Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζουν απτόητες οι τράπεζες

Σταθερά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ υψηλότερα των 700 μονάδων. Στο +17% η Eurobank. Κέρδη υψηλότερα του 4% για Εθνική, Alpha, Tράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ. Απώλειες για Lamda και Grivalia. Αυξημένος ο τζίρος. Κοντά σε χαμηλό τριών ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου.

«Kαλπασμός» για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να μετρά πλέον απόδοση σχεδόν 30% σε διάστημα εβδομάδας. Κέρδη καταγράφουν οι ευρωαγορές, ενώ το ευρώ κινείται κοντά σε χαμηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου, στα επίπεδα του 1,11.

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για τη γνωστοποίηση του πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επιταχύνουν -κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι- παίκτες με γρήγορες κινήσεις και στις 4 μετοχές του κλάδου.

Πιάνει και τις 715 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό να επαναπροσεγγίζει την ευρύτερη περιοχή των 300 μονάδων, καθώς Eurobank και Πειραιώς συνεχίζουν με διψήφια ποσοστά ανόδου και Εθνική, Alpha Bank πάνω από 5%, πλησιάζοντας τη δεύτερη και πρώτη αντίσταση, αντίστοιχα.

Περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών λίγο μετά τις 14:15 στις τράπεζες.

Αυξημένη η συναλλακτικότητα και ο τζίρος, καθώς λίγο πριν από τις 14:20 ξεπερνούσε τα 28 εκατ. ευρώ, όταν στη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε τελικά στα 40 εκατ. ευρώ. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως, εκτός από τον τραπεζικό κλάδο που τελευταία συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον (και κεφάλαια), εισροές καταγράφονται και σε μετοχές-σηματωρούς αλλά και για blue chips με διαμορφωμένη ανοδική φορά.

Πάνω από τις 215 μονάδες νωρίτερα ο FT 25, σχεδόν διψήφιο ποσοστό για τον τραπεζικό κλάδο, με το 41% του τζίρου στις μετοχές του και πάνω από το 80% των τίτλων που συνολικά έχουν αλλάξει χέρια.

Για τον ΔΤΡ, στόχος από την αρχή της συνεδρίασης ήταν οι 295 μονάδες (σχετική αναφορά νωρίτερα στον Εκηβόλο), σημειώνοντας πως πειστική υπέρβαση αυτής της αντίστασης θα άνοιγε τον δρόμο προς τις 320 μονάδες.

Στο 0,75 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στο 0,156 ευρώ της Alpha Bank, στο 0,105 ευρώ της Πειραιώς, στο 0,036 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Η σημαντική ανάκαμψη των τραπεζών έχει επιφέρει ανάλογη ανακατάταξη στον σχετικό πίνακα των αποτιμήσεων, με ενδεικτική την επάνοδο της Εθνικής στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΟΤΕ και την Coca Cola.

Στον σχετικό πίνακα με τις 12 εισηγμένες που αποτιμώνται από 1 και πλέον δισ. ευρώ, οι δύο τραπεζικοί όμιλοι Εθνική και Alpha Bank έχουν βελτιώσει αισθητά τη θέση τους.

Στο 0,156 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με την αποτίμησή της να επανέρχεται προς τα 2 δισ. ευρώ.

Στην τέταρτη θέση υποχωρεί ο ΟΠΑΠ, ενώ πόντους -συγκριτικά με τις τράπεζες- χάνουν κι άλλες μη τραπεζικές εισηγμένες λόγω της υπεραπόδοσης του πιστωτικού κλάδου.

Στις τελευταίες εξελίξεις για τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών αναφέρονται ο Χρήστος Κίτσιος και η Αναστασία Παπαϊωάννου, με τους Έλληνες τραπεζίτες να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την όλη διαδικασία.

Σημειωτέον πως τη συγκρατημένη αισιοδοξία του εξέφρασε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο.

Υπεραπόδοση για τις τράπεζες, ήπιο φρενάρισμα για άλλες μετοχές του δείκτη, με εμφανή την προσπάθεια διατήρησης δυνάμεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και με τη δεικτοβαρή Coca Cola να ενισχύεται προς τα 21 ευρώ. Για τις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, άμεσης προτεραιότητας θεωρείται η «κατάκτηση» των 8,80 και των 8,60 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η ΔΕΗ «βλέπει» πάνω από τα 5,60 ευρώ. Σημαντική η συνεισφορά και της Coca Cola, καθώς στο ενδεχόμενο της υπέρβασης των 21-21,10 ευρώ θα ενεργοποιούνταν δυναμική επαναφοράς προς τα «υψηλά 52 εβδομάδων», δηλαδή τα 22,35 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 12ης/8).

Σταδιακά μετά τις 14:10-14:20 ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil.

Για τη μετοχή της τελευταίας, «στοίχημα» θεωρείται η προσέγγιση του «υψηλού 52 εβδομάδων», δηλαδή των 10,99 ευρώ, από τη συνεδρίαση της 7ης/10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v