Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα «αναμέτρηση» με τις 700 μονάδες

Κίνηση πάνω από το «ορόσημο» των 700 μονάδων στο ξεκίνημα, με αιχμή τις τράπεζες στις οποίες παραμένει επικεντρωμένο το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον. Ζητούμενο η κατοχύρωση των 280 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη, οι αντιστάσεις των 213 και 217 για τον FT 25.

"Πάτησε" αλλά δεν "έκλεισε" τελικά στις 700 μονάδες το ΧΑ. Σε ακόμη μία ανοδική συνεδρίαση, το βραχυπρόθεσμο ανοδικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε στον τραπεζικό κλάδο, σε ένα ξεκάθαρο στοίχημα προεξόφλησης των ανακοινώσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ομίλων.

Το 39% του συγκριτικά αυξημένου τζίρου (40 εκατ. ευρώ), αλλά με τα 170 από τα 193 εκατ. τεμάχια (σε απόλυτο αριθμό μετοχών) στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, από τα οποία 114,5 εκατ. τμχ. στη Eurobank και από 23,5 εκατ. τμχ. (κατά μέσο όρο) σε Πειραιώς και Alpha Bank, αποτυπώνει την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε νέα "τοπικά υψηλά", τον ΔΤΡ να αντιδρά έως τις 277,50 και να κλείνει ακριβώς πάνω στην γραμμή των 270,67 μονάδων, η συνέχεια προοιωνίζεται εξίσου ενδιαφέρουσα. Αυτό γιατί από την τεχνική πλευρά, υψηλότερα των 280 μονάδων ο ΔΤΡ δεν συναντά ισχυρές αντιστάσεις έως τη ζώνη τιμών πέριξ των 350 μονάδων.

Σε χρηματιστηριακά γραφεία η επιχειρούμενη μόχλευση στις μετοχές του κλάδου αποδίδεται από κάποιους στην προσπάθεια ισχυρών χεριών να διαμορφώσουν τάση, να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει των α.μ.κ. Θα πρέπει τα ιδιωτικά κεφάλαια να δελεαστούν προκειμένου να έχουν κίνητρο συμμετοχής, υποστηρίζει η μία πλευρά. Από την άλλη, βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως ο κλάδος προέρχεται από "τραυματική" διόρθωση διαρκείας, με τον ΔΤΡ να "κατρακυλά" από 4ψήφια επίπεδα τιμών (και πριν τη αναπροσαρμογή/reverse split... του κλαδικού δείκτη), να μετρά, μόνο για φέτος, απώλειες 71,8% υποχωρώντας πρόσφατα μετά από διαδοχικά ελάχιστα στον "πυθμένα" των 155,68 ευρώ. Ενδεικτικό της απαξίωσης των μετοχών, το γεγονός πως για να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή της Eurobank έπρεπε να αλλάξουν χέρια 114,5 εκατ. τεμάχια στο εύρος του 0,022-0,029 του ευρώ.

Ωστόσο ψυχραιμότεροι παίκτες σημειώνουν πως είναι τώρα η ώρα που σχεδόν όλα τα ανοιχτά θέματα τα οποία "ταλαιπωρούν" τον κλάδο συζητώνται αυτές τις μέρες με τους εκπροσώπους των δανειστών, το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση (και τις αλλαγές στο ΤΧΣ) προωθείται στη Βουλή για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή μέχρι την επόμενη Παρασκευή, θα έχουν γίνει γνωστοί οι όροι-προϋποθέσεις του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης.

Εάν όχι τώρα, λοιπόν, πότε; αναρωτιούνται όσοι παίρνουν θέσεις στο παιχνίδι προεξόφλησης που εξελίσσεται εδώ και 1-2 εβδομάδες. Άλλωστε ο λογαριασμός είναι μέχρι τώρα αποδοτικός για τους βραχυπρόθεσμους, με την ΕΤΕ να "διπλώνει" από τα ιστορικά ελάχιστα του 0,35 ευρώ (την 1/10), τις Πειραιώς, Eurobank να "τρέχουν" στη χθεσινή συνεδρίαση και την εισροή ρευστότητας να επιταχύνεται μετά τις 14:00-14:30 κάθε συνεδρίασης.

Τα "νέα τοπικά υψηλά" του ΔΤΡ και η χθεσινή εικόνα των Πειραιώς, Eurobank αφήνουν περιθώριο για συνέχιση της κίνησης του κλάδου.

Μία παράμετρος που απασχολεί τελευταία αρκετούς παίκτες, καθώς σχετίζεται με το ενδεχόμενο μεταφοράς κεφαλαίων/θέσεων από μη τραπεζικές μετοχές σε τίτλους του πιστωτικού κλάδου, φαίνεται να εξηγείται από τη διαμόρφωση των συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση.

Μέρος ρευστότητας ενδεχομένως να μετακυλίεται από μη τραπεζικές μετοχές σε ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank ακόμη και σε warrants, ωστόσο ειδικά χθες καταγράφηκε ενίσχυση συναλλαγών, κυρίως όμως τζίρου σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Κάτι που εάν συνεχιστεί σήμερα-αύριο, μάλλον θα παγιώνει τη βραχυπρόθεσμη τάση/τακτική των παικτών. Κοντά στις τράπεζες κινείται ανοδικά κι ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων του FT 25. Προφανώς με μικρότερα ποσοστά, καθότι έχουν υποχωρήσει πολύ, πολύ λιγότερο από τις τραπεζικές, πλην όμως σταδιακά κερδίζουν πόντους.

Δεν είναι τυχαίο πως για περισσότερες από τις μισές μετοχές του δείκτη (εξαιρουμένων των 4 συστημικών) έχουν διαμορφωθεί ήδη ξεκάθαροι σχηματισμοί λύσης/ανοδικής αναστροφής, με επιστροφή των τιμών στα προ των capital controls επίπεδα.

Ειδικότερα σε εβδομαδιαία μέτρηση με θετικό πρόσημο κινούνται υψηλότερα μετοχές των ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, METKA, Μotor Oil, TITAN κ.ά. από τη μεσαία κατηγορία.

Τεχνικά για τον FT 25 μετά τα νέα "τοπικά υψηλά" οι αντιστάσεις διαμορφώνονται υψηλότερα στις 213 και 217 μονάδες, για τον ΔΤΡ προέχει η πειστική υπέρβαση των 280 μονάδων (σήμερα-αύριο), για Πειραιώς, Eurobank το χθεσινό σήμα δείχνει βραχυπρόθεσμα συνέχιση της κίνησης, η ΔΕΗ έχοντας αφήσει πίσω της τα 5,20 ευρώ κερδίζει σταθερά έδαφος (με νέες εισροές κεφαλαίων), ενώ από τα μεσαία η Frigoglass ενισχύεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση φτάνοντας σε απόδοση το 8,52% σε μέτρηση εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v