Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατάει το θετικό πρόσημο ο ΓΔ

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 715 μονάδων. Kέρδη υψηλότερα του 2% για Alpha, Εθνική, ΟΠΑΠ, Coca Cola. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς, EXAE. Απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, Folli Follie. Ανεβασμένος ο τζίρος.

"Σκληρό καρύδι" οι 715 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, καθώς στο ΧΑ μετά το τελευταίο ανοδικό σερί με αιχμή τις τράπεζες, πωλητές-αγοραστές προχωρούν σε μερική αναδιάταξη θέσεων.

Την ώρα που στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν ισχυρά ανοδικές τάσεις, στην ελληνική εξελίσσεται λογικής έκτασης κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών ενώ εμφανείς γίνονται οι κινήσεις ισχυρών χεριών σε συγκεκριμένα blue chips, με αγορές σταδιακά μετά τις 13:45.

Πάνω και από τις 10.700 μονάδες ο DAX στη Φραγκφούρτη, καταγράφοντας κέρδη 6% σε διάστημα εβδομάδας, από τις υψηλότερες των τελευταίων εβδομάδων. Ανάλογες τάσεις επικρατούν στην πλειονότητα των άλλων αγορών.

Στην επιστροφή του momentum αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή), σημειώνοντας πως για τον ΓΔ αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

Με απόδοση 4,49% σε μέτρηση εβδομάδας, ο ΓΔ πολύ δύσκολα θα κινδυνεύσει στο υπόλοιπο της συνεδρίασης να χάσει το σύνολο των κερδών του, συνεπώς, με την επιβεβαίωση της μέτρησης του φίλου Μάνου, όντως η τάση επιστρέφει. Και με αυτήν οι επανακάμψαντες παίκτες, βραχυπρόθεσμοι οι περισσότεροι, με εμφανή πονταρίσματα στην προεξόφληση των εξελίξεων στις τράπεζες.

Με απόδοση 25% σε διάστημα εβδομάδας ο ΔΤΡ εμφανίζει ίσως τη μεγαλύτερη (σε απόλυτο ποσοστό) κίνηση από κάθε άλλον ευρωπαϊκό στο εξεταζόμενο διάστημα. Δείγμα κι αυτό της λογικής προεξόφλησης θετικότερων εξελίξεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κρίνοντας δε από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις Ολάντ (για χρέος, τράπεζες, πλειστηριασμούς), θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως ένα μέρος των συσχετισμών στην ΕΚΤ και στο ευρωσύστημα θέλει την επαναφορά στην κανονικότητα του πιστωτικού συστήματος της χώρας.

Από αυτή την άποψη φαίνεται πως η πρόταση-εισήγηση Ντράγκι για αποσύνδεση αξιολόγησης - κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα περάσει παρά τις όποιες πιθανές ενστάσεις της γερμανικής πλευράς. Θα περάσει από τη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, να πληρωθούν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Λίγο χαμηλότερα των 300 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με ήπια κέρδη και για τις 4 συστημικές μετοχές του κλάδου αλλά με πολύ καθοριστική την ενεργοποίηση αγοραστών στη δεικτοβαρή Coca Cola. Εως 3,09% υψηλότερα στα 21,70 ευρώ -υψηλό ημέρας-, όλο και εγγύτερα της "κορυφής" των 22,35 ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πρώτη τη τάξει εισηγμένη των σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Με την Coca Cola να "βλέπει" υψηλότερα, στοχεύοντας στην καταγραφή ακόμη μίας "κορυφής", διευκολύνονται οι κινήσεις των αγοραστών/long στην υποκείμενη αλλά και στην αγορά Παραγώγων.

Αλλωστε χωρίς συμβόλαια σε τραπεζικές μετοχές το ΧΠΑ έχει περιοριστεί στην όποια κίνηση σε συμβόλαια μετοχών της 3άδας και της Coca Cola, άντε και λίγων σε Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ και Jumbo.

Στα 42,3 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση του ΧΑ, αυξημένη κατά 4,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενίσχυση που οφείλεται στην είσοδο νέων παικτών (στα 35,7 εκατ. ευρώ ο μ.ο. συναλλαγών), στην υπεραπόδοση των τραπεζών. Σημειωτέον πως η εβδομαδιαία κίνηση συντελείται μεν με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως για την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών καταγράφονται ικανοποιητικά κέρδη.

Ενδεικτικά αναφέρεται το 4,16% του δείκτη "πετρελαιοειδών", το 4,98% της "κοινής ωφέλειας", το 2,84% των "κατασκευών", το 4,20% των "τροφίμων-ποτών", το 4% των "βιομηχανικών προϊόντων" κ.ά. Ξεχωρίζει βέβαια το σχεδόν 25% του ΔΤΡ σε εβδομαδιαία μέτρηση και σωρευτικά 40% σε διάστημα 6 συνεδριάσεων.

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη, λιγοστές πωλήσεις στη μετοχή της Lamda Development μέχρι τα 4,47 ευρώ, σταθερές οι πωλήσεις στη μετοχή των FF Group έως τα 17,48 ευρώ (ξεχωριστή αναφορά για τη μετοχή νωρίτερα στον Εκηβόλο), μόλις 311 όλα κι όλα κομμάτια στη μετοχή του ΟΛΠ.

Εως τα 11,06 ευρώ νωρίτερα (περίπου στις 14:00) η μετοχή της Motor Oil, καταγράφοντας τα αναμενόμενα "νέα υψηλά" μετά τα 10,99 ευρώ της 7ης Οκτωβρίου. Πλήρης επιβεβαίωση της τεχνικής προσέγγισης βεβαίως και της προεξόφλησης της επικείμενης ένταξης της μετοχής στον δείκτη MSCI Greece.

Ανάλογο στοίχημα προεξόφλησης (ένταξης στον ίδιο δείκτη) θα μπορούσε να παιχτεί και στη μετοχή της ΔΕΗ. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καταρχήν ζητούμενο θεωρείται ένα "κλείσιμο" έστω οριακά υψηλότερα των 5,30 ευρώ.
(σ.σ. Λίγο πριν τις 14:20 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 97 εκατ. τεμάχια, τα περισσότερα 55 εκατ. στη Eurobank και άλλα 12,9 εκατ. τεμάχια στην Πειραιώς. Να προσεχθεί πως η Πειραιώς ήταν η πρώτη από τις 4 συστημικές που λίγο πριν τις 14:20 "δοκίμαζε" οριακά αρνητικό πρόσημο).

Στα 26,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 32% στις τράπεζες (χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με το αρχικό 60%), ενώ έχουν αλλάξει χέρια 3 πακέτα του ΟΠΑΠ συνολικά 200.000 στα 8,25-8,29 ευρώ κι ένα μεγάλο των 300.000 στα 8,39 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v