Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αγγίζει τις 700 μονάδες ο ΓΔ

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον FT 25 στην περιοχή των 210 μονάδων. Στο +5% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Κέρδη για ΔΕΗ, Motor Oil, Alpha, Εurobank. Aπώλειες καταγράφουν Coca Cola, OTE, ΕΥΔΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σε χαμηλή πτήση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κέρδη για το ελληνικό. Εν αναμονή των εξελίξεων σε Ευρώπη και Αθήνα η πλειονότητα των επενδυτών, και δη των πιο βραχυπρόθεσμων, τηρεί στάση επιφυλακτική αλλά προχωρά σε επιλεγμένες τοποθετήσεις.

Ωστόσο εύλογη θα ήταν μια μερική κατοχύρωση θέσεων μετά το μίνι ανοδικό σερί, που έφερε υψηλότερα το σύνολο των χρηματιστηρίων, με ενδεικτική την εκ νέου υπέρβαση των 10.150 μονάδων για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Στο ΧΑ η προσοχή των παικτών είναι επικεντρωμένη στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, επαφές που έχουν ξεκινήσει από νωρίς και θα συνεχιστούν με τη σημαντική συνάντηση το απόγευμα (με τη συμμετοχή των αναπηρωτών υπουργών Γ. Χουλιαράκη - Τρ. Αλεξιάδη).

Αν και στην αγορά η απόφαση για την έγκριση της χορήγησης της υπόδόσης των 2 δισ. ευρώ θεωρείται ειλημμένη, ζητούμενο θεωρείται και η τυπική επιβεβαίωσή της.

Πολύ υψηλά στην ατζέντα και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την κυβέρνηση να προωθεί το σχετικό ν/σ στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα (όπως σημείωνε σχετικά ο Χρήστος Κίτσιος), παρατείνοντας έτσι για λίγες μέρες την αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ ορισμένων επενδυτικών κύκλων.

Ούτως ή άλλως, όπως θύμιζε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, ο "λογαριασμός" θα γίνει γνωστός στις 30 Οκτωβρίου (τελευταία συνεδρίαση για τον Οκτώβριο - κλείσιμο μήνα).

Μετρημένες και ως επί το πλείστον ελεγχόμενες οι ρευστοποιήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, σε σημείο που ο ΔΤΡ δεν χρειάστηκε καν να "δοκιμαστεί" στη σημαντική περιοχή των 250 μονάδων. Υποχώρησε έως τις 252,62 μονάδες, θυμίζοντας πως η συγκεκριμένη περιοχή (των 250), που ήταν μέχρι τελευταία αντίσταση για τον ΔΤΡ, πλέον αποτελεί εν δυνάμει στήριξη και σημείο αναφοράς για έναν ενδεχόμενο ανοδικό κύκλο πάνω από τις 280 μονάδες.

Μετοχή-οδηγός του τραπεζικού κλάδου, δίνοντας όμως και το στίγμα για το μεγαλύτερο μέρος του FT 25, παραμένει η ΕΤΕ, με σταθερούς αγοραστές και πάνω από το 0,72 ευρώ.

"Διπλώνοντας" από τα ιστορικά ελάχιστα του 0,35 ευρώ στη συνεδρίαση της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΤΕ "τρέχει" όχι μόνο τον κλάδο αλλά και τον FT 25 (παρά το ότι έχει μειωθεί σημαντικά η στάθμιση της μετοχής). Πρώτα η α.μ.κ. και μετά η Finansbank σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου, με την αγορά να υποδέχεται θετικά αυτό το σενάριο, καθώς πρακτικά σημαίνει πως για τον όμιλο υπάρχουν εξασφαλισμένα κεφάλαια που θα καλύψουν την α.μ.κ.

Από τις άλλες μετοχές του κλάδου, μικρές πιέσεις στην Πειραιώς, κέρδη της τάξεως του 4% Eurobank και ανοδική κίνηση της Alpha Bank έως το 0,15 ευρώ.

Τεχνικά να συνεκτιμηθεί πως μέχρι τώρα ο ΓΔ δεν έχει υπερβεί με «ορμή» τις κρίσιμες 695 μονάδες, ότι για τον FT 25 το εύρος διακύμανσης παραμένει ασφυκτικά στενό (μόλις 1,5 μονάδα) ,με τις 208 να αποτελούν έναν στόχο που θα έπρεπε να υπερβεί έστω και ενδοσυνεδριακά.

Χαμηλές οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος, με σχετική κινητικότητα σε μετοχές των ΜΟΗ και ΔΕΗ, αλλά και ΟΛΠ, Μυτιληναίου.

Σε ΜΟΗ και ΔΕΗ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις και ξένων παικτών (πιθανότατα και με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον δείκτη MSCI-Greece), με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει "χαρτογραφήσει" από νωρίς όλα τα νεότερα από το ενδεχόμενο εισόδου των δύο μετοχών στον διεθνή δείκτη (σύμφωνα με την έκθεση της Wood & Co).

Λίγο μετά τις 13.00 είχαν αλλάξει χέρια 40 εκατ. μετοχές, οι περισσότερες (12) στη Eurobank. Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με ένα πακέτο 50.000 μετοχών της ΔΕΗ στα 5,13 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v