Τις 700 μονάδες "πάτησε" νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με την αγορά να επανακάμπτει στα επίπεδα της 22ας Σεπτεμβρίου.
Επαναφορά που αποδίδεται κυρίως στην υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, ειδικότερα δε του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και στις μεθοδικές κινήσεις ισχυρών χεριών σε συγκεκριμένες εισηγμένες.
Από τη συνεδρίαση της 22/9 είχαν να σημειωθούν τιμές με το 7άρι μπροστά για τον ΓΔ, θυμίζοντας πως εκείνη τη μέρα είχε καταγραφεί "υψηλή ημέρας" στις 700,22, αλλά με την αγορά να διαμορφώνεται τελικά στις 677,42 μονάδες.
Από εκείνη τη συνεδρίαση και μετά ξεκίνησε ένας πτωτικός κύκλος μέχρι τις 640 μονάδες (1-2 Οκτωβρίου), επίπεδα απ' όπου άρχισε η αντίδραση προς τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Το γεγονός πως η επαναφορά επιτυγχάνεται με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό την ΕΤΕ καταδεικνύει τη σημασία των τραπεζών (ακόμη και όταν έχει εξανεμιστεί η αποτίμησή τους) για την ανάκαμψη της αγοράς. Επίσης τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ακόμη και ένας όμιλος μόνος του, που σε αυτή τη φάση ήταν της Εθνικής.
Η προσέγγιση των 700 μονάδων προεξοφλείται πως θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση σημαντικών κεφαλαίων, που πόνταραν στην προεξόφληση της αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου. Ηδη από τις 14:00-14:05 και μετά παρατηρείται επιτάχυνση της ροής συναλλαγών και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, με εσπευσμένες τοποθετήσεις σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank.
Από τις 14:00 και μετά για τον ΔΤΡ η πλειονότητα των κινήσεων πραγματοποιείται κοντά στα υψηλά ημέρας, δηλαδή οριακά στην περιοχή των 270 μονάδων.
Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων που εάν διασπασθούν ανοδικά στη συνέχεια, ενδέχεται να απελευθερώσουν επιπλέον ρευστότητα προς το σύστημα.
Στο διάστημα 14:15-14:20 έγιναν ακόμη 2-3 διερευνητικές προσεγγίσεις των 700 μονάδων, με την απόδοση του Δείκτη Τραπεζών να φτάνει στα 5,25%, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν και το υψηλότερο σημείο της ημέρας.
Να σημειωθεί πως σε αυτά τα 20'-30' έγιναν οι (αναλογικά) περισσότερες συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, ανεβάζοντας τόσο τη συναλλακτικότητα των Eurobank, Alpha Bank, όσο και τον τζίρο σε Εθνική και Πειραιώς.
Ωστόσο σε αυτά τα επίπεδα έγιναν και ορισμένες ρευστοποιήσεις θέσεων σε μη τραπεζικές μετοχές (κυρίως στον ΟΤΕ), ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετακύλισης ρευστότητας από μη τραπεζικά χαρτιά σε τίτλους του πιστωτικού κλάδου. Ενδεχόμενο που είχε συζητηθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε νωρίτερα πως αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς και βεβαίως από τις εξελίξεις.
Εάν η συνέχεια στις συναντήσεις Αθήνας-δανειστών είναι σε καλό κλίμα για τις αγορές, πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν κι άλλα βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια. Η προοπτική της αύξησης του ημερήσιου τζίρου, εάν τελικά επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά του θετικού/ανοδικού σεναρίου βάσει του οποίου ο Γενικός Δείκτης μπορεί να προσεγγίσει τις 750 μονάδες.