Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ξεχωρίζουν Εθνική και Eurobank

Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, με πιέσεις για Πειραιώς και Alpha Bank. Κινητικότητα και στα τραπεζικά warrants. Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Ισχνή ανοδική αντίδραση από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Αθήνα. Σε εμφανή στάση αναμονής τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανάλογη κατάσταση ομόλογα και συναλλαγματικές ισοτιμίες, με το Χ.Α. να αντιδρά νωρίτερα έως τα επίπεδα των 690-695 μονάδων.

Χαμηλές συναλλαγές, χαμηλότερος τζίρος, με το επίκεντρο του περιορισμένου ενδιαφέροντος να παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, όπως αποτυπώνεται στη διακύμανση του Δείκτη Τραπεζών, ενόσω συνεχίζεται η προεξόφληση θετικότερων εξελίξεων που αφορούν στη διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης του πιστωτικού συστήματος.

Στις 236,36-247,21 μονάδες κυμαίνεται ο κλαδικός δείκτης, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει ανοδική έως τα επίπεδα των 250 μονάδων.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν από νωρίτερα ήπια ανοδικές τάσεις, με τον DAX να ενισχύεται 0,73% στις 10.178 μονάδες και ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10.205 μονάδες. Έως 0,48% υψηλότερα στις 4.725 μονάδες ο CAC 40, έως τις 6.390 μονάδες ο FTSE 100 και έως τις 913 ο Euronext 100. Συν τω χρόνω και η... συζήτηση για το ότι η Γερμανία θα έβγαινε κερδισμένη από το ενδεχόμενο ενός Brexit (μύχιος ο πόθος των Γερμανών να μεταφέρουν και χρηματοοικονομικά το κέντρο βάρους στη Φρανκφούρτη).

Στα καθ' ημάς, όσο ο ΔΤΡ διατηρείται υψηλότερα των 240 μονάδων, η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση παραμένει ενεργή, διευκολύνοντας την περαιτέρω απομάκρυνση του κλάδου από τα «ιστορικά ελάχιστα» των 155,68 μονάδων.

Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, παρότι απομένουν σχεδόν 2 εβδομάδες για να γίνουν γνωστές επακριβώς οι κεφαλαιακές υποχρεώσεις των 4 συστημικών ομίλων, στην αγορά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν συγκλίνουν στο αυτό των «... έως 14,5-15 δισ. ευρώ», με ανισομερή κατανομή των αναγκών ανά πιστωτικό ίδρυμα, όπως σημείωνε και ο Χρήστος Κίτσιος. Ένα θέμα που έμμεσα έχει να κάνει με τον κλάδο σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην πιο γρήγορη διαδικασία με την οποία θα ξεκινούν οι διαδικασίες ρύθμισης των προβληματικών δανείων.

Ο κλάδος είναι ήδη μέσα στην περίοδο κατά την οποία θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον κλάδο αλλά και ξεχωριστά γα καθεμία από αυτές, με το... ταμπλό να «αποτυπώνει» συγκλίσεις και αποκλίσεις (σε επίπεδο απόδοσης και χρηματιστηριακής αξίας).

Στα 2,20 δισ. ευρώ πλέον η αποτίμηση του ομίλου της Εθνικής, με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί 19,92% σε διάστημα εβδομάδας, στο 1,80 δισ. της Alpha Bank με 30,56%, στα 488 εκατ. ευρώ της Πειραιώς και απόδοση 11,11%, ενώ της Eurobank, που αποτιμάται 338 εκατ. ευρώ, μετρά απώλειες 4,17% σε διάστημα εβδομάδας.

Μικτές τάσεις για την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενισχύονται προς τα 8,31 και τα 5,08 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στον ΟΤΕ πωλήσεις πραγματοποιούνται μέχρι τα 8,61 ευρώ.

Και για τους τρεις τίτλους η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο η τιμή διατηρείται πάνω από τα 8 ευρώ και υψηλότερα των 5 για τη ΔΕΗ.

Στα 20,63-20,79 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola HBC, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται σε εύρος ασφαλείας. Με τη μετοχή σε αυτά τα επίπεδα διευκολύνεται η παραμονή του FT 25 πάνω από το όριο των 200 μονάδων, με βασικότερα σημεία αναφοράς, στήριξης στις 198-196 μονάδες.

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη περιορισμένο το ενδιαφέρον σε Motor Oil, F.F. Group, Μυτιληναίο, MIG, Intralot, ΑΛΦΑτπ κ.ά. Ενδιαφέρουσα η κινητικότητα στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με αντίδραση προς τα 5,72 ευρώ, με ορισμένους αναλυτές να τη σχετίζουν με το ότι τα «νερά» θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων Ολάντ - Τσίπρα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο ελάχιστος τζίρος στη μετοχή της ΕΥΑΘ (που θεωρείται και είναι πιο... ώριμη απ' ό,τι η ΕΥΔΑΠ για να περάσει σε γαλλικά χέρια) δεν φαίνεται να ισχυροποιεί αυτή την εκτίμηση.

Λίγο μετά τις 11:35 είχαν αλλάξει χέρια 31 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας μόλις 4,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα λίγα εκατ., το 45% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Σημειωτέον πως συγκριτικά αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται και για τα warrants των τρεις συστημικών, με το ΑΛΦΑτπ (24%) και το ΕΤΕτπ (15,79%) να ενισχύονται, αλλά με το ΠΕΙΡτπ σε διόρθωση κατά 10% στο 0,009 του ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v