Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα σε τράπεζες και Ντομπρόβσκις

Πτωτικό ξεκίνημα με πιέσεις στις τράπεζες. Τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές στο επίκεντρο της συνεδρίασης, δεδομένων και των επαφών του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Τα σημαντικά κέρδη... δελεάζουν για οπισθοχώρηση. Ενδείξεις «κορύφωσης» στο 0,79 ευρώ για ΕΤΕ.

Καλή μέρα (*) και καλή εβδομάδα. Με την πρώτη από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί και ο Οκτώβριος, μήνας που μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής «μετρά» κέρδη.

Πολλές οι κρίσιμες συναντήσεις που έχουν μπροστά τους οι Έλληνες επιτελείς με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να κάνει λόγο για τις πρώτες αρρυθμίες και τα μεγάλα μέτωπα που άνοιξαν με τους θεσμούς.

Μέχρι τώρα αυτές οι αρρυθμίες, οι καθυστερήσεις, έχουν ως συνέπεια δέκα και μέρες μετά τη 15η Οκτωβρίου -οπότε θα έπρεπε να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών-, το μείζον αυτό θέμα να παραμένει εκκρεμές.

Στο Χ.Α. μπορεί να επιχειρήθηκε ένα στοίχημα προεξόφλησης και σε μεγάλο βαθμό να απέδωσε διψήφια ποσοστά σε επιμέρους περιπτώσεις, πλην όμως το ν/σ και η σχετική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθούν και στην πράξη.

Πάνω από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο (στην περιοχή των 280 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών) και αιχμή τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, με αύξηση συναλλαγών/τζίρου στις τελευταίες συνεδριάσεις, οπότε και κορυφώθηκε η ανοδική αντίδραση.

Με σχηματισμό «διπλής κορυφής» (πέριξ των 715 μονάδων), όπως σημειωνόταν σε σχετική μας προσέγγιση το Σαββατοκύριακο, την ώρα που, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, επιταχύνεται η πολιτική διαπραγμάτευση. Από σήμερα συνεχίζεται η προσπάθεια να καμφθούν οι σκληρές θέσεις των δανειστών, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται και η διαδικασία εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση περνά, έστω και μετ' εμποδίων, νομοσχέδια, ρυθμίσεις και σκληρά μέτρα, με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση να ισχύει από σήμερα, τους φαρμακοποιούς να «κατεβάζουν ρολά» και την Ελλάδα να πιέζεται πανταχόθεν στο «μεταναστευτικό». Σε «τάφρο» προστασίας για το γερμανικό «φρούριο» χαρακτήριζε παράγων τον ρόλο που διαδραματίζει και καλείται να παίξει στη συνέχεια η χώρας μας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε όλα τα μέτωπα.

Ο Ολάντ έφυγε, ο Ντομπρόβσκις έρχεται και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια πιέζουν (και) το Χ.Α. Με ζητούμενο πάντα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή η εβδομάδα είναι ίσως η κρισιμότερη στη μέχρι τώρα διαδικασία καθώς στο τέλος της (Παρασκευή βράδυ) θα γίνουν γνωστά τα νεότερα από την ΕΚΤ.

Στο πού θα κριθεί η επιτυχία των ΑΜΚ εστιάζει ο Χρήστος Κίτσιος, με τα «κόκκινα δάνεια», ειδικότερα δε το «αγκάθι» της «πρώτης κατοικίας» να δείχνουν ως τα δύο μεγαλύτερα -μέχρι τώρα- εμπόδια στις επαφές δανειστών - οικονομικού επιτελείου, και τον πρόεδρο του ομίλου Πειραιώς να χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Παρ' όλα αυτά τα ανυπέρβλητα, όπως φαντάζουν, εμπόδια, δεν ήταν λίγοι οι παίκτες που τις προηγούμενες 1-2 εβδομάδες επιχείρησαν να προεξοφλήσουν την επιτυχή έκβαση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Με οροφή για τον ΔΤΡ την περιοχή των 320 μονάδων (σε μία κίνηση απεγκλωβισμού από τα ιστορικά ελάχιστα των 155 μονάδων -και την ΕΤΕ από το 0,35 πάνω από το 0,75 ευρώ), η συνέχεια θα κριθεί από τις... λεπτομέρειες. Κυρίως δε από τον τελικό λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές και αγορά.

Το μεγάλο στοίχημα που θα κληθεί να παίξει (και) το Χ.Α., εάν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι ΑΜΚ των συστημικών ομίλων, είναι μπροστά και αφορά στο βάσιμο ενδεχόμενο ένταξης και της χώρας μας στο μεγάλο-εμπλουτισμένο QE του Μάριο Ντράγκι.

Ο super Mario ξαναγεμίζει το μπαζούκα, γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, ενόσω είναι σε αναμονή και η Fed, και χρηματιστηριακά το επόμενο στοίχημα για τις τράπεζες και το Χ.Α. θα παιχτεί στο αν ο ΔΤΡ θα μπορούσε να συνεχίσει την αντίδρασή του υπερβαίνοντας πειστικά τις 320, με στόχο τις 380 μονάδες, ή θα οπισθοχωρούσε προς τις 260 και τις 225 μονάδες, προφανώς παρασύροντας ανάλογα (είτε ανοδικά, είτε πτωτικά) σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και το μεγαλύτερο μέρος της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης».

Τεχνικά, παρότι το «κλείσιμο» της Παρασκευής ανοίγει... παράθυρο για οπισθοχώρηση του Χ.Α., με σημεία δοκιμασίας για τον Γ.Δ. προς τις 705 και τις 698-693 μονάδες, θα χρειαστεί να περιμένουμε/να συνεκτιμήσουμε και τη σημερινή συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι μεθαύριο Τετάρτη μεσολαβεί η αργία της 28ης Οκτωβρίου, η εικόνα της αγοράς σήμερα-αύριο, κυρίως στις τράπεζες, έχει τη σημασία της. Αυτό γιατί βραχυπρόθεσμα η τάση εξαρτάται αφενός από το κλίμα στα ξένα χρηματιστήριο, αφετέρου (κυρίως) από τις εξελίξεις στο εσωτερικό. Για αυτό δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο συνέχισης της αντίδρασης, με πρώτο σημείο δοκιμασίας και πάλι τις 715 μονάδες. Από τις 715 μέχρι τις 730 μονάδες έχει διαμορφωθεί μία περιοχή/εύρος τιμών που συνιστούν ανθεκτικές βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη.

Με απόδοση 25,77% σε εβδομαδιαία μέτρηση, ο ΔΤΡ παραμένει ο σηματωρός και ρυθμιστής της γενικότερης τάσης, αυτός που θα καθορίσει εάν το Χ.Α. θα κινηθεί για την υπέρβαση των 715-730, ή τη δοκιμασία χαμηλότερων τιμών εκ νέου κάτω από τις 698-693 μονάδες.

Να συνεκτιμηθεί η απόδοση των spreads των ελληνικών ομολόγων, στη διακύμανση των οποίων αποτυπώνεται -όλο το προηγούμενο διάστημα- η προεξόφληση μίας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά με τις τιμές να «τσιμπούν» λίγο προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν (την Παρασκευή) κορυφωνόταν η αντίδραση του ΔΤΡ και έπιανε για δεύτερη φορά την περιοχή των 715 μονάδων ο Γ.Δ.

Εάν στα spreads της εξίσου «ρηχής» αγοράς ομολόγων καταγραφεί η οποιαδήποτε ένδειξη επιβάρυνσης ή ελάφρυνσης, αυτή θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, παράλληλα με την εικόνα των μετοχών του τραπεζικού κλάδου και τις κινήσεις των insiders.

(*) Θερμές ευχές και υγεία σε Δήμητρες και Δημήτρηδες...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v