Στον Ολάντ αλλά και στη χθεσινή κίνηση της ΕΚΤ φαίνεται να ποντάρουν όσοι θεωρούν πως το Χ.Α. έχει περιθώριο άμεσης ανοδικής συνέχειας.
Κλάδος-βραχυπρόθεσμος οδηγός παραμένει ο τραπεζικός, όπου όμως αρκετοί βραχυπρόθεσμοι ίσως επιχειρήσουν να πάρουν σήμερα μέρος των σημαντικών διψήφιων κερδών τους. Θεαματική αύξηση συναλλαγών και τζίρου, σχεδόν διπλάσιος μέσα σε 2-3 συνεδριάσεις.
«Για την πλειονότητα των επενδυτών τα trades είναι σαν τα ψάρια. Πετάς την ουρά και το κεφάλι και τρως το σώμα. Μόνον οι πολλοί καλοί μπορούν να ξεκοκαλίσουν και ουρά και κεφάλι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός «γκουρού» Ralph Acampora (*).
ΕΚΤ και αποτελέσματα έδωσαν «φτερά» στη Wall Street, ο «θείος Ντράγκι» έκανε την ντρίπλα του ως γνήσιο τέκνο της Ρώμης και τα «ταυράκια» χθες και σήμερα περνούν από το ταμείο για κατοχύρωση μέρους των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους.
Από την 1η Νοεμβρίου 2011 στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη, αντικαθιστώντας τον Ζαν Κλοντ Τρισέ (...μέρα με τη νύχτα, σαν να λέμε), ο 68χρονος Ιταλός οικονομολόγος και τραπεζίτης έκανε χθες μία κίνηση που κατά την εκτίμηση διορατικών αναλυτών επιχειρεί να ξαναβάλει την Ευρώπη στο διεθνές παιχνίδι. Και ενίοτε κόντρα στους σχεδιασμούς του Βερολίνου και της ομάδας Σόιμπλε.
Θα φανούν συν τω χρόνω τα της ΕΚΤ στις ευρωαγορές, με την ελληνική να ποντάρει στο ενδεχόμενο συμπερίληψης και των ελληνικών ομολόγων σε ένα διευρυμένο waiver ίσως και πριν από το τέλος του 2015. Έχουν γνώση οι φύλακες της ΤτΕ, αλλά εν καιρώ...
Απαραίτητες φρονώ αυτές οι πρωινές αναφορές, καθώς, εάν μπορεί να αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα ευνοεί και την ελληνική υπόθεση, μας αφορά πρωτίστως και ως παίκτες.
Σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για όλες τις ανάγκες, αναφερόταν ο Χρήστος Κίτσιος, την ώρα που οι τράπεζες μετρούσαν κέρδη 40% σε έξι μέρες, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο. Έτοιμοι να αλλάξουν τάση Γ.Δ. και FT 25 εκτιμά ο διορατικός «μετρητής» Γιώργος Α. Σαββάκης, με την περιοχή των 715 μονάδων να αποδεικνύεται «σκληρό καρύδι» για τον Γ.Δ.
Στις 710,22 μονάδες το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, με χαμηλό ημέρας στις 700,05 μονάδες, περιοχή που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σήμερα (στη χειρότερη περίπτωση, μέχρι τις 698 μονάδες το πολύ).
Κρεσέντο στις τράπεζες, με ανακατατάξεις και στον σχετικό πίνακα αποτιμήσεων (με την Εθνική στα 2,628 δισ. ευρώ να επανέρχεται στην τρίτη θέση, αρκετά πίσω από τον δεύτερο ΟΤΕ με 4,279 δισ. και μακράν της πρώτης Coca Cola των 7,742 δισ. ευρώ και την Alpha Bank με 1,889 δισ. στην πέμπτη θέση, κάτω από τον ΟΠΑΠ των 2,587 δισ. ευρώ), και στη σύνθεση των επενδυτικών καλαθιών μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, αλλά και στις ροές ρευστότητας προς συγκεκριμένους τίτλους του FT 25.
Στα 52,5 εκατ. ευρώ ο χθεσινός τζίρος έναντι 40 εκατ. της Τετάρτης και 26 εκατ. ευρώ την Τρίτη, τα μεγέθη «μιλούν» από μόνα τους συνεκτιμώντας πως τα 52,5 εκατ. ευρώ είναι πολλαπλάσιας βαρύτητας, λόγω της χαμηλής συνολικής αποτίμησης του Χ.Α. και των πολύ χαμηλών τιμών (σε απόλυτο αριθμό ) των τραπεζικών μετοχών. Περί τα 231 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια χθες, από τα οποία 127,6 εκατ. στη Eurobank, περί τα 35,7 εκατ. στην Πειραιώς, σχεδόν 31,9 εκατ. στην Alpha Bank. Στη μετοχή της ΕΤΕ έγιναν συναλλαγές... μόνο 11,9 εκατ. τεμαχίων.
Στον ρυθμό των συναντήσεων εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο και της σημαντικής επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας, και το Χ.Α. Στον άσο του Ολάντ ποντάρει η κυβέρνηση, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, με τον Γάλλο πολιτικό να στηρίζει με το... καλησπέρα χρέος-ανακεφαλαιοποίηση.
Εξελίξεις που αρέσουν στις αγορές, ειδικότερα δε σε όσους εδώ και 2-3 εβδομάδες επιχειρούν να προεξοφλήσουν θετικά τα των τραπεζών. Εύλογο το ερώτημα εάν στα τρέχοντα επίπεδα των 295 μονάδων για τον ΔΤΡ έχουν προεξοφληθεί και ποιες εξελίξεις, εάν βάσει των μέχρι τώρα γνωστών δεδομένων δικαιολογείται περαιτέρω διατήρηση της τάσης πάνω από τις 350 μονάδες.
Διεθνές περιβάλλον εκ νέου θετικό, έστω και βραχυπρόθεσμα, όπως αποτυπώθηκε και στη θεαματική ανοδική αντίδραση του DAX, που με 2,48% επανέρχεται στην περιοχή των 10.492 μονάδων. Κέρδη και στη Wall Street αργότερα το βράδυ και η τάση σήμερα στο Χ.Α. θα εξαρτηθεί από την έκταση του «ταμείου» που θα επιδιώξουν να κάνουν όσοι μετρούν ήδη σημαντικά διψήφια κέρδη στις τράπεζες.
Δεδομένου ότι το 41% του χθεσινού τζίρου πραγματοποιήθηκε στον κλάδο (περί τα 21,5 εκατ. ευρώ), σε ανοδική κίνηση του δείκτη με προσέγγιση του ορίου των 300 μονάδων, θα ήταν λογική μία μερική κατοχύρωση της τάξεως των 10-15 εκατ. ευρώ. Εάν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν απειληθούν οι 275 μονάδες, τότε για τον ΔΤΡ θα επιχειρηθεί η υπέρβαση των 300 μονάδων, πιθανόν μετά τις 14:00-14:30. Ωστόσο ας κρατήσει η αγορά, ο κλάδος, τις πρώτες στηρίξεις και εν συνεχεία βλέπουμε.
Ο Στέφανος Κοτζαμάνης σημειώνει πως Έλληνες επενδυτές ζητούν «δώρο» από τις τράπεζες, μετά από μία ενδεχόμενη επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος. Ορθή παράμετρος, αρκεί να μη διασωθεί για ακόμη μία φορά μονάχα το τραπεζικό καθεστώς, και η πραγματική οικονομία, το επιχειρείν και η κοινωνία, μείνουν για πολλοστή φορά με τον... μουντζούρη.
Και το αναφέρω αυτό γιατί βάσει του κακού σεναρίου για τους πλειστηριασμούς (η Αλεξάνδρα Γκίτση αναφέρεται και στο καλό ενδεχόμενο), τη... νύφη θα την πληρώσουν τα συνήθη θύματα.
Ανακεφαλαιοποίηση λοιπόν και «κόκκινα δάνεια» ψηλά, πολύ ψηλά στην ατζέντα δανειστών και Γάλλου Προέδρου, «κλειδιά» της βραχυπρόθεσμης ανοδικής προεξόφλησης που συντελείται στον τραπεζικό κλάδο.
Παρά το τραπεζοβαρές των τελευταίων συνεδριάσεων, το ενδιαφέρον παραμένει και για τα περισσότερα blue chips, διασκεδάζοντας τις επιφυλάξεις ορισμένων πως θα ρευστοποιούνταν σημαντικές θέσεις σε μη τραπεζικά χαρτιά, προκειμένου να καλυφθούν αντίστοιχες στις 4 συστημικές τράπεζες.
Ενδεχόμενο που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, όταν θα έρθει η ώρα της συμμετοχής με κεφάλαια στις ΑΜΚ, πλην όμως κάτι τέτοιο αργεί σχετικά. Θεωρώντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο οι ΑΜΚ να πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Νοεμβρίου (Δευτέρα), μέχρι όσο πάει έως τις 18 Δεκεμβρίου (Παρασκευή, λήξη τέταρτου triple witching για το 2015), οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν ακόμη χρόνο για να δοκιμάσουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Ξεκινώντας από τον FT 25, επιβεβαίωση των 216 μπορεί να δώσει συνέχεια έως τις 220 μονάδες, με τον Γ.Δ. να έχει έρθει αντιμέτωπος με μία σημαντική βραχυμεσοπρόθεσμη αντίσταση (αναλυτική αναφορά στον χθεσινό Εκηβόλο για την περιοχή των 715 μονάδων), ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αλλαγή τάσης μετά από 1,5 χρόνο. Για τον ΔΤΡ οι 320 φαντάζουν ως μία πιθανή επόμενη αντίσταση, με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν πρώτα οι 275 μονάδες.
Τεχνικά η χθεσινή νέα αντίδραση των Πειραιώς, Eurobank ενίσχυσε περισσότερο την ξεκάθαρη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, ενώ από τις μη τραπεζικές, για τη Motor Oil στόχος είναι πλέον τα νέα υψηλά των 11 ευρώ, για την ΕΧΑΕ πιθανή διάσπαση των 5,31 ευρώ θα ενίσχυε το βραχυπρόθεσμο momentum, ενώ, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον ΟΤΕ στόχος είναι η «κατάκτηση» των 9 ευρώ.
Από τα 3 warrants των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank, το ΑΛΦΑτπ είναι αυτό που διαγραμματικά δείχνει πως θα μπορούσε να έχει έναν δεύτερο γύρο με βάση το 0,021 του ευρώ.
(*) Μας το θύμισε η φίλη Korina από το vasilismarkakis.blogspot.gr. Με τις καλημέρες μας...