Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στάσιμος ο ΓΔ, κέρδη για τράπεζες

Αντιδρούν ανοδικά και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μικρά κέρδη. Περιορισμένος και σήμερα ο τζίρος. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, με κέρδη έως 9%. Σε θετικά πρόσημα γυρνούν ΟΠΑΠ, Coca Cola. Τα επόμενα όρια για τους δείκτες.

Σε αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ οι ευρωαγορές, παρακολουθώντας τις «εσωτερικές» εξελίξεις το ΧΑ.

Επιφυλακτικότητα και περιορισμένες κινήσεις από Φρανκφούρτη και Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα, καθώς για τους χρηματιστηριακούς δείκτες και τις μετοχές η διακύμανση περιορίζεται σε στενό εύρος. Χωρίς εμφανή κατεύθυνση ή ξεκάθαρη τάση για άμεση κίνηση υψηλότερα (ή χαμηλότερα), αν και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης επικρατεί προβληματισμός με αφορμή τη δυσοίωνη έκθεση της Deutsche Bank για τις πιθανές σωρευτικές ζημίες της VW.

Σταθεροποιητικές τάσεις μέχρι πριν από λίγο και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη σε διακύμανση μόλις 4,5 μονάδων, με οροφή τις 688,03 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος κάνει και σήμερα τη διαφορά, ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με υψηλό στις 249,37 μονάδες, δηλαδή πλησιάζοντας κι άλλο την κρίσιμη περιοχή των 250 μονάδων.

Σε αντίθεση με χθες, μέχρι τώρα ανοδικά αντιδρούν και οι τέσσερις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, ενώ περιορισμένη είναι η κινητικότητα στα warrants και των τριών τραπεζικών τίτλων. Από τους χαμηλότερους τζίρους για φέτος με μέτρια συναλλακτικότητα και μάλιστα χωρίς πακέτα πριν από λίγο(*).

Πάντως, σε γενικές γραμμές, στο «κέντρο» και στην «περιφέρεια» οι όποιες κινήσεις περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που όπως σημείωνε και χθες το Euro2day.gr ενδέχεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης/αγοράς κρατικών ομολόγων. Σε συνδυασμό με την αναμονή που επικρατεί και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για τις ενέργειες της Fed, θα έλεγε κάποιος πως σε διεθνές επίπεδο, αγορές/παίκτες περιμένουν το έναυσμα για να κινηθούν (είτε τοποθετούμενοι, είτε μειώνοντας θέσεις). Πάντως, τα νέα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό ούτε στη Wall Street, ούτε στη Φρανκφούρτη.

Από τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες ξεχωρίζουν ο Euronext 100 λίγο πάνω από τις 905 μονάδες, ο DAX κατά 0,48% χαμηλότερα στις 10.140 μονάδες, ο CAC 40 με μικρές απώλειες προς τις 4.680 μονάδες.

Στα καθ' ημάς οι ενεργοί παίκτες παρακολουθούν τον αγώνα δρόμου κυβέρνησης/οικονομικού επιτελείου να προλάβουν να περάσουν σωρεία μέτρων, διατάξεων, ρυθμίσεων, ώστε να εξασφαλιστεί 100% η δόση των 2+1 δισ. ευρώ, αλλά και τα διάφορα μέτωπα που ανοίγουν στην πραγματική οικονομία/κοινωνία, με το πιο «θερμό» να προοιωνίζεται για τα «κόκκινα δάνεια/πρώτη κατοικία».

Στο πώς θα ρυθμιστούν περί τις 300.000 στεγαστικά αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου, καθώς φεύγουν τα πρώτα «ραβασάκια» από τις τράπεζες προς τους χιλιάδες δανειολήπτες. Πρόκειται, όπως πολύ σωστά σημειώνει η Αναστασία, για «καζάνι που βράζει», και για την κοινωνία, και για τα πιστωτικά ιδρύματα βεβαίως, και για την κυβέρνηση. Στα 24,1 δισ. σε σύνολο 69 δισ. ευρώ επισφαλή και η... αρχή γίνεται. Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το «θερμό μέτωπο», καθώς η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά στην προστασία της πρώτης κατοικίας (όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση), θέση από την οποία πλέον παρεκκλίνει παρασάγγας.

Όλα αυτά αναμφίβολα θα επηρεάζουν και την αγορά, και τις τράπεζες ενδεχομένως, έμμεσα την ίδια τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ομίλων.

Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 680 μονάδων θεωρείται μάλλον επαρκής στήριξη βραχυπρόθεσμα, εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια και με την προϋπόθεση πως για τον ΔΤΡ δεν θα κινδυνεύσουν οι 240 μονάδες.

Σε μία τόσο υποτονική συνεδρίαση, σε μία τόσο «ρηχή» αγορά, οι όποιες κινήσεις περιορίζονται -και σήμερα- σε όλες κι όλες 6-8 μετοχές του FT 25 και μόλις 2-3 του FT Mid Cap.

Από τη μεγάλη κατηγορία, η έλλειψη κατεύθυνσης αποτυπώνεται και στα μικτά πρόσημα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στις μικρές απώλειες που κατέγραφε η μετοχή της Coca Cola. Προσώρας και για τις τρεις μετοχές δεν φαίνεται να... κινδυνεύουν ούτε οι στηρίξεις αλλά ούτε και οι αντιστάσεις. Βολική συσσώρευση στα 8,60-8,70 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 8,22-8,36 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, ενώ στη ΔΕΗ ζητούμενο παραμένει η επιβεβαίωση των 5-5,05 ευρώ. Νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε έως τα 5,03 ευρώ.

Στα 4,82-4,87 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου (να συνεκτιμηθεί η από 23/10 καταβολή επιστροφής κεφαλαίου, στις 25/10 η ανακοίνωση αποτελεσμάτων), στα 8,12 ευρώ της ΜΕΤΚΑ.

Λίγες συναλλαγές σε Grivalia, Lamda Development, με τις τελευταίες ανακοινώσεις (περί επαφών κ.λπ.) να μην αποτυπώνονται (μέχρι τώρα) ιδιαίτερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μόλις 210 μετοχές είχαν αλλάξει χέρια πριν από λίγο στον ΟΛΠ, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει -τελεσίδικα- πως προχωρά στην εκχώρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του φορέα.

Από τη μεσαία κατηγορία, 2-3 οι εξαιρέσεις, με την Autohellas να ξεχωρίζει λόγω συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών, και τους Ικτίνο, MIG, Frigoglass λόγω της συγκριτικά καλύτερης κινητικότητας έναντι των άλλων του δείκτη.

Σε χαμηλά έτους η απόδοση του ελληνικού 3ετούς, παραμένει ενθαρρυντική η εικόνα της «ρηχής» αγοράς ομολόγων, καθώς προεξοφλείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

(*) Στις 11:35 είχαν αλλάξει χέρια 11,9 εκατ. ευρώ (το τρίτο χειρότερο... ρεκόρ για φέτος, μέχρι εκείνη την ώρα), με τζίρο 3,6 εκατ. ευρώ, τον τέταρτο χαμηλότερο για φέτος. Πλήρως απονευρωμένη η αγορά Παραγώγων, με τα Συμβόλαια επί τραπεζικών τίτλων εκτός παιδιάς. Μόλις 177 Συμβόλαια στον δείκτη με μικρό discount.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v