Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες το «κλειδί» της τάσης

Ανοδικό ξεκίνημα στην αγορά, με τις τράπεζες να καταγράφουν αξιοσημείωτα κέρδη. Επικεντρωμένο στις τραπεζικές εξελίξεις παραμένει το Χ.Α. Σε στάση αναμονής οι παίκτες σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola. Κρίσιμες οι 250 μονάδες για τον Δείκτη των Τραπεζών.

Με τις τράπεζες στο προσκήνιο και την κυβέρνηση να επιταχύνει για τα 2+1 δισ. ευρώ, (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εγκλωβισμένο στον ρυθμό των εξελίξεων. Κυρίως αυτών που διαδραματίζονται "εντός" , καθώς τα όσα αφορούν στον τραπεζικό κλάδο επηρεάζουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό εκτός από το χρηματιστήριο και την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, την κοινωνία.

Για "σπάσιμο" του τραπεζικού κλάδου στα δύο, έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά το χθεσινό 2,70% του ΔΤΡ στις 241,90 μονάδες, αλλά με Εθνική στο +10,36%, Eurobank στο +4,76%, Alpha Bank στο -6,25% και Πειραιώς στο -10,71%, με το 32% της αξίας συναλλαγών να αλλάζει χέρια στις συστημικές μετοχές του κλάδου (και ελάχιστα στα warrants των τριών τραπεζών).

Στην αγορά προεξοφλείται εδώ και μέρες αυτό που ορθά αποτύπωνε ο Χρήστος Κίτσιος, δηλαδή πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών ομίλων δεν θα είναι οι μέγιστες/υπέρβαρες όπως κάποια στιγμή είχε θεωρηθεί, θα είναι ηπιότερες αλλά ανισομερείς.

Εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) βέβαια στη συνέχεια, πλην όμως από τις μέχρι τώρα κινήσεις των ισχυρών χεριών και των λιγοστών insiders στο ταμπλό, η απόκλιση είναι εμφανής. Και όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, φαίνεται να επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος των διαθέσεων/κινήσεων κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι απλώς ακολουθούν το ρεύμα, ποντάρουν στην τάση.

Απόδοση 13,78% "μετρά" ο ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδος, με τη μετοχή της ΕΤΕ να αποδίδει 16,28% στο ίδιο διάστημα, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο. Γιατί συναλλακτικά την πρωτιά έχει η Eurobank, με ατελείωτες "ουρές" συναλλαγών (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Ενδεικτικά στη χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 32,9 εκατ. μετοχές της Eurobank.

Μικτές τάσεις για την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και τη δεικτοβαρή Coca Cola, με μικρές αποκλίσεις (αρνητική για ΟΤΕ και Coca Cola, θετική για ΟΠΑΠ, σταθερή η ΔΕΗ), με την εικόνα ενδεικτική της στάσης αναμονής που τηρούν οι ενεργοί παίκτες σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Η χθεσινή εικόνα των βασικών δεικτών προοιωνίζεται "λύση" του τρίμηνου εγκλωβισμού-συσσώρευσης του Χ.Α. σε εύρος 710-580 μονάδων, με πιθανότερο σενάριο αυτό της ανοδικής αντίδρασης, με την προϋπόθεση πως στις τράπεζες οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε πειστική υπέρβαση των 250 μονάδων, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v