Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο

Παραμένει σε βαθύ κόκκινο το ΧΑ, ενώ βαρύ είναι το κλίμα στις ξένες αγορές λόγω και της υποχώρησης του πετρελαίου. Πτώση υψηλότερη του 5% για Alpha, Μυτιληναίο, Εθνική, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ. Περίπου 20 μετοχές καταγράφουν κέρδη στο ταμπλό. Κέρδη για Jumbo. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σε κλοιό πιέσεων από πετρέλαιο, ενδεχόμενο Brexit και εταιρικά αποτελέσματα, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν σημαντικά χαμηλότερα. Σε κλοιό πιέσεων από προσφυγικό, αγροτικό, αξιολόγηση και γενικότερη ρευστότητα, το ΧΑ διορθώνει κάτω και από τις 480 έως τις 471,85 μονάδες.

Ευρύτατο φάσμα ρευστοποιήσεων "σαρώνει" από τις κεντρικές αγορές της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, του Λονδίνου, μέχρι τις περιφερειακές της Μαδρίτης, του Μιλάνου, με την... εξοβελισμένη ελληνική σε ακόμη μία οπισθοχώρηση.

Στο μείον 14,31% οι απώλειες για τον DAX από την αρχή του έτους, στο μείον 10,40% για τον CAC 40, έναντι 5,70% του FTSE 100. Στο ίδιο διάστημα, διψήφιες απώλειες για ΜΙΒ στο Μιλάνο και ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, με τον πρώτο -σήμερα- κατά 1,70% χαμηλότερα στις 16.870, και τον δεύτερο κατά 2,59% στις 8.053 μονάδες.

Στο ΧΑ για τον Γενικό Δείκτη, μετά και το σημερινό μείον, οι απώλειες διαμορφώνονται συνολικά σε 24,61% από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό κλάδο να "μετρά" 55,30% στο ίδιο διάστημα.

"Εκτός τειχών" σύννεφα, "εντός τειχών" χειρότερα, με συνέπεια τόσο στην Ευρώπη όσο στο ΧΑ να έχει μειωθεί αισθητά ο ρυθμός συναλλαγών και οι τζίροι από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, καθώς όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί από τους ειδικούς, η έξοδος κεφαλαίων από την Ευρώπη είναι σταθερή, συνεχής από την αρχή του 2016.

Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενδεικτικό είναι το αποτέλεσμα των στοιχείων που συγκεντρώνει η Thomson Reuters StarMine και σύμφωνα με τα οποία από το 58% των εταιρειών του Stoxx Europe 600 έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, από αυτά μόλις το 5% είτε ευθυγραμμίστηκε, είτε ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον και δεδομένων των διογκούμενων προβλημάτων στο εσωτερικό, το ΧΑ δεν θα μπορούσε να παρουσιάζει εικόνα καλύτερη από αυτήν των τελευταίων ημερών.

Τουλάχιστον, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, συντηρείται η συσσώρευση βασικών δεικτών και μετοχών σε εύλογα εύρη διακύμανσης, με τον ΓΔ μεταξύ άνω ορίου 500 και χαμηλού προς τις 470 μονάδες.

Κατά 3,46% υποχώρησε ο ΓΔ την Παρασκευή, κατά 1,55% αντέδρασε τη Δευτέρα, άλλο 1,23% κέρδισε χθες, για να χάνει σήμερα έως 4,15% προς τις 471 μονάδες.

Οσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη -μηνιαία- τάση, ο ΓΔ από τη στιγμή που υποχώρησε προς τις 505-500 μονάδες (την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου), ακολούθησε διόρθωση έως το χαμηλό των 420 μονάδων (δεύτερη εβδομάδα), και πάλι αντίδραση προς τις 500 μονάδες (την προηγούμενη εβδομάδα). Την τρέχουσα, επιχειρείται η συσσώρευση με όσο το δυνατόν υψηλότερο σημείο αναφοράς-στήριξης που να μη διαμορφώνεται χαμηλότερα των 470 μονάδων.

Κατά 8,25% χαμηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς Πειραιώς, Eurobank και Εθνική διορθώνουν με διψήφιες απώλειες ενώ κατά 5,38% η μετοχή της Alpha Bank.

Με σταθερούς πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που από την αρχή της συνεδρίασης έχουν χάσει τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους, ενώ κατά 6,50% έχει... πέσει η τάση για τη μετοχή της ΔΕΗ. Πρακτικά για τη μετοχή της Επιχείρησης ο συντελεστής ταχύτητας είναι πλέον διπλάσιος των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, καταγράφοντας -κατά κανόνα- τη μεγαλύτερη άνοδο ή τη μεγαλύτερη διόρθωση.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές υποχωρεί η μετοχή της Coca Cola, που νωρίτερα έκανε πράξεις και στα 17,92 ευρώ. Τεχνικά, καλό θα ήταν η Coca Cola να μην "κλείσει" χαμηλότερα των 18,02 ευρώ.

Νέες απώλειες έως 5,38% για τη μετοχή των FF Group και με άξιον αναφοράς χαρακτηριστικό τις επίμονες αγορές ιδίων μετοχών που συνεχίζει εδώ και εβδομάδες ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος του ομίλου Δημ. Κουτσολιούτσος.

Να συνεκτιμηθεί πως πέρυσι τέτοια εποχή, η μετοχή είχε 30,10 ευρώ, ο όμιλος αποτίμηση σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα αποτιμάται στα 925 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας υπολογίζεται -πρόχειρα- πως από την αρχή του έτους έχει διαθέσει από την τσέπη του πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για αγορές μετοχών και στήριξη της εταιρείας του.

Από τις μετοχές του δείκτη σε κόκκινο-βαθύ κόκκινο οι 22, με σταθερή την Τέρνα Ενεργειακή στα 2,07 ευρώ, την Grivalia με κέρδη στα 7,31 ευρώ και την Jumbo με μείον 0,98%, να σημειώνει τις μικρότερες απώλειες από τις 23 που υποχωρούν.

Στη μεσαία κατηγορία, απουσία ξένων παικτών, διασώζονται με λιγοστές συναλλαγές ΥΓΕΙΑ, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ, Autohellas. Χωρίς απώλειες οι 4 μετοχές των Ικτίνου, Kleemann, ΟΛΘ, Σωληνουργείων Κορίνθου, που δεν είχαν ανοίξει καν!

Στις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 66 εκατ. μετοχές, καθώς πραγματοποιούνταν αυξημένες συναλλαγές στις τραπεζικές (περί τα 21 εκατ. μτχ. στην Πειραιώς και 17 στην ΕΤΕ), αλλά με τον τζίρο στα 28 εκατ. ευρώ. Το 58% του τζίρου στις τράπεζες.

Είχαν γίνει 3 πακέτα: 1 στην Κύπρου για 8.083.302 στο 0,129 ευρώ και 2 στα Ελληνικά Πετρέλαια για συνολικά 274.000 μτχ. στα 3,495 και 3,48 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v