Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπιες απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Βραχυπρόθεσμα η τάση παραμένει σε συγχρονισμό με τα όσα προεξοφλούνται στις τράπεζες. Τεχνικά για τον FT 25 η προσοχή στρέφεται στην περιοχή των 212 μονάδων. Στο επίκεντρο και οι συναντήσεις με τους δανειστές. Η εικόνα στα παράγωγα.

Ξεκινά από νωρίς το πρωί ο αγώνας ταχύτητας Αθήνας - δανειστών προκειμένου να κλείσουν μέτρα και ισοδύναμα. Η Ελενα Λάσκαρη αναφέρεται σε όλα τα τελευταία νεότερα, σε μία συγκυρία που το Μαξίμου ετοιμάζει αντεπίθεση σε πέντε μέτωπα, και η Μαρίνα Μάνη εστιάζει στο μήνυμα της κυβέρνησης περί "πολέμου της διαπλοκής λόγω τηλεοπτικών αδειών".

Τα έχουν όλα ανοιχτά στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, ενώ παράλληλα προκύπτει αίφνης (;) και θέμα Σαββαΐδου. Ολες οι τελευταίες εξελίξεις για το επίμαχο ζήτημα, με την κυβέρνηση να το αναγάγει σε θέμα αιχμής, αναλυτικά στη θεματογραφία του Euro2day.gr κι αυτό γιατί (και) η χρηματιστηριακή εικόνα σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό πεδίο και στις σχέσεις Αθήνας - δανειστών.

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, αλλά με τους βασικούς δείκτες σε επαφή με τα "υψηλά" παρά τον προβληματισμό της Wall Street από τα οικονομικά αποτελέσματα, τη "βουτιά" της ΙΒΜ, την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ένα 4ήμερο σερί ανόδου ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις και ασκήθηκαν πιέσεις.

Διαγραμματικά οι αγορές είναι σε σημείο καμπής, ενόψει και των αποφάσεων της ΕΚΤ, των πιθανών ενεργειών της Fed αλλά και της διάθεσης για ένα "καλό ταμείο" προς το τέλος του έτους.

Από την απόφαση του Μ. Ντράγκι στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ -όπου μεταξύ άλλων αναμένουν ενδείξεις για επέκταση του προγράμματος ομολόγων- προεξοφλείται πώς θα διαμορφωθεί η τάση στην πλειονότητα των ευρωχρηματιστηρίων. Από Φρανκφούρτη και Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα.

Στο Χ.Α. οι όποιες κινήσεις συνεχίζονται με γνώμονα την προεξόφληση της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, ειδικότερα των όρων και προϋποθέσεων με τις οποίες θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία οι ιδιώτες επενδυτές.

Στην τελική ευθεία προς τη Βουλή (... έως την προσεχή Δευτέρα σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος), ο νόμος για την κεφαλαιοποίηση, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμα για τον κλάδο, την αγορά.

Στο μίνι 4ήμερο σερί του τραπεζικού κλάδου έκανε εκτενή αναφορά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ενώ στο σχόλιο στις 14:43, με τον εύγλωττο τίτλο "Νέα προσπάθεια για τις 700 μονάδες, χωρίς... τζίρο", σημειωνόταν η επαναφορά του Δείκτη Τραπεζών στα επίπεδα της 21ης-22ας Σεπτεμβρίου και του ενδεχόμενου περαιτέρω επιστροφής σε υψηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα σε αυτά της 17ης-18ης Αυγούστου, δηλαδή προς τις 270 μονάδες.

Στην περιοχή των 255 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με συνολικότερη κίνηση χθες των μετοχών του κλάδου, σε αντίθεση με την προχθεσινή συνεδρίαση όπου ήταν εμφανής η διαφοροποίηση μεταξύ των δυνάμεων του δείκτη.

Μικρότερες των 20 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες, υποστηρίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες, πρώτα η ΑΜΚ και μετά η Finansbank σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου για τον όμιλο της Εθνικής, που εδώ και μέρες έχει ρόλο οδηγού του κλάδου.

Από τη διεθνή συγκυρία, κυρίως όμως από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, ενόψει και της επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα, θα εξαρτηθεί εάν και με ποιες προυποθέσεις θα επιχειρηθεί αυτήν τη φορά η υπέρβαση των 700 μονάδων.

Σε απόσταση 6-7 μονάδων από το... φράγμα των 700 ο Γ.Δ., όλο και κοντύτερα στις 210 μονάδες ο FT 25, σε μία συγκυρία που συναλλαγές και τζίροι έχουν μειωθεί κατά τι και λόγω του "παγώματος" των τραπεζικών μετοχών (σε Παράγωγα και margin λογαριασμών). Παρ' όλα αυτά στα 25,8 εκατ. ο τζίρος, στα 89,2 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, με σημαντικό μέρος του παιχνιδιού και σε μη τραπεζικές μετοχές.

Βραχυπρόθεσμα η τάση παραμένει σε συγχρονισμό με τα όσα προεξοφλούνται στις τράπεζες, ο Χρήστος Κίτσιος αναλύει τα νέα δεδομένα, την ώρα που η αγορά περιμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης/δανειστών.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζει και σε άλλη μία παράμετρο, που αφορά στην εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των δεικτών MSCI (στις 12/11 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα), σημειώνοντας πως σύμφωνα με τον ξένο οίκο εκτός δείκτη θα βρεθούν οι μετοχές δύο ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τη Wood & Co, οι δύο... χαμένες της αναδιάρθρωσης θα είναι οι Πειραιώς και Eurobank, με τις ΔΕΗ και Motor Oil να τις αντικαθιστούν στον δείκτη MSCI Greece.

Στα υπόψη και αυτή η παράμετρος, καθώς σε ανάλογες ανακατατάξεις σημειώνεται εκροή-εισροή ρευστότητας και θέσεων.

Στα τεχνικά της αγοράς, μετά και τη νέα άνοδο του χαμηλού ορίου για τους πωλητές/short παίκτες στις 203 μονάδες, η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών στρέφεται προς τις 212 μονάδες.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) εστιάζει στη συνεχιζόμενη αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, στα χθεσινά "τοπικά" υψηλά, στους οδηγούς ΕΤΕ και Alpha Bank (για τη χθεσινή συνεδρίαση), ενώ δεν αποκλείει αύξηση των συναλλαγών προς το τέλος του μήνα και λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης της σύνθεσης των δεικτών MSCI.
Θετική εξέλιξη θα αποτελέσει η πειστική υπέρβαση των 207 μονάδων για τον FT 25, εκτιμά η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, θυμίζοντας πως η βασική αντίσταση παραμένει στις 212 μονάδες.

Σημείο καμπής για ορισμένους, ίσως και αλλαγής τάσης (σε μετρήσεις 30 και 50 συνεδριάσεων), με ενδεικτική την επαναφορά του ΔΤΡ προς τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Εάν αυτή η κίνηση συνεχιστεί προς τις περιοχές του Αυγούστου (σ.σ. 270 μονάδες, για τον ΔΤΡ), τότε η προεξόφληση της ανακεφαλαιοποίησης θα αποκτά άλλο ενδιαφέρον.

Στα Παράγωγα, λίγα πράγματα, με μείωση των ανοιχτών θέσεων στα συμβόλαια του δείκτη.

Στα 9.943 τα ΣΜΕ για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριο), με... ασαφή απόκλιση (πολύ κοντά στη θεωρητική τιμή η εκκαθάριση), ενώ περιορισμένος ήταν και ο δανεισμός τίτλων.

Να συνεκτιμηθούν η θεαματική αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνιών ομολόγων, το "χαμηλό έτους" για το 3ετές, με τη "ρηχή" αγορά των τίτλων να παραπέμπει επίσης σε προεξόφληση της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Στα υπόψη πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE ενισχύθηκε 2,83% στο 0,802 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v