τεχνικά ο ΓΔ και ο FT 25 παραπέμπουν σε συσσώρευση λίγο χαμηλότερα κρίσιμων περιοχών.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, μέτριος ο τζίρος, χαμηλότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, όμως υψηλότερος του χθεσινού. Και σήμερα διασπορά σε τράπεζες (52%) αλλά και μετοχές-σηματωρούς και blue chips, αναλυτικότερα σε ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Coca Cola κ.α. Να σημειωθεί πως στο επίκεντρο βρίσκονται εισηγμένες που ανακοινώνουν οικονομικά στοιχεία 2015 μέσα στην εβδομάδα.

Στις 133 μονάδες νωρίτερα ο FT 25 με σχέση ανοδικών/καθοδικών εντελώς διαφορετική απ' ό,τι στην αρχή της ημέρας. Μόνον 6 μετοχές στο κόκκινο, μία σταθερή και 18 στο πράσινο και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό για Πειραιώς (7,44%), Eurobank (6,28%) και Εθνική (3,61%), ενώ στο συν έχει "γυρίσει" εδώ και ώρα και η μετοχή της Alpha Bank.

Κοντά στις υψηλές τιμές ημέρας ο δείκτης αλλά και οι μετοχές -εκτός των τραπεζών- του ΟΤΕ, με αγοραστές έως τα 7,22 ξεπερνώντας άνετα τα 7,10 ευρώ, της Jumbo έως τα 10,25 ευρώ, της ΔΕΗ έως τα 3,02 ευρώ, της Lamda Development έως τα 3,67 ευρώ.

Στα 15,87 ευρώ η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, με τη Euroxx να αναβαθμίζει σε overweight από neutral, μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 19,5 από 22 ευρώ σε έκθεσή της.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση του τζίρου κατά 20% σε ετήσια βάση το δ' τρίμηνο, στα 351 εκατ. ευρώ, λόγω ισχυρών επιδόσεων σε ΗΠΑ και Αίγυπτο.

Η εισηγμένη αναμένεται να εμφανίσει επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη ύψους 8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8 εκατ. το δ' τρίμηνο του 2014. Οπως επισημαίνει η Euroxx, οι αναπτυξιακές προοπτικές της εταιρίας είναι άθικτες, με πρόβλεψη για μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 66% έως το 2017.

Στα 18,73 ευρώ με μικρά κέρδη η Coca Cola, με τη Eurobank Equities να θεωρεί υπερτιμημένη τη μετοχή, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "sell" και τιμή-στόχο στα 16,4 ευρώ (έναντι τρέχουσας τιμής στο ταμπλό στα 18,7 ευρώ).

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η Coca Cola Hellenic Bottling παραμένει μια ελκυστική μακροχρόνια περίπτωση λόγω των ισορροπημένων ροών εσόδων, της γεωγραφικής της διασποράς και των περιθωρίων ανάπτυξης.

Ωστόσο, στα τρέχοντα επίπεδα, η τιμή της μετοχής συμπεριλαμβάνει ήδη μια μεσοπρόθεσμη αύξηση των EBIT κοντά στο 10%.

Στις 16:30 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 53 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 30 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v