Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σέρνει τον χορό η Eurobank

Πάνω από τις 700 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, με πρωταγωνιστές τους τίτλους των τραπεζών. Ξεχωρίζει η Eurobank με άνοδο έως 20%, υπεραποδίδει και η Πειραιώς. Πάνω από τις 210 ο FT Large Cap. Αγοραστές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca Cola.

Πάνω από τις 700 μονάδες σταθερά όλες οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, με το Χ.Α. να «επιστρέφει» στα επίπεδα της 21ης-22ας Σεπτεμβρίου. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips να ακολουθούν από... σχετική απόσταση.

Κίνηση συγχρονισμένη με τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί σε χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά γραφεία, πως δηλαδή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μετ' εμποδίων και αντιπαραθέσεων, ορισμένα καίρια ζητήματα προχωρούν.

Όπως προχωρούν..., πλην όμως αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση για τις «αγορές» είναι η επίλυση του μείζονος προβλήματος της κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ομίλων, η διαχείριση της «ωρολογιακής βόμβας» των κόκκινων δανείων και παράλληλα η προώθηση των επιμέρους, όπως για παράδειγμα η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Στη συγκρατημένη αισιοδοξία των τραπεζιτών σχετικά με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου, καθώς στη Φρανκφούρτη ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με τα στελέχη της ΕΚΤ.

Εύλογη λοιπόν η συνεχιζόμενη προεξόφληση που επιχειρείται, καταρχήν στον τραπεζικό κλάδο, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να προχωρούν σε νέες κινήσεις/αγορές και στις 4 μετοχές του κλάδου.

Έχοντας ξεπεράσει, από νωρίς, το όριο-αντίσταση των 280 μονάδων για τον ΔΤΡ, οι παίκτες ενεργοποίησαν και νέο γύρο αγορών σταδιακά μετά τις 11:05-11:10, με αποτέλεσμα λίγο πριν από τις 11:25 ο κλαδικός δείκτης να φτάσει στο «υψηλό ημέρας» των 286,76 μονάδων.

Και για τον ΔΤΡ το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί πάνω από τις 280 μονάδες (από τις 10:40 και μετά), που πρακτικά σημαίνει ότι η αντίδραση τροφοδοτείται με όλο και περισσότερες πράξεις σε όλο και υψηλότερες τιμές. Στο 23,65% η απόδοση του κλαδικού δείκτη σε «μέτρηση» εβδομάδας και 18,53% σε διάστημα μηνός (αυτό σημαίνει πως για τον ΔΤΡ αλλάζει πλέον η βραχυπρόθεσμη φορά σε εμφανώς ανοδική), με τις επιθετικότερες τοποθετήσεις να πραγματοποιούνται σε τίτλους της Eurobank αλλά και των Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική.

Υπεραπόδοση για Πειραιώς και Eurobank, επιβεβαιώνοντας την τεχνική προσέγγιση της βραχυπρόθεσμης τάσης (όπως είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr). Στα επίπεδα του 0,75 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, έχοντας βάλει στόχο την επαναφορά προς το 0,84 ευρώ (τιμή 3ης Αυγούστου, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Χ.Α.) και σε εύθετο χρόνο προς το 1,20 ευρώ (τιμή 26ης Ιουνίου, τελευταία συνεδρίαση πριν από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας και την επιβολή των capital controls).

Με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά υψηλότερα της κρίσιμης βραχυπρόθεσμης αντίστασης (280 μονάδες), είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενη η ανταπόκριση των περισσότερων από τα blue chips. Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, μερική κατοχύρωση θέσεων στη ΔΕΗ (αλλά με επιβεβαίωση της στήριξης των 5,30 ευρώ), σταθεροποιητικά η δεικτοβαρής Coca Cola στα 20,69-20,80 ευρώ. Η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σε συνδυασμό με τη σταθερή Coca Cola διευκολύνουν τις κινήσεις στον FT 25, που γίνονται όλες πάνω από τις 210 μονάδες.

Στα 4,87-4,95 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου (από αύριο η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,10 ευρώ/μετοχή), στα 8,33-8,43 ευρώ της ΜΕΤΚΑ.

Στα 17,64-17,35 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της F.F. Group καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις από μεγάλο ξένο κρατικό χαρτοφυλάκιο, με την τιμή να έχει υποχωρήσει 27,27% σε διάστημα 3 μηνών, έναντι απωλειών 11,15% του Γενικού Δείκτη.

σ.σ. Λίγο μετά τις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια 64,2 εκατ. μετοχές, αξίας 9,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v