Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 700 χωρίς... τζίρο

Με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους, η νέα προσέγγιση των 700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Πάνω από τις 250 αναρριχάται ο τραπεζικός δείκτης. «Αγκάθι» η καθίζηση του τζίρου συναλλαγών. Αξιοσημείωτα κέρδη και για ΕΥΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ.

Με αιχμή τις τράπεζες, το ΧΑ πλησιάζει και πάλι προς τις 700 μονάδες. Με το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο, καθώς "τρέχουν" οι εξελίξεις σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, την τελευταία ώρα πληθαίνουν τα πονταρίσματα και στις 4 συστημικές μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Χαρακτηριστική η αντίδραση του Δείκτη Τραπεζών πάνω από την κρίσιμη περιοχή των 250 μονάδων, με αυξανόμενες συναλλαγές και υψηλότερο τζίρο. Το γεγονός πως ο ΔΤΡ επανέρχεται στα επίπεδα των 21-22 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά του δείκτη, σε μία εμφανή προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα "ιστορικά ελάχιστα" των 155 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση είναι η τιμή των 270 μονάδων, που σημειώθηκε στις 17-18 Αυγούστου. 

Πολύ υψηλά στην ατζέντα τόσο των κυβερνητικών συσκέψεων όσο και των επαφών Αθήνας-δανειστών το μείζον θέμα της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, με ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της χορήγησης έως 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από την αξιολόγηση του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ξένα ΜΜΕ που εκτιμούν ανάλογα το τελικό ποσό του "λογαριασμού" , το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης και τη διαχείριση/απασφάλιση της "ωρολογιακής βόμβας" των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εως τις 255 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, με συντονισμένες αγορές από τις 13:45 σε τίτλους των Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Bank, Eurobank.

H εικόνα του τραπεζικού δείκτη

Συνολικά νωρίτερα το 40% του τζίρου είχε αλλάξει χέρια στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, αλλά συγκριτικά αυξημένος ήταν και σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και FF Group, Coca Cola, Μυτιληναίο κ.α.

Ωστόσο ο συνολικός τζίρος παρέμενε από τους χαμηλότερους του 2015, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία στις 14:25 διαμορφωνόταν στο τρίτο χειρότερο... ρεκόρ για φέτος (συγκρίνοντάς το πάντα με το αντίστοιχο διάστημα 10:30-14:25).

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η προσωρινή "παύση διαπραγμάτευσης" των Παράγωγων Προϊόντων επί τραπεζικών μετοχών αλλά και η μη κάλυψη (πλέον) των λογαριασμών μόχλευσης/margin με ενέχυρο τραπεζικές μετοχές αναπόφευκτα θα αποτυπωθεί και στη νέα μείωση συναλλαγών, τζίρου. Ενα σημαντικό μέρος των ημερήσιων συναλλαγών στηριζόταν/καλυπτόταν από "καλάθια τραπεζικών μετοχών", με τις τελευταίες αλλαγές να ρίχνουν ήδη τη... σκιά τους στην ούτως ή άλλως ισχνή και απονευρωμένη αγορά.

Την ίδια ώρα, χρηματιστηριακοί παράγοντες επιφυλάσσονται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής στις α.μ.κ. των συστημικών τραπεζών θα "τραβηχτεί" και από την αγορά.

Πρακτικά, εάν για να καλυφθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης υποχρεωθούν ορισμένοι παίκτες να ρευστοποιήσουν μέρος των θέσεών τους, λ.χ. σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ή και άλλων μη τραπεζικών, μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί, να επηρεάσει την αγορά.

Προσώρας τέτοιες κινήσεις δεν παρατηρούνται, τουλάχιστον σε ευρύτερη έκταση, ωστόσο ζητούμενο παραμένει το πώς θα αντιδράσουν τα ισχυρά χέρια ,όταν θα οριστικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις των α.μ.κ.

Λίγο μετά τις 14:30 ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 11,5 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v