Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τραπεζικοί τίτλοι καθορίζουν την τάση

Ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα, με Εθνική και Eurobank στη θέση του οδηγού. Κοκτέιλ εξελίξεων με αξιολόγηση, μέτρα, ανακεφαλαιοποίηση και επίσκεψη Ολάντ καλείται να αποτιμήσει η αγορά. Πρώτος στόχος οι 700 μονάδες μετά από τρεις αποτυχημένες απόπειρες για ΓΔ.

Για «Διαβολοβδομάδα στα φορολογικά» κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο των Νέων, σε οκτώ χτυπήματα στην τσέπη των φορολογουμένων αναφέρεται η Έλενα Λάσκαρη, στην ευθεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (και) το Χρηματιστήριο των Αθηνών.

Εβδομάδα με αμφίσημες εκτιμήσεις καθώς από τη μία πλευρά οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν εξελίξεις με αφορμή το EWG αλλά και την επίσκεψη της πολυμελούς γαλλικής αποστολής με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρόεδρο της Γαλλίας, από την άλλη οι πιο επιφυλακτικοί περιμένουν να γίνουν όσο πιο σαφείς γίνεται οι όροι της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Για ελληνογαλλικό ταγκό με παλιές και νέες φιγούρες κάνει λόγο η Μαρίνα Μάνη, στο... hangover και τις πικρές αλήθειες για το συνταξιοδοτικό αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με αυτές τις δύο πτυχές της επικαιρότητας να συνθέτουν -επί της ουσίας- μέρη της ίδιας ευρύτερης εικόνας.

Το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένει στον τραπεζικό κλάδο(*), με τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 235 μονάδων, περί τις 80 μονάδες υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά του ΔΤΡ και τους συστημικούς ομίλους να «τρέχουν» προκειμένου να καλύψουν τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Γόρδιος ο... δεσμός των τραπεζών (σχετικό θέμα των Στέφανου Κοτζαμάνη και Γιώργου Α. Σαββάκη), με το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό και περιοριστικό μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, κατ' αρχήν και βλέπουμε.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FT 25 απαιτείται μία πειστική υπέρβαση των 212 προκειμένου να υπάρξει συνέχεια προς τις 225, για τον δε Γ.Δ. επιβεβαίωση της κίνησης προς τις 712-730 μονάδες, προκειμένου να υπάρξει κάτι καλύτερο για τη συνέχεια.

Ενθαρρυντικό το ότι για τον Γ.Δ. δοκιμάζεται για τρίτη φορά η προοπτική υπέρβασης της ευρύτερης ζώνης των 700 μονάδων, με περίπου 15 από τις 25 μετοχές του FT 25 σε εμφανή διαδικασία σχηματισμού αναστροφής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Η εικόνα του ΧΠΑ, μετά και το κλείσιμο μηνός Οκτωβρίου (την Παρασκευή) μάλλον ασαφής, καθώς για το συμβόλαιο μηνός Νοεμβρίου η τιμή εκκαθάρισης διαμορφώνεται κοντά στη θεωρητική του τιμή.

Αναλυτικότερα στα 2.475 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος). Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.042, 4.132 για τον Οκτώβριο, 3.2719 για τον Νοέμβριο και 191 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 207,25) κινήθηκε μεταξύ 199,75 και 209 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στη θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.660 ΟΤΕ, 8.488 ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (25.160), Εθνική (7.303), Πειραιώς (24.489), Eurobank (11.116), ΟΠΑΠ (488), ΔΕΗ (845), ΟΤΕ (829), Μυτιληναίο (119), MIG (219).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ενίσχυση του όγκου συναλλαγών παρατηρήθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν συνολικά 1.016 τεμάχια (985 calls και 31 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 65%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στη συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (7.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.251 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

(*) Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, όπως όλα δείχνουν και εκτός απροόπτου, τα απαιτούμενα ποσά και οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι δελεαστικά για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Ο μεγάλος εφιάλτης (resolution) για τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών, απομακρύνεται.

Ως αποτέλεσμα είχαμε ο τραπεζικός δείκτης να κλείσει για δεύτερη εβδομάδα με αξιοσημείωτα κέρδη. Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ανέκρουσε πρύμναν κατά την προσέγγιση της ζώνης 61,8-66% του τελευταίου πτωτικού.

Η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 226-228 μονάδες, απ' όπου διέρχονται οι δύο ΜΚΟ 30ημερών και η αμέσως επόμενη στις 212,6 μονάδες. Μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, ο δείκτης μάλλον θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρείται. Μετά το πέρας αυτής είναι εξαιρετικά πιθανό να ακολουθήσει αξιόλογη ανοδική κίνηση...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v