Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Βαραίνει» η εικόνα του Γενικού Δείκτη

Σε χαμηλότερα επίπεδα η αγορά, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να περιορίζεται στους τραπεζικούς τίτλους. Σημαντικά κέρδη για Εθνική και Eurobank, διατηρούνται οι πιέσεις σε Alpha και Πειραιώς. Σε στάση αναμονής παραπέμπει ο τζίρος.

Κάτω οι τράπεζες-πάνω η Εθνική, χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, μικρά κέρδη για FT 25 και Δείκτη Τραπεζών.

Σε μία συνεδρίαση κατά την οποία η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 15:00 (*), με το 39% να έχει αλλάξει χέρια στις τραπεζικές μετοχές (και δευτερευόντως στα warrants), το όποιο ενδιαφέρον των ενεργών παικτών περιορίζεται στις τράπεζες και ακόμη το πολύ σε 4-6 τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν ελαφρώς ανοδικές τάσεις και λόγω των προσδοκιών για το ενδεχόμενο θετικής απόφασης της ΕΚΤ να παρατείνει (για 6 μήνες) το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η όποια απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Στα καθ' ημάς, η προσοχή εύλογα είναι στραμμένη στην έλευση των εκπροσώπων των δανειστών, στην "ανηφόρα" κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου να περάσουν τα ψηφισθέντα προαπαιτούμενα (και όσα ακολουθούν), στην επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του επικαιροποιημένου πλαισίου για τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ομίλων, αλλά και στις... ανηφόρες που ακολουθούν με ενδεικτικότερη αυτή του ασφαλιστικού, όπως αναλύει η Ρούλα Σαλούρου.

Από "ανηφόρα" σε... ανηφόρα και το ΧΑ δεν λέει να "δοκιμάσει" καν την υπέρβαση της περιοχής των 700 μονάδων, τουλάχιστον όσο παραμένουν εκκρεμή 2-3 πολύ ουσιώδη ζητήματα. Το τραπεζικό είναι ένα από αυτά, με τον Χρήστο Κίτσιο να θυμίζει πως οι ανάγκες για τις τράπεζες πιθανότατα θα είναι ηπιότερες αλλά "ανισομερείς", κάτι που αποτυπώνεται εδώ και μέρες και χρηματιστηριακά στο ταμπλό. Η αγορά περιμένει επίσης την κατάθεση στη Βουλή του επικαιροποιημένου πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση, ενέργεια που θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Στο εύρος των 233-247 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με ζητούμενο την υπέρβαση των 250 μονάδων προκειμένου να κερδίσει πόντους το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης του κλάδου, πιθανόν και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μέχρι νωρίτερα οι αγοραστές υπερίσχυαν στη μετοχή της Εθνικής, επανέκαμψαν και στον τίτλο της Eurobank πριν 10-15', ενώ οι πωλητές παραμένουν πιεστικοί σε Πειραιώς και Alpha Bank. Στα warrants συνεχίζεται η μόχλευση με επίκεντρο το ΑΛΦΑτπ.

Στα 20,62-20,79 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola, διευκολύνει στη συντήρηση του FT 25 πάνω από τις 202/200 μονάδες, αμφίσημες τάσεις στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, χωρίς να έχει αλλάξει ιδιαίτερα η εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο σχόλιό μας.

Λίγες αγορές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, λίγες ρευστοποιήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, αλλά τεχνικά και για τις τρεις επιβεβαιώνονται οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Ο τζίρος χαμηλότατος με εξαιρέσεις για τη Motor Oil, τον Μυτιληναίο, τη Viohalco, τα FF Group, τα ΕΧΑΕ, τον ΤΙΤΑΝα, τη ΜΕΤΚΑ και την Jumbo.

(*) ενδεικτικό του κλίματος το γεγονός πως το όριο των 10 εκατ. ευρώ καλύφθηκε λίγο πριν τις 15:00. Μέχρι αυτή την ώρα δεν είχε γίνει ούτε ένα πακέτο ή προσυμφωνημένη πράξη, ενώ για 9 από τις 25 μετοχές του δείκτη οι συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) περιορίζονταν σε λιγότερα από 10 χιλιάδες κομμάτια.

σ.σ. Για την τεχνική εικόνα του ΔΤΡ και τη σημασία των 250 μονάδων αναφορά έχει γίνει νωρίτερα στον Εκηβόλο. Για τον ΓΔ στόχος, όπως είχαμε αναφέρει και στον Εκηβόλο (15/10), παραμένουν οι 695 μονάδες, προσώρας ισχυρό σημείο αναφοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v